SwedenAustria514

Tre Kronor inledde VM i finska Tammerfors med en 3-1-seger mot Österrike under lördagen.

• Det är jätteviktigt att få en bra start och känna att vi är ett bra lag och att vi kan spela vår hockey, säger Sveriges lagkapten Oliver Ekman-Larsson till NENT/Viaplay
    Sverige kom till spel med bara nio forwards, alltså tre kedjor, detta efter att landslagsledningen valt att invänta besked från eventuella NHL-förstärkningar. Det hindrade däremot inte Tre Kronor ifrån att sätta full fart från första nedsläpp. Sverige tog en tidig 1-0-ledning genom Växjö Lakers-centern Joel Kellman efter 2:08. Samme Kellman spelade sedan fram Frölundas Max Friberg till 2-0 efter 16:37.
    - Vi börjar väldigt bra de första tio minuterna sedan kommer de in lite grann. Det var första matchen och lite nerver. Och det syntes lite, men vi är väldigt nöjda att vi fick en vinst i första matchen här, säger Oliver Ekman-Larsson.
    Österrike bet sig kvar i matchen när Peter Schneider tryckte in ett slagskott efter en spelvändning med 30 sekunder kvar av första perioden.
    Sverige inledde bäst även i den andra perioden och tryckte tillbaka det österrikiska laget inledningsvis. Men den här gången lyckades inte Tre Kronor få håll på SHL-bekantingen Bernard Starkbaum. Istället skulle två svenska utvisningar bjuda in Österrike i matchen. I numerärt överläge fick Österrike kontakt och var bara en stolpträff ifrån att kvittera till 2-2.
    Men efter 12:02 utökade Sverige istället sin ledning till 3-1. Forwarden Mathias Bromé sköt ett skott, som Joakim Nordström petade in returen på. Sverige hade ytterligare ett boxplay efter sitt mål, men även den gången redde det svenska laget ut det numerära underläget.
    Watch: Youtube Video
    - Vi skulle fortsätta gå för nästa mål, ändå med lite kontroll, men vi ville inte backa av. Vi sa det, att vi skulle fortsätta trycka på och göra det rätta där ute, säger Ekman-Larsson om direktiven inför den tredje perioden.
    Sverige lyckades i den stänga matchen utan någon större dramatik och säkrade därmed sina första tre poäng i turneringen.
    - Det är klart att vi vill komma in i den här turneringen på rätt sätt, vinna den här matchen och bygga vidare på det. Jag tycker vi blandar. Det är ett svårt lag att möta. Det är ett lag vi måste kontrollera spelet mot, säger Sveriges förbundskapten Johan Garpenlöv.
    Sverige fortsätter turneringen med match mot Tjeckien imorgon kväll om det blir fler än nio forwards i truppen då återstår att se. Garpenlöv väntar på besked från spelare från NHL som slagits ut ur Stanley Cup-slutspelet, däribland Minnesota Wilds Joel Eriksson Ek och Washington Capitals Nicklas Backstrom.
    - Vi har haft lite otur att alla matcher där borta gått till match 7. Det dras ut hela tiden. Det har kanske inte gått med oss i de här matcherna inför, men vi kan inte spela på nio forwards över tid utan måste lotsa in spelare i det här, säger Garpenlöv.
    På lördagskvällen meddelade förbundet på sin hemsida att Eriksson Ek och Jonas Brodin från Minnesota Wild inte kommer till VM. Det gör inte Washington
    Capitals-duon Johan Larsson eller Marcus Johansson heller
    .
    Övrigt från VM-dagen
    Danmark hade inga problem med att besegra Kazakstan. Slutresultatet skrevs till 9-1. Joachim Blichfeld gjorde två mål medan Nikolaj Ehlers och Markus Lauridsen stod för vars tre assist.
    Finland fick kämpa för att besegra Lettland. Hemmanationen vann till slut med 2-1 efter att Nashville Predators Mikael Granlund satt det avgörande målet i den tredje perioden. Granlund spelade också fram till Sakai Manninens 1-1 i andra. Finland har fått en bra start på turneringen med två raka segrar.
    Tjeckien hade inga större problem med Storbritannien och vann med 5-1. Tjeckerna gick fram till 5-0 under den andra och halva tredje perioden innan britterna fick in två sena mål.
    Efter förlusten mot Kanada i premiären studsade Tyskland upp i sin andra gruppspelsmatch och besegrade Slovakien med 2-1. Leonard Pfoderl gjorde det matchvinnande målet, medan Matthias Plachta också hittade rätt. Slovakien föll efter att ha besegrat Frankrike med 4-2 i premiären.
    Jonathan Siegenthaler gjorde tre assist i den första perioden när Schweiz gick upp till 3-0 mot Italien. Matchen slutade till slut 5-2 efter att Calvin Thurkauf gjort två mål, ett i den första perioden och ett i den andra för schweizarna.