lehner

Efter två dagars speluppehåll återupptogs Stanley Cup-slutspelet under lördagen. Uppehållet skedde till följd av att ligans spelare under torsdagen gemensamt kom överens om att inte spela - detta som en manifestation mot sociala orättvisor och för Black Lives Matter.

Första pucksläpp under lördagen skedde mellan Boston Bruins och Tampa Bay Lightning, som möttes i Match 4 vid ställningen 2-1 i matcher till Lightning.
Senare gjorde New York Islanders och Philadelphia Flyers upp i Match 3, innan NHL-natten avslutades av Vancouver Canucks och Vegas Golden Knights som även de spelade Match 3 i sin serie. Båda serierna stod inför natten 1-1 lika.
Här är summeringen från Stanley Cup-slutspelet den 29 augusti:
Vancouver Canucks - Vegas Golden Knights 0-3 (2-1 i matcher till VGK)
Robin Lehner var tillbaka från start mellan stolparna för Golden Knights i Match 3 efter en mindre smickrande insats i Match 2 (fyra mål insläppta på 26 skott). På andra sidan rinken stod, precis som tidigare, Jacob Markström.
I svenskmålvakternas tredje duell den här serien fick Markström den betydligt tuffare starten av de två. Mål från Alex Tuch och Zach Whitecloud efter 4:05 och 5:28 av den första perioden såg till att ge Golden Knights ett tidigt 2-0-överläge. Canucks svarade med att rada upp läckra kombinationer i offensiv zon, men Lehner tycktes fast besluten att revanschera sig insatsen senast. När signalen ljöd för pausvila och röken skingrat sig hade Lehner räddat alla 16 skott Canucks tagit under de inledande 20 minuterna.
Möjligtvis modfällda av att ha skapat så mycket i första perioden utan att uppnå resultat såg Canucks nyansen blekare ut i andra perioden. Istället var det Golden Knights tur att skruva upp tempot något och låta Lehner vila. Som svar på tal klev då Markström fram och bjöd på både en och två kvalificerade räddningar.

Lehner, Vegas nollade Canucks i Match 3

Markström höll Canucks inom slagläge andra perioden igenom, men 2:19 in på tredje såg Mark Stone - med ett rungande handledsskott som borrade sig in i krysset, i numerärt överläge - till att ge Golden Knights och Lehner en mer behaglig ledning med sitt 3-0.
3-0 stod sig matchen ut och Lehner kunde därmed inkassera sin andra nolla i Stanley Cup-slutspelet 2020. Den första nollan kom så sent som i Match 1 mot just Canucks.
Match 4 mellan Golden Knights och Canucks spelas om mindre än 24 timmar (04:30 natten mot måndag, VSport Hockey & Viaplay). En rimlig gissning vore att det även då blir Lehner och Markström som gör upp mellan stolparna.
Boston Bruins - Tampa Bay Lightning 1-3 (3-1 i matcher till TBL)
Ondrej Palat var namnet för dagen under Match 4 mellan Bruins och Lightning. Den 29-årige forwarden från Tjeckien har varit lysande för Lightning hittills i serien mot Bruins och noterat fyra poäng (2+2) på de tre första matcherna lagen emellan.
Innan kvällens match, det vill säga. För i Match 4 utökade Palat mål- och poängskörden och låg bakom det mesta när Lightning skaffade sig rejält slagläge i serien.
Palat öppnade målskyttet 8:59 in på första perioden efter att Brayden Point lurat upp Torey Krug på läktaren och läckert hittat in i slottet. Palat utökade sedan ledningen till 2-0 12:29 in på andra perioden när han klippte till direkt i ett flygande anfall, framspelad från vänster tekningscirkel av Anthony Cirelli - ett skott Jaroslav Halak möjligen borde ha tagit.

BOS-TBL, M4: Point hittar Palat

Målet var Palats fjärde i Stanley Cup-slutspelet 2020.
Innan andra perioden var till ända hade Victor Hedman utökat till 3-0. Den svenske Norris Trophy-kandidaten klippte till från blålinjen i powerplay med 18:04 på klockan. Pucken tog på Bruins forward Pär Lindholm, flög upp i luften och seglade långsamt i en båge över Halak och in i nätmaskorna.
Jake DeBrusk reducerade till 3-1 7:04 in på tredje perioden efter ett fint instick från Charlie Coyle. Men mycket närmare än så kom inte Bruins. Andre Vasilevskiy och resterande Lightning-spelare stängde igen resten av tredje perioden och kunde lämna matchen i ledning 3-1 i matchserien.
Match 5 mellan Lightning och Bruins spelas natten mot tisdag, svensk tid (01:00, VSport Hockey & Viaplay). Då har Lightning möjlighet att avancera till Eastern Conference-final.