avalanche

Stanley Cup-slutspelets första omgång har gått in i ett avgörande skede. Inför måndagens matcher hade fyra lag chans att gå upp i en 3-1-ledning i sin respektive serie. Tre av dem lyckades.

Colorado Avalanche, Boston Bruins och Tampa Bay Lightning lyckades alla vinna sina respektive matcher. De tre lagen behöver nu bara vinna ytterligare en för att gå vidare till slutspelets andra omgång. Tampa vann med 2-1 mot Columbus Blue Jackets. Boston Bruins vände och vann med 4-3 mot Carolina Hurricanes. Och Colorado vann med hela 7-1 mot Arizona Coyotes.

Det enda lag som inte kunde gå upp i en 3-1-ledning var Vancouver Canucks, som för andra dagen i rad förlorade mot St. Louis Blues. Den matchserien är därmed oavgjord, 2-2.

Här är summeringen från måndagens matcher:

Arizona Coyotes - Colorado Avalanche 1-7 (3-1 i matcher till COL)

Nazem Kadri gjorde två mål och Gabriel Landeskog två assist när Avalanche vann med hela 7-1 mot Coyotes i match 4. Avalanche leder nu matchserien med 3-1 i matcher.

Efter att de första tre matcherna i serien varit jämna och målsnåla fick Avalanche ordentlig fart på sin offensiv i det fjärde mötet. Avalanche gjorde tre mål under de sista sex minuterna av den första perioden, ett ryck som Coyotes inte lyckades resa sig ifrån.

Matt Nieto gjorde 1-0 efter 14:07 med sitt första mål i årets slutspel. Kadri gjorde sedan 2-0 och 3-0, båda i powerplay, för sitt tredje och fjärde i slutspelet.

Avalanche kom ut i den andra perioden och satte 4-0 genom Joonas Donskoi i en 2-mot-1-situation, assisterad av Andre Burakovsky och Kadri. Kadri har nu gjort nio poäng på sju matcher i årets slutspel.

Avalanche vann stort i match 4 mot Coyotes

Coyotes reducerade till 4-1 genom Jakub Chychrun i slutet av mittperioden, men begränsades till 15 skott på mål under matchen.
I den avslutande perioden satte Cale Makar 5-1 efter bara 19 sekunder och grusade alla Coyotes planer på att komma ikapp. Matt Calvert och Mikko Rantanen gjorde Avalanche stå sista mål i matchen. Landeskog assisterade till Kadris 1-0 och till Rantanens 7-1-mål.

Två spelare lämnade matchen på grund av skador. Burakovsky klev av i den tredje perioden efter att ha täckt ett skott. Och i den andra tvingades Conor Garland av isen för Coyotes räkning.

Match 5 spelas imorgon onsdag (23:30 VSport Hockey/Viaplay). De gånger som Avalanche har haft ledningen med 3-1 i matcher i en bäst-av-sju-serie har de vunnit tio av tolv. Fem av dem serierna har avgjorts i match 5.

Vancouver Canucks - St. Louis Blues 1-3 (Serien lika 2-2)

St. Louis Blues har utjämnat matchserien mot Vancouver Canucks. Segersiffrorna i match 4 skrevs till 3-1 efter att Ryan O'Reilly gjort två av målen.

Efter att de två första matcherna gått Canucks väg har de regerande Stanley Cup-mästarna varit det lite hetare laget i de två senaste. Serien är nu helt öppen inför det femte mötet som spelas mellan onsdag och torsdag (04:30 VSport Hockey/Viaplay).

Ryan O'Reillys gjorde sitt första mål i matchen efter 16:43 av den första perioden. I powerplay tog forwarden vara på en sargretur och skickade in sitt andra mål i slutspelet. Målet var det enda i den första perioden.

O'Reilly tvåmålsskytt när Blues utjämnade serien

Mittperioden blev inte mer än 40 sekunder gammal innan Vancouver lyckades kvittera. Alexander Edler sköt från sin backposition och framför mål styrde J.T. Miller in 1-1 med sitt fjärde mål i slutspelet.

Blues skulle återigen ta kommandot. Och ännu en gång var det genom Ryan O'Reilly som med en backhand lyfte in sitt andra mål i matchen bakom Jacob Markström. Alex Pietrangelo stängde sedan målskyttet genom att sätta 3-1 i powerplay med knappt fyra minuter kvar av den andra perioden.

Skotten slutade 37-23 i Blues favör, men 7-7 i den den tredje perioden. Men varken Markström (34 räddningar) eller Jake Allen (22) släppte några fler puckar förbi sig.

Segern var Blues andra i serien på lika många dagar. Senast de vann två slutspelsmatcher två dagar i rad var 2002.

Vladimir Tarasenko och Alex Steen var "unfit to play" för Blues.

Carolina Hurricanes - Boston Bruins 3-4 (3-1 i matcher till BOS)

Boston Bruins gjorde fyra raka mål och vann det fjärde mötet mot Carolina Hurricanes. Bruins leder nu serien med 3-1 och kan avgöra i match 5 imorgon onsdag (22:00 VSport Hockey/Viaplay).

Båda lagen saknade varsin nyckelspelare när matchen drog igång i Scotiabank Arena, Toronto. Bruins spelade utan David Pastrnak för tredje matchen i rad, medan Hurricanes saknade Andrei Svechnikov som lämnade match 3 med en skada.

Målmässigt var det Carolina som började bäst. Justin Williams satte 1-0 med ett handledsskott efter 9:17 av den första perioden. Och efter 12:08 av den andra gjorde Jordan Martinook 2-0. Båda puckarna gick i nät på Jaroslav Halaks plocksida.

Bruins vände och vann mot Hurricanes i match 4

Tvåmålsledningen stod sig för Hurricanes perioden ut. Men den försvann i mitten av den tredje. Jake Debrusk reducerade till 2-1 efter att ha hunnit före Carolinas målvakt James Reimer på en lös puck i slottet. Målet kom efter 7:26.

Drygt tre minuter senare kvitterade Connor Clifton till 2-2 och Bruins var ikapp. 3-2 kom efter 11:40 genom Brad Marchand som hittade rätt mellan benskydden på Reimer på ett friläge. DeBrusk gjorde sedan sitt andra mål i matchen fram till 4-2 efter 14:17.

Carolina reducerade genom Teuvo Teräväinen med 1:27 kvar att spela. Det var Hurricanes första skott i den tredje perioden. I den tredje perioden tvingades också Jordan Staal att lämna isen efter att ha tacklats av Bruins Charlie McAvoy, ingen uppdatering lämnades om forwarden efteråt.

Columbus Blue Jackets - Tampa Bay Lightning 1-2 (3-1 i matcher till TBL)

Lightning är bara en seger från att slå ut Blue Jackets och ta sig vidare från den första slutspelsomgången. Tampa Bay grundlade segern i match 4 genom två tidiga mål i den andra perioden av Barclay Goodrow och Yanni Gourde.

Precis som de tidigare matcherna blev match 4 en jämn tillställning. Den första perioden blev mållös, även om Oliver Bjorkstrand tidigt hade en puck inne för Blue Jackets. Men målet dömdes bort för offside efter att Tampa Bay-bänken utmanat domslutet. Spelmässigt gick första perioden till Blue Jackets som vann skottstatistiken med 11-7.

Det var mållöst när mittperioden dig igång, men bara i 16 sekunder. Då kom matchens första mål, och det var Lightning som spräckte nollan. Goodrow tillskrevs målet efter att han snappat upp en lös puck framför kassen och överlistat Joonas Korpisalo i Blue Jackets målbur.

CBJ-TBL, M4: Goodrow hittar nätet

Tampa fortsatte sätta fart framåt och gjorde 2-0 efter 4:09. Den här gången via Gourde som styrde in pucken bakom Korpisalo. Målet var Gourdes andra poäng i matchen, efter att han också haft en andrassist på Goodrows 1-0-mål.

Blue Jackets lyckades reducera matchen efter 5:48 i mittperioden efter att Cam Atkinson störtat på mål och fått Pierre-Luc Dubois skott på sig och in bakom Tampas målvakt Andrei Vasilevskiy. Columbus vann skottstatistiken i matchen med 29-22, men Vasilevskiy var tät i Tampa Bays kasse och räddade 28 skott. Atkinsons styrning var den enda puck ryssen släppte förbi sig i matchen.

Blue Jackets försökte få till en kvittering i slutet av matchen och plockade ut Korpisalo för att få in en extra utespelare. Men laget drog på sig en utvisning för för många spelare på isen och chansen att utjämna försvann.

Svenske forwarden Kevin Stenlund gjorde sin första match i slutspelet och fick förtroende av Blue Jackets coach John Tortorella. Stenlund noterades för 7:35 minuters istid varav 1:35 i numerärt överläge.

Tampa kan nu avgöra serien i match 5 som spelas på onsdag (18:00 VSport Hockey/Viaplay) i Toronto, hubstad för lagen i Eastern Conference. För Columbus Blue Jackets är det vinna eller försvinna som gäller.