CAR-OTT: Aho vispar in pucken

Svenskarna i NHL blir allt fler. Men vilka har gjort mål, vilka målvakter storspelade, vilka har poängsviter värt att notera? I Svenskkollen tar vi ett lite djupare grepp på omgångens svenska insatser.

Det var sammanlagt sex svenskar i farten i nattens två NHL-matcher. I den ena tappade Oliver Ekman-Larsson och Carl Söderberg och Arizona Coyotes en 3-0-ledning borta mot Nicklas Bäckström i Washington Capitals, men kunde ändå vinna efter straffar. I den andra hade Erik Brännström och Anders Nilsson en jobbig afton mot Lucas Wallmark och Carolina Hurricanes som vann med hela 8-2.
Just Wallmark blev den enda blågula aktör som skev in sig i poängprotokollet under natten.

I förspelet till Canes 2-0 mål satte Wallmark upp Jake Gardiner för ett direktskott under powerplay. Gardiners skott träffade i ändalykten på en Ottawa-bak och hamnade rakt på klubban hos Martin Necas som kunde få stänka in pucken bakom en grundlurad Anders Nilsson i Sens-buren. Assisten var Wallmarks tredje den här säsongen och totalt har det blivit fem poäng (2+3) på 17 matcher för 24-åringen från Umeå. Det var på vippen att han hade kunnat spä på sin målskörd då han kom helt ren i den tredje perioden men Craig Andersson räddade med en fin plock.
Ottawas målvakt Anders Nilsson inledde i buren för Ottawa. Han kom från segrar i sina tre senaste starter, men mot Carolina hade 29-årigen inget flyt alls med sig och plockades av isen i den andra perioden efter fyra insläppta mål.
Redan efter 44 sekunders spel sköt Warren Foegele ett vinkelskott som touchade hälen på Chris Tierney vilket räckte för att pucken skulle precis skulle orka över mållinjen. Därefter kom det täckta skottet i boxplay som blev till en perfekt passning till Necas. I den tredje perioden tappade Dylan DeMelo pucken på blå under ett powerplay vilket gav Sebastian Aho fritt fram mot Nilsson som överlistades av ett snärtigt lågt skott. Och slutligen stack Sens-backen Erik Brännström fram klubban för att bryta ett inspel och styrde upp pucken i nättaket bakom Nilsson.
- Det var en sån dag där varenda puck studsar motståndarens väg, säger Ottawas coach D.J. Smith till NHL.com/sv efter matchen. Det var klubbor och skridskor som ändrade riktning på skotten hela tiden och vi tyckte att fyra insläppta räckte för Nilsson som inte alls ska lastas för förlusten.
I Arizona Coyotes hade Oliver Ekman-Larsson fem skott på mål 21:31 minuters istid, varav 3:54 var i spel i numerärt underläge. Coyotes-kaptenen har totalt den här säsongen gjort åtta poäng (2+6) på 18 matcher.
Också Carl Söderberg användes flitigt i boxplay. 2:16 av totalt 18:50 istid var med en man mindre på banan. Söderberg noterades för tre skott på mål i matchen. Han står totalt på nio poäng (5+4) på 17 matcher den här säsongen.
Capitals Nicklas Bäckström spelade 21:56 minuter i matchen mot Arizona, varav 4:07 var i powerplay. Han hade tre avslut på mål.
Bäckström har gjort 15 poäng (4+11) på 19 matcher den här säsongen.