Khudobin, Stars tar hem match 1

En dominant tredje period var inte tillräckligt för Tampa Bay Lightning som förlorade den första matchen av Stanley Cup-finalen mot Dallas Stars med 1-4.
Lightning skapade ett massivt tryck mot Stars-målvakten Anton Khudobin i slutrundan men kunde inte omsätta spelövertaget i några mål efter att ha hamnat i ett tvåmålsunderläge inför slutrundan.

• Vi är väldigt besvikna över att vi inte kom igång med vårt spel i de två första perioderna, säger Lightning-backen Kevin Shattenkirk till NHL.com/sv efter matchen. Vi lät Dallas ta tag i taktpinnen från början och vi var alldeles för passiva. När vi började spela på det sättet vi ska ändrades matchbilden helt. Tyvärr räckte det inte för att nå det resultatet vi ville ha men avslutningen är ändå något att bygga vidare på.
    Lightning kom inte alls igång med sitt spel i matchens inledning och ett utvilat Dallas, som spelat till sig ett antal extra spelfria dagar efter att ha vunnit sin conference-final mot Vegas Golden Knights i fem matcher, kunde diktera villkoren ute på isen med stark skridskoåkning och tungt fysiskt spel. Det gjorde att Tampa bara testade bara Khudobin med sammanlagt 14 skott under de två första perioderna.

TBL-DAL, M1: Khudobin strålande i match 1

Lightningspelarna ville efter matchen inte skylla den tröga starten på att de bara fick en spelledig dag mellan den sista matchen mot New York Islanders i finalen i Eastern Conference och den första matchen i finalserien.
- Nej. Vi hade gott om energi vilket vi visade i den tredje. Jag tycker vi sköt oss själva i foten genom att spela alldeles för långsamt i den två första perioderna, säger en besviken Ryan McDonagh. Vi möter ett väldigt bra lag som hittade sitt spel direkt. De fick matchen precis dit de ville och gav oss inga ytor att spela på när vi inte kunde hålla det tempo vi hade behövt.
Tampa Bay kom igång betydligt bättre med sitt spel i den tredje perioden och vann skottstatistiken med överväldigande 22-2. Laget hade en handfull fina chanser som tvingade den formtoppade Stars-keepern till ett par kvalificerade räddningar.
- Det kändes som om de kom ut och hade fart på skridskorna medan vi mer såg ut att känna oss för i inledningen, säger Tampa-tränaren Jon Cooper. Vi var knappt svettiga efter de två första perioderna så vi behövde verkligen lyfta prestationen i den tredje.
- Vi gjorde en hel del bra saker i slutet av matchen och skapade en hel del lägen, fortsätter Cooper. Man ska dock tänka på att Stars kunde spela på sin ledning och antagligen drog sig tillbaka en hel del för att slå vakt om segern.
Finalserien fortsätter under natten mot tisdag svensk tid (matchstart 02:00, matchen visas i VSport Hockey och Viaplay) och Tampa ser redan fram emot att göra en bättre insats då.

TBL-DAL, M1: Gourde styr in pucken med skridskon

• Det är precis som vi har sagt om och om igen under slutspelet: Man måste ha ett kort minne, säger coach Cooper. Vi ska snabbt lägga en här match bakom oss och komma ut starkare till nästa.
    - Nu vet vi vad vi kan förvänta oss av Dallas och vilka styrkor de har, säger Kevin Shattenkirk. De spelar mer aggressivt och går fram med mer folk än vad Islanders gjorde och det får vi hantera på ett bättre sätt.
    - När vi började få ner puckarna på djupet och låsa fast spelet i anfallszon på ett bättre sätt i slutet av matchen fick vi tryck på dem och det kommer att vara receptet för oss också framöver. Vi ska fortsätta vara noga med att få igenom skotten från blå och få in mer spelare framför mål och göra det svårare för Khudobin att se puckarna. När puckarna går mot mål med trafik framför brukar det ge utdelning.