NYR-CAR: Zibanejad gör powerplaymål på Kreiders pass

Svenskarna i NHL blir allt fler. Men vilka har gjort mål, vilka målvakter storspelade, vilka har poängsviter värt att notera? I Svenskkollen tar vi ett lite djupare grepp på omgångens svenska insatser.

Lucas Wallmark inledde målskyttet när hans Carolina Hurricanes förlorade med 5-3 i Madison Square Garden mot New York Rangers under fredagen. Han assisterade även Brett Pesce till lagets andra mål för aftonen i mittperioden. Problemet? Däremellan hade Rangers hunnit smälla dit fyra puckar - tre av vilka bar Mika Zibanejads stämpel på ett eller annat sätt. Den minst sagt formstarke svensken skickade in 1-1 i powerplay, vackert framspelad av Chris Kreider med tre och en halv minut kvar att spela av första perioden.
- Jag ropade på honom men han hörde mig inte, så han passade med hopp om att jag var där, sa Zibanejad efteråt. Det var en otrolig passning.
I inledningen av den andra kom återbetalade Zibanejad tjänsten. I en två-mot-etta lurade svensken alla. På sin högerkant laddade Zibanejad för ett dragskott men i sista sekund släppte han pucken till vänster, förbi backen. Där hade Kreider bara att sätta till klubban och 2-1 var ett faktum.
I powerplay hittade Zibanejad sedan en lös puck och skickade in 4-1. Slutresultatet skrevs till 5-3.
- Jag tycker att vi spelade bra och förtjänade de två poängen, sa Zibanejad efteråt.

NYR-CAR: Zibanejad gör sitt andra PP-mål

Det här var Rangers sista hemmamatch under 2010-talet. Årtiondets första hemmamatch var, även det, mot Carolina Hurricanes. Båda gångerna vaktade Henrik Lundqvist kassen. Lundqvist, som stoppade 39 av 42 skott under fredagen,
- Åh, det var trevligt, sa den svenske legendaren när han fick reda på det.
- När man pratar om årtionden känner man sig gammal. Det har varit så många fina minnen. I början var vi nära att vinna. Nu är vi i en annan fas där vi vill komma tillbaka till den nivån. Det har varit en fantastisk resa. Nu växer vi och vi är på väg åt rätt håll.
Med det tar vi en titt på övriga svenska insatser under natten:
Nylander vann duellen mot Bratt
Både New Jersey Devils Jesper Bratt och Toronto Maple Leafs William Nylander gjorde ett mål och två assist när lagen möttes under natten. Nylander gick vinnande ur striden, som slutade 5-4 till Leafs. Han krediterades det matchavgörande målet på övertid - efter god hjälp från Devils Damon Severson som var sist på pucken.

NJD-TOR: Nylander noteras för övertidsavgörandet

Liljas första räckte inte
Jakob Lilja gjorde sitt första mål i NHL när han direktsköt 1-0 för Columbus Blue Jackets borta mot Washington Capitals. Målet räckte till en poäng till slut. Carl Hagelin kvitterade med sitt första mål för säsongen i den tredje perioden och Capitals vann matchen på övertid efter att Nicklas Bäckströms skottförsök blivit till en passning på bortre stolpen åt T.J. Oshie - 2-1 för Capitals. Assisten var Bäckströms 20:e för säsongen.

WSH-CBJ: Lilja gör sitt första NHL-mål

Svenska fullträffar när Wild besegrade Avs
Gabriel Landeskog gjorde sitt nionde mål för säsongen när han vackert bröt igenom motståndarförsvaret och la in en backhand bakom Devan Dubnyk. Målet betydde 2-2 i matchen. Wild vann dock med 6-4 till slut efter att man gjort tre mål i den tredje perioden. Jonas Brodin assisterade Mats Zuccarello till 4-4 och Victor Rask nätade för fjärde gången den här säsongen när han satte matchvinnaren. Joel Eriksson-Ek assisterade Ryan Suter till 6-4-målet.
Karlssons mål räckte till en poäng
Erik Karlsson skickade in ett handledsskott från blålinjen som letade sig in i nättaket i den andra perioden i Sharks match mot Kings. Målet bröt 0-0-läget och Sharks gick upp till 2-0 innan Kings vaknade. Gästerna vände och vann på övertid. Adrian Kempe noterades för en assist på Jeff Carters matchvinnande mål, 3-2 för Kings.

SJS-LAK: Karlssons handledsskott går in högt

Arvidssonss Preds kammade noll
Viktor Arvidsson gjorde sitt åttonde mål för säsongen när Nashville Predators föll hemma mot Pittsburgh Penguins med 2-5. Arvidsson fastställde slutresultatet när han styrde in Roman Josis skott i den tredje perioden. Både Predators Mattias Ekholm och Penguins Marcus Pettersson noterades för var sin assist i den första perioden. Pettersson har nu fyra assist på de senaste fyra matcherna.
Svenskarna visade vägen för Flames
Elias Lindholms fina form fortsätter. Fem poäng (1+4) på de tre avslutande matcherna före juluppehållet följdes upp med två nya mot Edmonton Oilers Först assisterade han Andrew Mangiapane till 1-0 redan efter elva sekunders spel i den första perioden. I mittakten gjorde han själv 4-1, hans 16:e fullträff för året. Mikael Backlund fastställde slutresultatet när han gjorde 5-1 i numerärt underläge i den tredje perioden. Det var hans andra mål på tre matcher och femte totalt för säsongen.

EDM-CGY Lindholm nätar med handledsskott

Assisterande svenska ankor mot Vegas
Jacob Silfverberg, Jacob Larsson och Isac Lundeström noterades samtliga för var sin assistpoäng när Anaheim Ducks 4-3-besegrade Vegas Golden Knights. I Vegas stod William Karlsson för en assist - hans 23:e för säsongen.
Värt att notera…
…Victor Olofsson spelade 20:48 i Sabres förlust mot Boston (0-3). Det var näst mest av alla forwards i Sabres - endast Jack Eichel spelade mer.
...Calle Järnkrok (17:50 minuter), Arvidsson (17:00) och Filip Forsberg (20:15) sköt tillsammans 10 skott på mål.
…Hampus Lindholm spelade mest av alla utespelare i matchen mellan Ducks och Golden Knights: 23:26 minuter.
…Patric Hörnqvist spelade inte heller mot Preds, på grund av den underkroppsskada som hållit honom från spel i totalt nio matcher nu. Han deltog dock i Penguins morgonvärmning inför matchen.