VAN-VGK, M4: Stone hittar Pacioretty i powerplay

Vegas Golden Knights, New York Islanders och Dallas Stars är bara en seger ifrån att gå vidare till Conference-final. Alla tre lag vann i natt och tog ledningen med 3-1 i sina respektive serier.

De lag som har en 3-1-ledning i en matchserie har historiskt sett gått vidare i 90,7 procent av gångerna. Det här slutspelet har det hänt sex av sex gånger så här långt.
Här är summeringen av nattens matcher:
Vancouver Canucks - Vegas Golden Knights 3-5 (3-1 i matcher till VGK)
Tre mål i den tredje perioden gjorde att Golden Knights vände 2-3-underläge till seger med 5-3 i match 4 mot Canucks. Bakom segern låg i mångt och myckey Max Pacioretty som gjorde två mål och en assist matchen.
Golden Knights är på väg mot sin andra Conference-final på sina tre NHL-säsonger. Nattens seger gör att laget kan säkra avancemang i match 5 under natten mellan tisdag och onsdag (3:45, VSport Hockey/Viaplay).
Pacioretty gjorde sitt första mål i matchen i den första perioden. Forwarden hittade rätt i powerplay från den vänstra tekningscirkeln efter 9:29 och har nu gjort mål i fyra av sina fem senaste matcher.

VAN-VGK, M4: Karlsson nätar från nära håll

Kort efter ledningsmålet kvitterade Canucks genom Elias Pettersson som från den högra cirkeln pricksköt in 1-1 i krysset. Målet var svenskens sjätte i slutspelet.
Golden Knights skulle sedan återta ledningen genom Chandler Stephenson efter 13:19 av öppningsperioden.
Den andra perioden tillhörde Canucks, som hittade rätt två gånger på Marc-Andre Fleury. Fleury vaktade Vegas kasse efter att Robin Lehner hållit nollan för Vegas i match 3. Bo Horvat fick in en retur bakom Fleury fram till 2-2 efter 4:07. Tyler Toffoll satte sedan 3-2 från nära håll i powerplay, framspelad av rookie-backen Quinn Hughes efter 11:26.
Canucks, som kunde ha utjämnat serien, hade en välbehövlig ledning med sig in i slutperioden, men i den visade Golden Knights styrka. Nate Schmidt kvitterade efter 2:52, och efter 7:02 gjorde Pacioretty sitt andra mål i matchen. Den här gången styrde forwarden in pucken efter att 3-3-skytten Schmidt avlossat ett skott från backposition. Pacioretty spelade sedan fram William Karlsson till 5-3. Karlssons mål var hans tredje i slutspelet.
Jacob Markström, som gjorde 28 räddningar i matchen, plockades ut i slutet av matchen. Men Canucks lyckades inte få in fler puckar bakom Fleury som också stoppade 28 skott. Canucks står nu inför möjligheten att åka ur årets slutspel.

Pacioretty, Golden Knights tog hem match 4

Dallas Stars - Colorado Avalanche 5-4 (3-1 i matcher till DAL)
Dallas är bara en seger från Conference-final i Western Conference. John Klingberg gjorde ett mål och en assist när Stars vann med uddamålet över Avalanche i match 4 av bäst-av-sju-serien.
Stars satte foten på gaspedalen direkt och gjorde tre raka mål i mitten av den första perioden.
Klingberg öppnade målkalaset efter 6:18. Svensk-backen satte igång spelet från egen zon, och hängde sedan med i anfallet och tryckte in en retur bakom Pavel Francouz i Colorado-kassen. Målet var svenskens andra i slutspelet.

DAL-COL, M4: Klingberg öppnar målskyttet efter retur

Radek Faksa följde upp Klingbergs mål drygt två minuter senare när han tryckte in en retur i powerplay fram till 2-0. 3-0 kom även det i powerplay när Jamie Benn styrde in Alexander Radulovs skott efter 10:45.
Colorado fick kontakt i den andra perioden. Valeri Nichuskin och Cale Makar reducerade efter 13:24 respektive 19:34. Målen gav Avalanche hopp inför avslutningen, men Stars ville annorlunda.
När 7:30 gått av den tredje perioden hittade Roope Hintz rätt för Stars tredje mål i numerärt överläge för kvällen. Och bara 32 sekunder senare gjorde Denis Gurianov 5-2 efter att han fått pucken till skänks av Makar framför mål. Efter Gurianovs mål bytte Colorado ut Francouz mot Michael Hutchinson.

DAL-COL, M4: Gurianov får hjälp på traven

Nichuskin reducerade till 5-3 och Vladislav Namestnikov till 5-4. Men Avalanche sista mål kom med bara fyra sekunder kvar, och matchen slutade 5-4.
Stars har chans att avgöra serien i det femte mötet mellan lagen. Det spelas i natt (3:45, V Sport Hockey/Viaplay) i Rogers Place, Edmonton, hubstad för lagen i Western Conference. Stars har inte varit i Conference-final sedan 2008.
New York Islanders - Philadelphia Flyers 3-2 (3-1 i matcher till NYI)
Brock Nelson gjorde två mål och målvakten Thomas Greiss räddade 36 puckar när Islanders plockade åt sig matchboll mot Flyers.
Greiss gjorde sin första start i ett slutspel sedan 2016 när han fick ersätta Semyon Varlamov mellan stolparna. Men tysken gjorde ingen Islanders-anhängare besviken och nu kan Islanders avgöra serien i nästa match. Den spelas under natten mot onsdag (01:00 V Sport Hockey/Viaplay) i Toronto, värdstaden för lagen i Eastern Conference.
Första perioden tillhörde Islanders som vann skotten med hela 18-7. De kunde däremot inte överlista Brian Elliott som fick chansen mellan stolparna för Flyers. Målen kom istället i den andra perioden.

NYI-PHI, M4: Bailey och Nelson i samarbete

Islanders gjorde 1-0 genom Brock Nelson efter 6:52 av mittperioden. Josh Bailey stoppade ett rensningsförsök längs sargen innan han Nelson vid den bortre stolpen. Nelson tog emot pucken och placerade den i krysset bakom Elliott.
Flyers kvitterade genom Sean Couturier som med en styrning vinklade in Justin Brauns skott ill 1-1 efter 15:19.
Flyers hade chanser att också ta ledningen i matchen. De sköt de 12 sista skott i den andra perioden och vann statistiken med hela 17-3. Men Greiss stod i vägen och släppte inte fler puckar förbi sig innan den andra pausvilan.

Lindblom värmer med Flyers inför match 4

I den tredje perioden ryckte Islanders ifrån. Jean-Gabriel Pageau gjorde 2-1 efter ett friläge efter 7:18, och efter 11:12 slog Nelson till på nytt, även den här gången efter passning från Bailey. Islanders-forwardsen kom i en två-mot-en-situation och väggspelade innan Nelson hittade rätt.
Målet skulle bli matchvinnande, även om Flyers reducerade till 3-2 genom backen Ivan Provorov med dryga minuten kvar att spela.
Oskar Lindblom fanns med under uppvärmningen, men spelade inte förPhiladelphia Flyers. Lindblom har inte spelat sedan i december, men sedan han blev klar med sina behandlingar den 2 juli har han tränat för att komma i matchform igen.

Islanders besegrade Flyers - leder serien med 3-1