Swedish

Sverige gjorde sitt jobb i JVM-premiären i Buffalo och efter en stark andra halva vann Juniorkronorna till slut med 6-1 mot Vitryssland.
- Det började lite knackigt, lite nerver och så men jag tycker vi växer in det och vinner välförtjänt. En bra start på turneringen, säger lagkaptenen Lias Andersson till SVT.

Öppningsmatchen i Harborcenter blev en typisk premiärmatch. Nerverna syntes på en hel del svenska spelare i början, samtidigt som Vitryssland visade att de inte är tillbaka i högsta divisionen för att gästspela. Men när knutarna väl löstes upp för de blågula i den andra perioden var det inget snack om saken.
Halvvägs in i mittperioden ledde Sverige skotten med 17-3 men hade väldigt svårt att hitta rätt på målvakten Andrei Grishenko. Sen gick proppen ur.
Backen Erik Brännström hängde med upp i ett anfall och pricksköt 2-1 efter 10:57 och Glenn Gustafsson styrde 3-1 efter 12:33. Oscar Boqvist gjorde sedan 4-1 efter 14:18 med ett av matchens snyggaste mål. Brännström flippade fram Boquist som snärtade pucken i nät bakom Grishenko.

Sveriges tänkta poängkungar Elias Pettersson, Lias Andersson och Alexander Nylander fick också känna på att göra poäng. Pettersson öppnade matchens målskytte i den första perioden. I powerplay fick han pucken av Rasmus Dahlin och satte 1-0 efter 8:44.
- Jag försökte ta emot pucken och använda deras back som skymmare. Det gick hem, beskrev Pettersson sitt mål för SVT i den första periodpausen.
Trion gjorde sedan 5-1 i den tredje perioden, även det i powerplay. Efter klapp-klapp-spel styrde Andersson in Nylanders passning. Andersson gjorde sitt andra fram till 6-1 efter att Dahlin noterats för ännu en assist.

Vitryssland sköt bara nio skott men gjorde en godkänd öppningsmatch. Den främsta insatsen stod målvakten Grishenko för som totalt räddade 30 skott. Vitryssarnas mål, som betydde 1-1 i matchen gjordes av KHL-spelaren Yegor Sharangovich i den första perioden.
Nästa match för Sverige är mot Tjeckien på torsdag. För Vitryssland väntar Schweiz imorgon, tisdag.
Övriga matcher under JVM:s första dag:
Tjeckien - Ryssland 5-4 (2-2, 2-0, 1-2)
Tjeckerna fick en drömstart och vann med 5-4 mot en av medaljkandidaterna i årets turnering.
Några av nationens främsta framtidsnamn stod bakom mycket av lagets offensiv. Martin Necas, till vardags i Carolina Hurricanes organisation, Filip Chytil, som draftades av New York Rangers i somras och Filip Zadina, det kommande draftvalet, stod för ett mål och en målgivande passning. Även Ostap Safin och Filip Kral noterades som målskyttar.
Tweet from @aj_ranger: Ridiculous move from Kurovsk��. #WJC2018 pic.twitter.com/zznh2R92M3
Tjeckien spelade till sig en 5-2-ledning men mot slutet blev det ändå nervigt efter att ryssarna tagit ut sin målvakt Vladislav Sukhachyov och fått in 5-3 genom Artur Kayumov. Ryssland fortsatte med tom målbur och gjorde också 5-4 genom Vladislav Syomin med minuten kvar. Men närmare än så kom inte Ryssland och Tjeckien fick därmed en välbehövlig start på den här turneringen.
Ryssland har sin nästa match på torsdag.
Kanada - Finland 4-2 (3-1, 1-1, 0-0)
Det var två av turneringens förhandsfavoriter som möttes i den första dagens tredje match och till slut var det Kanada som vann med två måls marginal.
Kanada var det bättre laget i den första perioden och ryckte åt sig en 3-1 ledning efter mål från Boris Katchouk, Sam Steel och Drake Batherson. Finske stortalangen Aleksi Heponiemi gjorde finländarnas mål som efter underläget inte kunde repa sig.
Finland reducerade visserligen till 3-2 i den andra perioden genom Henri Jokiharju men kanadensarna ökade på till 4-2 ett par minuter senare genom Taylor Raddysh som fick puken i skottsektorn, vände sig om och hittade rätt bakom Ukko-Pekka Luukkonen.
Finländarna jagade sedan ännu en reducering. Men en puck på mållinjen, räddad av backen Cal Foote, var det närmaste de kunde komma och Kanada vann till slut och fick den start på turneringen de ville ha.
Imorgon är det vilodag för Finland medan Kanada möter Slovakien.

Danmark - USA 0-9 (0-5, 0-2, 0-2)
De regerande mästarna hade inga som helst problem att vinna sin premiärmatch. USA gjorde fem mål i den första perioden och gjorde processen kort med Danmark.
USA, som har sju spelare med från förra året, vann skotten med 36-17 och gjorde 1-0 redan efter 2:27. Sedan kom målen som på löpande band.
Hela sju spelare gjorde mål men två utmärkte sig genom att bli tvåmålsskyttar: Casey Mittelstadt och Kieffer Bellows.
Mittelstadts två kom i den första perioden medan Bellows spred ut sina över matchens två första perioder. Edmonton Oilers-spelaren Kailer Yamamoto gjorde även han ett mål som betydde 4-0.
Målvakten Tyler Parsons, som var med redan ifjol men som backup, höll sin första JVM-nolla och tog karriärens totalt tredje JVM-seger.
Danmark, som vill gå till sin fjärde raka kvartsfinal, får nu försöka reparera styrkorna till torsdag då Finland väntar. USA spelar samma kväll mot Slovakien.