DAL cOL roundup

Avalanche back Ian Cole beskrev det alldeles utmärkt när han inför fredagens matcher sade: "Det spelar ingen roll var du är född, 'Game 7' är ett språk som alla förstår".

För visst var det Match 7 som stod på menyn i afton, närmare bestämt två sådana: Colorado Avalanche - Dallas Stars och Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks. I båda serierna hade det ena laget (Avalanche, Canucks) hämtat upp underläge 3-1 i matcher till 3-3 för att tvinga fram en sjunde och avgörande match.
Här är summeringen från Stanley Cup-slutspelet den 4 september:
Colorado Avalanche - Dallas Stars 4-5 ÖT (DAL avancerar med 4-3 i matcher)
Avalanche kom till spel med en diger skadelista, inklusive Gabriel Landeskog som ådrog sig ett skärsår när Cale Makars skridsko träffade honom i Match 6. Utöver Landeskog saknades även bland annat Philipp Grubauer, Pavel Francouz och Erik Johnson.
Likt i Match 6 var det Dallas Stars som tog ledningen i matchen med 1-0. Redan efter 2:39 kunde Alexander Radulov svepa in en retur bakom Michael Hutchinson i numerärt överläge och ge Stars en lysande inledning på matchen.
Glädjen för vit- och grönklädda Stars skulle dock bli kortlivad. Med 3:48 på klockan drev Vladislav Namestnikov på mål och fick Ian Coles backskott på sig, varpå pucken trillade in bakom Anton Khudobin.
Ett par minuter senare klev Andre Burakovsky - en spelare som inte är främmande för att kliva fram och göra mål i Match 7 - fram. Svensken noterade två mål mot Tampa Bay Lightning i Eastern Conference-finalen när Washington Capitals avancerade till final 2018. Och nu var det dags igen. En brytning på offensiv blå skapade yta, varpå Burakovsky tog ett par skär in, tittade upp och skickade upp 2-1 rakt i krysset bakom Khudobin. Målet var Burakovskys sjunde totalt i slutspelet 2020.
2-1 stod sig till andra perioden, men väl där noterade Dallas en tidig kvittering. Med sex man på isen tack vare en avvaktande utvisning på Avalanche kunde Joel Kiviranta styra in ett skott från Denis Gurianov och 2-2 var ett faktum. Även John Klingberg noterade en assistpoäng på målet.
5:45 in på samma period tog Avalanche tillbaka ledningen. Nazem Kadri befann sig på rätt plats - framför mål - vid rätt tillfälle och tryckte in 3-2 i numerärt överläge; centerns nionde mål i årets slutspel. Andre Burakovsky noterade sin tionde assist i slutspelet på Kadris mål.
Det dröjde till halvvägs in på tredje perioden, 11:28 närmare bestämt, men Stars kom tillbaka igen. 3-3-skytt blev Alexander Radulov, som styrde in pucken i numerärt överläge efter att ha själv ha dragit utvisningen som skapade powerplay-läget.
Avalanche hann ta ledningen en gång till i tredje perioden - Namestnikov med sitt andra mål för kvällen efter 16:20 - innan Stars, som sig bör i den här serien, kvitterade tio sekunder senare genom Joel Kiviranta som gjorde sitt andra mål för kvällen.
En 60 minuter lång pärs slutade 4-4 och "Game 7 Overtime" stod på menyn.
Som så ofta sker när så oerhört mycket står på spel var det ett oväntat namn som tog klivet fram. I det här fallet Dallas Stars finländske 24-åring Joel Kiviranta som, ensam i slottet, kunde avlossa ett direktskott som susade rakt upp i nättaket med 7:24 på klockan.
I ett svep var 5-4 ett faktum, en ny hjälte född och Colorado Avalanche tid i Stanley Cup-slutspelet över för den här gången.
I och med det matchavgörande målet blev Kiviranta den sjunde spelaren i NHL-historien att notera ett hattrick i Match 7 - och den första rookien någonsin.
För första gången sedan 2008 är Dallas Stars nu alltså ett av de fyra sista lagen att fortsätta sin jakt på Stanley Cup.
Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks 3-0 (VGK avancerar med 4-3 i matcher)
När Jacob Markström fick status "otillgänglig för spel" trodde nog många att det skulle innebära en behaglig resa för Vegas Golden Knights i resten av serien. Markström hade, när allt kommer kring, stått för en utmärkt insats i Stanley Cup-slutspelet. In kom Thatcher Demko... och med det inleddes Golden Knights mardröm. För efter att ha räddat 42 av 43 skott i Match 5 och alla 48 skott som kom hans väg i Match 6, tycktes Demko minst lika omutlig i Match 7.
Målvakten räddade alla Vegas 11 skott i första perioden, alla 10 i andra perioden och var på god väg att rädda alla skott även i den tredje perioden.

Lehner, Golden Knights drog längsta strået i Match 7

Men med 6:08 kvar att spela avlossade Golden Knights-backen Shea Theodore ett skott från blålinjen i samband med en tekning och resten är, som de säger, historia. Theodores skott seglade genom en labyrint av kroppar och in i nätmaskorna bakom Demko.
1-0 Golden Knights med bara minuter kvar att spela.
Canucks, som mäktat med totalt sex skott framåt över matchens första två perioder, hade ingen ytterligare växel att lägga i och forceringen för att kvittera uteblev. Istället kunde Alex Tuch och Paul Stastny placera varsin puck i tom bur och fastställa slutresultatet till 3-0.
I Vegas mål räddade Robin Lehner, som återigen fick förtroendet av tränare Peter DeBoer, alla 15 skott han ställdes inför och noterade därmed sin tredje nolla för matchserien.