Klingberg

Ju närmare vi rör oss veckoslutet, desto närmare kommer de avgörande matcherna i första rundan av Stanley Cup-slutspelet. Med flera lag hotade av eliminering under tisdagens matcher var insatserna högre än någonsin.

Först ut var Montreal Canadiens mot Philadelphia Flyers - en serie Flyers ledde med 2-1 i matcher inför kvällen. Därefter klev Washington Capitals ut för att kämpa för sina slutspelsliv i underläge 3-0 i matcher mot New York Islanders, innan det var dags för slutspelets hittills tätaste serie, Dallas Stars-Calgary Flames, att släppa pucken för match 5.
Natten avslutades med match 5 mellan Vegas Golden Knights och Chicago Blackhawks.
Här är summeringen från Stanley Cup-slutspelet den 18 augusti:
Dallas Stars - Calgary Flames 2-1 (3-2 i matcher till DAL)
Han såg ut att bli segerskytt redan i match 4. Den gången ändrades målet till en assist i efterhand efter att pucken styrts på Alexander Radulov och in. Men i match 5 fick John Klingberg behålla sitt matchvinnande mål och officiellt bli matchhjälte.
Matchen i sig blev en tät historia med såväl Cam Talbot (CGY) som Anton Khudobin (DAL) i högform. Jamie Benn gav Stars ledningen 10:13 in på första perioden när han, i numerärt underläge, drev stenhårt på mål och rakade in en briljant passning från Tyler Seguin. Benn fullföljde utan rädsla och fick med sig hela målburen i samband med att han firade fullträffen.
Mikael Backlund svarade genom att göra sitt fjärde mål i årets slutspel 19:14 in på första perioden. Backlund tog sig i en båge från sargen till blålinjen där han - i en och samma rörelse - fintade skott, fick Flames-försvararen att flytta på sig och skickade in pucken i nätmaskorna. En delikatess.
Andra perioden passerade utan mål, men tidigt i tredje perioden såg Klingberg sitt tillfälle att spräcka målnollan i slutspelet. Efter att Mattias Janmark hittat upp med en passning till blålinjen gled Klingberg in, siktade och pricksköt in 2-1 med hjälp av ett välriktat dragskott.
I och med 2-1-segern går Stars upp i ledning 3-2 i matcher och kan nu avgöra serien i match 6.

Klingberg, Khudobin bakom Stars seger i match 5

Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks 4-3 (VGK vidare med 4-1 i matcher)
Adam Boqvist, Patrick Kane, Jonathan Toews och övriga i Blackhawks gav det de hade kvar i bränsletanken. Men Robin Lehner, William Karlsson och Golden Knights blev i slutändan för tunga för underdog-stämplade Chicago.
Det var inte meningen att Chicago skulle ta sig vidare mot Edmonton Oilers, menade många. Men det gjorde man. Det var föga troligt att Chicago skulle vinna någon match mot Vegas, sades det. Men det gjorde man. Men i match 5 mot Golden Knights tog årets Stanley Cup-resa till sist slut ändå.
Det började dock bra. Blackhawks fick mål från Jonathan Toews och Alex DeBrincat och var nära att ta med sig en 2-0-ledning från första perioden. Med blott 31 sekunder kvar av densamma studsade pucken olyckligt för Blackhawks och landade på bladet hos Max Pacioretty som bara kunde lyfta in den i öppet mål.
Målet tycktes lyfta Vegas som kom ut och gjorde 2-2 efter 57 sekunder; Mark Stone, framspelad av William Karlsson - den första av två assist för svensken i matchen. Chicago visade visserligen tecken på liv när Patrick Kane läckert lirkade in 3-2 mellan Robin Lehners benskydd efter 4:02, men återigen kom Vegas tillbaka och kvitterade redan efter 7:28 - Alec Martinez.
När Alex Tuch sedan gjorde 4-3 för Vegas tidigt i tredje perioden gick luften ur Chicago som, efter att ha överträffat allas förväntningar under NHL:s Return to Play Plan, fick slut på energi. Kvitteringen kom aldrig och Blackhawks blir därmed första lag att försvinna från slutspelet efter 1-4 i matcher mot Golden Knights.

Golden Knights vinner, avancerar till andra rundan

Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers 0-2 (3-1 i matcher till PHI)
Mycket har handlat om Carey Price och Carter Hart i serien mellan Canadiens och Flyers. Den unge Hart som såg upp till förebilden Price under uppväxten - mot den rutinerade Price som låg bakom Canadiens skrällseger mot Pittsburgh Penguins i Qualifiers.
Båda levererade ytterligare starka insatser under match 4.

Price fick dock en betydligt tuffare start när rivjärnet Michael Raffl tog emot en droppassning från Sean Couturier och stänkte dit 1-0 i vänster kryss 6:32 in på första perioden.
Flyers vann skotten med 10-7 i första perioden och var också numret större än Canadiens inledningsvis, men Price fortsatte spela stabilt. Andra perioden innebar mer puckinnehav för Montreal och också snäppet fler chanser, men nu var det Harts tur att visa sina kvaliteter. En bra period fick ett snöpligt slut för Canadiens när Price gjorde sin första riktiga tavla i slutspelet; backen Philippe Myers tog sig upp i offensiv zon och skickade - trängd av Canadiens försvarare - iväg ett skott på måfå i riktning mot Price. Målvaktens försök att styra undan skottet slutade med att den studsade på eget benskydd och in; 2-0 Flyers 17:04 in på andra perioden.

HartMask818

Montreal, som vid det här laget inte gjort mål på över fem perioder, gjorde vad man kunde i tredje perioden för att få pucken att passera mållinjen - men Hart och Flyers försvar var fortsatt stabilt och det ville sig inte riktigt för kanadensarna den här gången heller.
Seger 2-0 för Flyers och Carter Harts andra raka nolla. Nu står nederlagstippade Canadiens med ryggarna mot väggen inför match 5 - hittar de energin för att vända?
Match 5 spelas 02:00 natten mot torsdag, svensk tid (VSport Hockey & Viaplay).
New York Islanders - Washington Capitals 2-3 (3-1 i matcher till NYI)
Islanders hade inför match 4 chansen att som första lag avancera förbi första rundan i Stanley Cup-slutspelet. Man tog den inte. Alex Ovechkin och hans Capitals var nämligen fast beslutna om att inte bli första lag att elimineras.
I första perioden såg det mesta ut som det gjort i övriga tre matcher mellan de två lagen. Islanders tog ledningen med såväl 1-0 som 2-0 genom Jean-Gabriel Pageau och Mathew Barzal. Capitals blev frånåkta, flyttade på och slagna i varje puckduell.
Men i andra perioden hände något. Capitals vaknade till och hittade sitt spel. Evgeny Kuznetsov reducerade efter 3:35 och mindre än två minuter senare hade Alex Ovechkin stämplat in på kontoret och dunkat in 2-2 i powerplay.
Capitals fortsatte spela bra andra perioden igenom och tog med sig momentum till tredje perioden. 3:40 in på slutperioden fräste Ovechkin upp längs högerkanten och visslade dit pucken i Semyon Varlamovs högra kryss; Capitals-kaptenens andra mål för kvällen, fjärde mål i årets slutspel och 69:e mål totalt i Stanley Cup-sammanhang.
Braden Holtby tog sedan över stafettpinnen och såg till att Capitals kunde ta sig i mål med en 3-2-seger och därmed undvika eliminering. För den här gången.