BUF-NSH: Olofsson tar sin egen retur

Svenskarna i NHL blir allt fler. Men vilka har gjort mål, vilka målvakter storspelade, vilka har poängsviter värt att notera? I Svenskkollen tittar vi närmare på omgångens svenska insatser.

Buffalo Sabres tog emot Nashville Predators i ett av omgångens hetaste svenskmöten. Ett Sabres med Linus Ullmark i mål, Rasmus Dahlin tillbaka efter en åtta matcher lång frånvaro och Victor Olofsson i högform (samt Marcus Johansson, Rasmus Asplund och Johan Larsson, förstås) mot Filip Forsberg, Calle Järnkrok och Mattias Ekholm i Predators.
En tät och svängig match som bjöd på stort underhållningsvärde i form av läckra mål och lag som bytte ledningen om vartannat, slutade till sist med seger 4-3 för hemmalaget. Med stor blågul inblandning.
Dahlins deltagande i matchen avgjordes först på uppvärmningen. 19-åringen hade inför mötet med Predators befunnit sig på skadelistan i sviterna av en hjärnskakning, men bedömdes till sist spelklar och gav grönt ljus efter uppvärmningen. Något som skulle visa sig bli ett lyckosamt beslut för Sabres. Dahlin slösade nämligen ingen tid med att skriva in sitt namn i poängprotokollet igen. Kvällens första svenskpoäng kom från hans klubba när han plockade upp en assist på Jack Eichels 3-2-mål för Buffalo 14.21 in på andra perioden. Drygt två minuter därefter, 16.07 närmare bestämt, svarade dock Filip Forsberg och Calle Järnkrok med att spela fram Ryan Johansen till 3-3-kvitteringen för bortalaget - Nashville-svenskarnas elfte assist vardera för säsongen.

BUF-NSH: 15 raka matcher med poäng för Eichel

Matchavgörande 4-3 kom i tredje perioden - från Victor Olofssons klubba. Rookiesvensken missade först ett lysande läge men följde upp sin egen retur och tryckte in det matchvinnande målet. Med 29 poäng (13+16) på 33 matcher går han därmed upp i topp av rookiepoängligan. 19 av forwardens poäng (7+12) har dessutom kommit de senaste 18 matcherna.
- Det Victor lärt sig på senare tid är att vinna en-mot-en-fajterna om pucken, även mot motståndarlagets bästa backar, berömmer tränare Ralph Krueger.
Sabres kapten Jack Eichel, som stod för två mål och förlängde sin ligaledande poängsvit till 15 matcher, hade efter matchen bara ögon för sina svenska lagkamrater.
- Det var riktigt fint att se "Ollie" (Olofsson) bli belönad med det avgörande målet, säger Eichel till NHL.com/sv. Han krigade riktigt hårt ikväll och har varit väldigt effektiv runtomkring motståndarmålet på senare tid.
Linus Ullmarks 36 räddningar på 39 skott - den svenske målvakten har nu gått 6-1-1 i sina senaste åtta starter - glömdes inte bort av kaptenen.
- Linus har varit helt otrolig. Han är en målvakt med självförtroende just nu och han har spelat fantastiskt för oss. Han ger oss chansen att vinna varje match han spelar.
Johan Larsson, Rasmus Asplund, Marcus Johansson och Mattias Ekholm deltog också i matchen men skrev ej in sig i poängprotokollet.
\\*
PETTERSSON FIRADE 100 POÄNG MED ÖVERTIDSMÅL - NOLLA FRÅN OMUTLIG MARKSTRÖM
Vad behöver du i en tät 0-0-match där inget lag verkar vilja ge med sig? Frågar du Vancouver Canucks blir svaret två svenskar: en vägg till målvakt i Jacob Markström och en offensiv stjärna som bryter mönster och kan avgöra matcher i Elias Pettersson. Vilket var precis de roller svenskduon antog i Canucks 1-0-seger på övertid hemma mot Carolina Hurricanes.
Markström räddade 43 av 43 skott och frustrerade Hurricanes stjärnor matchen igenom. I övertid aktiverade sedan Canucks sin egen stjärna när Pettersson, 40 sekunder in i spel tre mot tre, gjorde sitt 13:e mål för säsongen och skickade hem Vancouver med två poäng.
Målet innebar dessutom att Elias Pettersson nu gjort 100 poäng i National Hockey League.
Lucas Wallmark (Hurricanes) och Oscar Fantenberg (Canucks) gick poänglösa från drabbningen.

VAN-CAR: Pettersson nätar på övertid

FAST, ZIBANEJAD NYCKELFIGURER I RANGERS SEGER ÖVER SHARKS
Erik Karlsson och hans San Jose Sharks har det tungt just nu. Trots första matchen med ny tränare föll klubben sin sjätte raka match (0-5-1) när New York Rangers kom till SAP Center och krossade hemmalaget med 6-3. Utöver Artemi Panarin, som stod för NHL-karriärens tredje hat trick, var några av nyckelfigurerna Jesper Fast och Mika Zibanejad.
Fast öppnade målskyttet för Rangers med sitt femte mål för säsongen när han kvitterade till 1-1 5.02 in på andra perioden. I tredje perioden plockade han sedan upp en assist (sjunde för säsongen) på det andra av Mika Zibanejads två mål.
Zibanejads fullträffar tillkom båda i tredje perioden, innebar viktiga 3-3 samt ledning 4-3 för Rangers och innebar hans första match med två eller fler mål sedan hattricket den 5 oktober mot Ottawa Senators. Zibanejad står nu på 19 poäng (9+10) på 18 matcher.
Marcus Sörensen, Melker Karlsson, Tim Heed och Erik Karlsson lämnade alla isen utan poäng för Sharks. Karlsson noterades för -3 medan Heed var en av få spelare att gå plus (+1).

SJS-NYR: Zibanejads skott letar sig in

\\*
VÄRT ATT NOTERA…
… Oilers blågula backduo Oscar Klefbom och Adam Larsson bjöd båda på starka insatser när laget föll tappert på bortaplan mot Wild. Klefbom noterades för ett mål och en assist över 25:54 i istid, medan Larsson stod för en assist på 23:24. Istidsnoteringarna var högsta och tredje högsta för någon spelare inblandad i matchen, med Ryan Suter (25:49) däremellan.
… Carl Söderberg (ARI) och Erik Gustafsson (CHI) stod för varsin assist när Coyotes körde över Blackhawks med 5-2. Robin Lehner hade en tuff kväll på jobbet mellan stolparna för Chicago men räddade trots allt 35 skott av de 40 som skickades i hans riktning.
Oskar Sundqvist gjorde sitt nionde mål för säsongen i St. Louis Blues 4-2-seger över Vegas Golden Knights