VAN-VGK: Pettersson överlistar Fleury igen

Svenskarna i NHL blir allt fler. Men vilka har gjort mål, vilka målvakter storspelade, vilka har poängsviter värt att notera? I Svenskkollen tittar vi närmare på omgångens svenska insatser.

Två av de absolut intressantaste svenska anfallarna i NHL just nu är William Karlsson och Elias Pettersson. Den ena en länge underskattad och sedermera utblommad profil i ligans senaste (officiella) expansionslag; den andre ödesbestämd att bli en stjärna i en av ligans högprofilerade kanadensiska klubbar. Under natten mot fredagen drabbade Vegas Golden Knights, Vancouver Canucks och dess blågula stjärnor samman i Rogers Arena - och det blev en minnesvärd batalj.
Canucks ordnade en 3-1-ledning redan efter första perioden, bland annat efter mål från Pettersson, men Golden Knights kom tillbaka i andra och ordnade 3-3 inför tredje. Vid det laget hade Karlsson plockat upp assist på två av gästernas tre mål. I tredje perioden gjorde Elias "Petey" Pettersson sitt andra mål för kvällen - och 16:e för säsongen - men även denna gång kom Vegas tillbaka. Matchen gick till övertid där defensive backen Chris Tanev slutligen blev matchvinnare för hemmalaget.

VAN-VGK: Pettersson nätar på retur

• Vi pratade om det innan matchen att vi behöver åka mer skridskor, säger Pettersson till NHL.com/sv. Vår skridskoåkning är vad som gör oss till ett bra lag och det är vad som ger oss vinster i den här ligan. Det var en kul match att spela ikväll med mycket kamp, snabb hockey och känslor inblandade. Det blir oftast så i matcherna mot divisionsrivaler.
    För egen del hade Pettersson bud på fler än de två mål han faktiskt gjorde, med bland annat en ribbträff.
    - Jag försöker ha ett kort minne ute på isen. Om du åker runt och tänker på vad du borde ha gjort eller vad du kunde ha gjort så kommer du börja tveka när lägena dyker upp. Jag försöker lita på mina instinkter.
    Petterssons två mål gör att han nu står på 37 poäng (16+21) på 36 matcher. Karlssons två assist ökar hans poängtotal till 30 (10+20) på 38 matcher.
    I mål för Canucks räddade Jacob Markström 39 av 43 skott (90,7%), medan Oscar Fantenberg på lagets blålinje spelade 20:33 och gick +1.
    \\*
    SVENSKARNA LYFTE BLACKHAWKS
    Chicagos säsong har varit fylld med höga toppar och djupa dalar. Nattens möte med Winnipeg Jets får ses som en av topparna. Anförda av insatser från Alex Nylander, Erik Gustafsson, Adam Boqvist och Robin Lehner - samt viss assistans från en herre vid namn Patrick Kane som noterade blygsamma fyra poäng (1+3) på lagets fyra mål - tog laget en meriterande 4-1-seger.

WPG-CHI: Nylander nätar på Kanes framspelning

Redan 59 sekunder in på första perioden smällde Alexander Nylander in sitt femte mål för säsongen på framspelning från Kane. Gästerna behöll sedan ledningen matchen ut. I tredje perioden utökade Dominik Kubalik till 2-0, innan Tucker Poolman reducerade för Jets.
Sedan klev Erik Gustafsson in i handlingen och ordnade 3-1 för Blackhawks med ett mäktigt slagskott i powerplay. Målet var backens fjärde för säsongen, en bra bit ifrån hans karriärsbästa på 17 mål satt förra säsongen. Överlag har det gått trögare i år än förra säsongen för Gustafsson som knappt ser ut att nå hälften av förra årets poängtotal (60). Han står i dagsläget på 14 poäng (4+10) på 35 matcher.
Innan slutsignalen ljöd lyckades dessutom Nylander och Adam Boqvist notera varsin assist på Patrick Kanes 4-1-mål. För Boqvist var det tredje poängen (1+2) i NHL-karriären.
Robin Lehner höll fortet matchen igenom och stod för totalt 36 räddningar.
- Vi hade den bästa tredjeperioden (i ledning) vi haft i år, säger burväktaren. Vi spelade på precis rätt sätt. Vi behöll vårt tålamod, spelade bra defensivt och utnyttjade deras misstag.

TRÖSTMÅL I POWERPLAY FÖR OLOFSSON, LANDESKOG
Varken Gabriel Landeskog, Victor Olofsson eller deras respektive klubbar Colorado Avalanche och Buffalo Sabres hade särskilt roliga kvällar. Avalanche förlorade hemma mot Hurricanes med 3-1 efter att ha tappat en 1-0-ledning och släppt in tre (!) mål under tredje periodens sista tre minuter, medan Sabres blev utklassade med 6-1 på bortaplan mot Philadelphia Flyers.

PHI-BUF: Olofsson styr in pucken i PP

Landeskog och Olofsson stod dock för respektive klubbs enda mål i matcherna, båda i powerplay. Olofsson gjorde sitt 15:e mål för säsongen, varav nionde i powerplay, medan Landeskog - som missat tid med skador - stod för sitt sjunde (andra i powerplay).
\\*
VÄRT ATT NOTERA…
Gabriel Carlsson fanns på isen för Columbus Blue Jackets i nattens möte med Los Angeles Kings. Svenskbacken kallades upp från AHL under gårdagen och gjorde sin första NHL-match sedan den 4 oktober 2018.
Victor Hedman stod för en assist medan John Klingberg noterades för två i mötet mellan Tampa Bay Lightning och Dallas Stars (4-3 Stars, ÖT). För Klingberg var assistpoäng hans nionde och tionde (2+10 på 29 matcher) medan Hedman plockade upp sin 22:a (7+22, 31 matcher).
Oliver Ekman-Larsson blev målskytt för andra matchen i rad. Arizona Coyotes förlorade visserligen mot Minnesota Wild med hela 8-5, men klubbens svenske kapten har nu dubblat sin målskörd (från två till fyra) på endast två matcher.
Oliver Kylington gjorde sitt första mål för säsongen och fjärde totalt i NHL-karriären när Calgary Flames föll med 4-3 på övertid mot Montreal Canadiens. Även Elias Lindholm nätade för Flames.
Adrian Kempe gjorde sitt sjätte mål för säsongen när Los Angeles King föll borta mot Columbus Blue Jackets med 3-2 på övertid.