TOR-BOS: Timashov nätar för första gången i NHL

Svenskarna i NHL blir allt fler. Men vilka har gjort mål, vilka målvakter storspelade, vilka har poängsviter värt att notera? I Svenskkollen tar vi ett lite djupare grepp på omgångens svenska insatser.

Elva heta matcher spelades under lördagskvällen och natten mot söndag och som vanligt stod de blågula aktörerna för en väl tilltagen del av nattens grannlåt. Bland annat fick poängproducerande spelare som William Karlsson, Victor Hedman, Mikael Backlund och Oliver Ekman-Larsson öppna sina målkonton för säsongen. I matchen mellan Buffalo och San Jose bjöds det på sex svenskpoäng och dessutom fick Torontos Dmytro Timashov fira sitt första NHL-mål i karriären.
Här är nattens svenska svep från NHL:
1+1 FÖR JOHANSSON DÅ SABRES SLOG SHARKS
Då Buffalo Sabres bortaslog San Jose Sharks med 4-3 stod de svenska poängen som spön i backen.
Hos gästerna öppnade matchens första stjärna Marcus Johansson målskyttet då han 12:10 in i den första perioden hittade rätt med ett handledsskott som gick igenom San Jose-keepern Martin Jones. Målet var hans fjärde för säsongen och med den assist han plockade upp senare i matchen har "Mojo" nu gjort sju poäng på nio matcher den här säsongen.

SJS-BUF: Johansson hittar luckan på Jones

I Sabres noterades även Johan Larsson för en assistpoäng och har nu gjort tre poäng (1+2) på nio matcher i år. Linus Ullmark vaktade kassen för Buffalo och gjorde en stark insats. Han motade 29 skott och höll emot starkt då hemmalaget forcerade i slutet. Segern var Ullmarks andra vinst på tre starter den här säsongen.
I hemmalaget svarade Marcus Sörensen för ett av målen. 2.50 in i den tredje perioden vann Sörensen sin duell i hörnet och skickade pucken via rundeln upp till den blåa linjen där Brent Burns väntade. Backstjärnan avlossade ett skott som en hårt uppvaktad Sörensen vinklade in via skridskon. Efter video-granskning godkändes hans andra mål och poäng på fem matcher den här säsongen.
I Sharks noterades Erik Karlsson för två målgivande passningar viket tar honom till sex poäng (0+6) på sju spelade matcher. Karlsson har gjort poäng i de fyra senaste matcherna för San Jose (0+5).
OEL OCH SÖDERBERG HJÄLPTE ARIZONA TILL TREDJE RAKA
Coyotes vann för tredje gången på raken och utökade sin svit med poäng till fem matcher då Ottawa Senators besegrades med 5-2 i Gila River Arena.
I Yotes stod lagkapten Oliver Ekman Larsson för en av fullträffarna då han parkerade framför mål och tryckte in 2-0 för hemmalaget 8:32 in i den första perioden. "OEL" följde med upp i ett anfall och tog hand om returen på Clayton Kellers skott. Målet var Ekman-Larssons första för säsongen och innebär att han inlett säsongen med att göra fyra poäng (1+3) på de sju inledande matcherna.
Också Carl Söderberg skrev in sig i målprotokollet. I spel i numerärt överläge 1:18 in i den tredje akten avslutade han mellan tekningscirklarna med ett snabbt handledsskott som såg ut att toucha en Sens-back på väg in bakom Craig Anderson. Söderberg har inlett sin tid i Arizona med fem poäng (2+5) på sju matcher.
FÖRSTA NHL-MÅLET FÖR TIMASHOV - JOHNSSON UTGICK SKADAD
Toronto Maple Leafs svensk-ukrainare Dmytro Timashov stänkte in sitt första NHL-mål i nattens 4-3-seger (e. förl) mot Boston Bruins.
Timashov snappade upp pucken vid sargen på högersidan i offensiv zon, trampade in mellan tekningscirklarna och avlossade ett skott som satt i nättaket bakom Jaroslav Halak.
23-åringen, som växte upp i Stockholm och som bland annat spelat för Modo i SHL, har de tre senaste säsongerna gjort 107 poäng (38+69) på 202 AHL-matcher med Toronto Marlies. Nu har han gjort fyra poäng (1+3) på sex matcher i NHL.
Torontos Andreas Johnsson noterades för en målgivande passning i matchen, men tvingades bryta matchen efter att ha täckt ett skott i den andra perioden. Leafs har ännu inte gett något besked om hur allvarlig skadan är.
Få de senaste nyheterna från NHL på Twitter via [@NHLsv]
WILLIAM KARLSSON ÖPPNADE MÅLKONTOT FÖR SÄSONGEN
Då Vegas Golden Knights borta i PPG Paints Arena nollade Pittsburgh Penguins slog William Karlsson till med säsongens första mål.
Penguins jagade i slutet av den tredje perioden ett 1-1 mål och spelade sex mot fyra när Karlsson snappade åt sig pucken i egen zon. Svensken förhastade sig inte utan skrinnade uppåt i banan med pucken innan han skickade den över isen in i det öppna målet. Målet var Karlssons åttonde poäng (1+7) under säsongens nio inledande matcher.
Innan matchen var över hade också Mark Stone nätet i tom kasse vilket innebar slutresultatet 3-0 till Vegas.
LANDESKOG OCH HEDMAN MED VARSIN STYRNING
Då Colorado Avalanche bortabesegrade Tampa Bay Lightning med 6-2 gjorde både gästernas Gabriel Landeskog och hemmalagets Victor Hedman mål. Båda dessutom på styrning positionerade framför motståndarkassen.

TBL-COL: MacKinnon skjuter, Landeskog styr in pucken

Landeskog gjorde sitt tredje mål för säsongen då han ändrade riktning på ett skott från Nathan MacKinnon 5:48 in i den andra perioden. Ett mål som innebar 3-1 till Avs. Colorado-kaptenen har i och med det gjort sju poäng (3+4) på åtta matcher den här säsongen.
Hedmans mål kom i mitten av den tredje perioden och reducerade Colorados ledning till 5-2. Tampa-backen drev in pucken i anfallszon innan han levererade den vidare till Kevin Shattenkirk. Hedman parkerade framför mål och styrde sedan elegant in Shattenkirks passning mellan benen på sig själv och upp i krysset. Det var Hedmans första mål och sjunde poäng på åtta matcher den här säsongen.
BACKLUND TRÖSTMÅLADE PÅ STRAFF
Mikael Backlund satte sitt första mål för säsongen då han reducerade till 1-4 för sitt Calgary Flames på straff i slutet av den tredje perioden i matchen mot Los Angeles Kings. Backlund jobbade själv fram straffen då han i fritt läge hakades upp av Drew Doughty, som inte tycktes dela domarens tolkning av situationen. Svensken fintade ner Jonathan Quick i Kings-kassen och lyfte in pucken högt. Målet var Backlunds första för säsongen. Totalt har 30-åringen nu stått för tre poäng (1+2) på nio matcher den här säsongen.
ÖVRIGA BLÅGULA NOTERINGAR FRÅN NATTEN

* Jakob Lilja bokfördes för en passningspoäng då han förarbetade vid Seth Jones 1-1-mål i nattens övertidsförlust (2-3) mot New York Islanders. Lilja har den här säsongen gjort två poäng (0+2) på sju matcher.
* Filip Forsberg fanns för andra matchen i rad inte med i Predators uppställning då Predators i natt förlorade med 2-3 efter straffar mot Florida Panthers. Forsberg har en underkroppsskada som utvärderas dag för dag.
* Carl Gunnarsson saknades i St. Louis Blues uppställning i förlustmatchen mot Montreal Canadiens. Gunnarsson dras med en underkroppsskada, men siktar enligt rapporterna på att vara tillbaka till måndagens match mot Avalanche.