Senators win

Utomhussäsongen i NHL har börjat och Winter Classic är bara två veckor bort, liksom också utomhusmatchen mellan Kanada och USA i Buffalo under junior-VM. Men Scotiabank NHL100 Classic är över, och ligan har därmed satt punkt för sitt ett år långa 100-årsjubileum.

Matchen i Landsdowne Park i Ottawa inför nästan 34.000 åskådare slutade 3-0 till hemmalaget Ottawa Senators. Jean-Gabriel Pageau gav Senators ledningen med fem minuter kvar av den andra perioden när han styrde in Erik Karlssons skottpassning. Och med tre minuter kvar av ordinarie tid snodde Bobby Ryan pucken från Jonathan Drouin och slog in 2-0 bakom Carey Price. Nate Thompson ökade sedan på till 3-0 i tom bur.
Relaterat material: [Ottawa hetast i kylan på NHL100 Classic]
Montreal Canadiens är ligans genom tiderna bästa lag och mest mytomspunna klubb, men gästerna från fransk-kanadensiska Quebec-provinsen hittade ingen väg förbi Ottawas hårt arbetande försvar och lämnade alltså isen mållösa.
Som helhet var alltså gästerna ytterst missnöjda med insatsen och slutresultatet.
- När vi har ryggen mot väggen lyckas vi alltid skapa offensiv, få med alla i anfallen och hålla trycket uppe. Problemet är att vi alltid väntar tills vi har ryggen mot väggen. Jag vet inte om det är fel på vår inställning, men vi är lite för lätta att spela mot, säger Montreals kapten Max Pacioretty efter förlusten.

Karlsson

En anmärkningsvärd statistik från matchen är att Ottawa vann hela 71 procent av tekningarna i matchen. Därigenom kunde de alltså njuta av mycket puckinnehav.
- När man jagar pucken hela matchen är det svårt att skapa anfall. De vann puckarna och när vi väl fick ut dem ur zon var det dags att åka och byta, säger Canadiens forward Paul Byron.
En som var desto mer nöjd var Ottawas lagkapten Erik Karlsson. Hans passning till det förlösande 1-0-målet var också väl genomtänkt.
- Det var planerat så. Jag siktade faktiskt på Zack Smith, men Pageau fick sin klubba på pucken och det funkade ju också, säger Erik Karlsson om målet som skulle visa sig matchavgörande.
Karlsson gladde också fansen och inte minst lagkamraterna med sin alldeles egna lilla dans på bänken. I ledning 1-0 med tio minuter kvar brukar de flesta spelare vara sammanbitna och nervösa, inte minst om det är -15 minusgrader i luften. Men inte Erik Karlsson. Han klappade takten till musiken mot knäna och hann även med att dra av ett litet trumsolo i luften. Coach Guy Boucher såg det hela och kunde inte hålla sig för skratt.

• När vår kapten har sån swagger får vi energi av det också. Han var bara så "med" på allt som hände där ute, både på och utanför isen, säger Ottawas tränare Guy Boucher.
    Kaptenen gjorde också en fullständigt fläckfri insats i försvaret genom hela kvällen och spelade nästan 33 minuter i matchen. Efter att ha haft en svacka under de senaste veckorna när Ottawa förlorat många matcher ser det alltså ut som om kaptenen är tillbaka på allvar.
    - Det där var Erik Karlsson på 100 procent. När han försvarar så kommer också offensiven av sig själv. Folk förväntar sig att han bara ska komma tillbaka från en sådan skada och bara ta vid där han slutade i våras som om han vore Stålmannen. Men det är han inte, det tar tid att hämta sig, säger Guy Boucher om Erik Karlssons insats.
    - Men visst var han den Erik Karlsson vi blivit vana vid att se där ute ikväll, eller hur?
    Lagkaptenen själv pekade på att tillfället som sådant också handlade om att njuta.
100 classic
  • Hur kan man inte njuta av det här? Det var fantastiskt. Publiksiffran var bättre än väntat, fansen var här redan före uppvärmningen och genom hela matchen och det uppskattade vi mycket. Jag tror det gjorde oss mer exalterade, säger Erik Karlsson om stämningen i Landsdowne Park, dit nästan 34.000 fans sökt sig trots kylan.
    En annan som var nöjd med kvällen var målvakten Craig Anderson, som alltså fick äran att hålla nollan för Ottawa Senators i den historiska matchen. Men trots sin utsatta position i en match som Ottawa mestadels förde lyckades målvakten hålla värmen uppe.
    - Kylan var faktiskt inte så farlig, jag försökte hålla så lite hud som möjligt exponerad mot kylan. Och så försökte jag hålla mig i rörelse hela tiden, säger Anderson.
    I och med segern har Ottawa vunnit två raka och är plötsligt bara tre poäng bakom Montreal, och med sex poäng upp till slutspelsplatsen som för tillfället innehas av Boston Bruins. Just Ottawa och Montreal lär nog få finna sig i att jaga varandra i betydligt mer än bara den här matchen.
    Montreal drar nu vidare på en sex matcher lång roadtrip, medan Ottawa stannar kvar och möter Minnesota hemma på tisdag. Och Canadiens har en del att jobba på.
    - Vi behöver skapa mer. Det är den delen av vårt spel vi måste hitta nu. När vi gör det bra är vi ett bra hockeylag, säger Montreals tränare Claude Julien.