STL-TBL-Split-5-12-22

St Louis Blues säkrade, tack vare en 5-1-seger i den sjätte matchen mot Minnesota Wild, avancemang till slutspelets andra runda. Segern grundades i en frenetisk mittperoid där Blues gick från 1-0 till 4-0 i matchen.

-Jag är väldigt stolt över spelarna. Det är svårt att stänga en serie, säger tränaren Craig Berube efteråt.
Övriga tre matchserier togs till en sjunde och avgörande batalj under natten. Edmonton Oilers bortabesegrade Los Angeles med 4-2, Brayden Point frälste Tampa Bay på övertid mot Toronto (4-3) och Boston Bruins jobbade ner Carolina Hurricanes med 5-2.
- Vi måste vinna en bortamatch. Det visste vi när serien började och nu är vi där, säger tränaren Bruce Cassidy.
St Louis Blues - Minnesota Wild 5-1
Efter att Nick Leddy gjort den första periodens enda mål, trots underläge i skotten med 4-10, gick Blues på knock i mittperioden. Hemmalaget sköljde över Minnesota, vann skotten med klara 21-5 - och utdelningen kom. Ryan O'Reilly gjorde 2-0 i powerplay efter att Blues fått Wilds box i rörelse vilket gav O'Reilly tid och rum framför mål. Tyler Bozak tryckte in trean innan formstarke Vladimir Tarasenko gjorde 4-0 i powerplay.
- Vi kom ut från förstaperioden i ledningen och därefter förändrades matchen helt, menar tränaren Craig Berube.
Tarasenko och O'Reilly gjorde sina femte mål i slutspelet. David Perron, som för övrigt assisterade Tarasenko på 4-0, nådde den milstolpen tidigare i serien vilket gör att det här är första gången som Blues har tre femmålsskyttar i den första rundan. Och på tal om fem: Blues var inte klara för kvällen: Matt Dumba spräckte visserligen formidable Jordan Binningtons nolla i slutakten, men Binnington stoppade 25 av 26 skott i matchen och stod ånyo som segrare.
Colton Parayko fastställde femettan i tom bur med Blues andra skott på mål i den tredje perioden (2-11). Därmed möter Blues Colorado i nästa runda.
- Det var en tuff kamp. De är ett väldigt bra lag. Det var synd att vi mötte dem i den första rundan - vi är två av de bästa lagen i Väst. De förtjänar mycket beröm för den säsong de gjorde, säger Bozak.

Blues vidare efter 5-1 mot Wild i match 6

Boston Bruins - Carolina Hurricanes 5-2
Bostons "secondary scoring" låg bakom lagets utjämning i matcherserien mot Carolina. Brad Marchand och Charlie Coyle gjorde visserligen ett mål och en assist vardera när laget gick upp till 2-0, innan gästerna reducerade genom Andrei Svechnikov.
Sedan tog Bruins grovjobbare över showen; Erik Haula styrde in 3-1. Derek Forbort hängde fyran och Curtis Lazar femman - samtliga gjorde sina första slutspelsmål för säsongen. Svechnikov reducerade på nytt men Hurricanes kom inte närmare ett målmedvetet Bruins.
- Vi var beslutsamma. Vi vet att vi har en bra grupp och vi måste jobba som en enhet. Jag tycker att vi svarade bra på deras 2-1-mål och det säger mycket om karaktären i det här laget, säger backen Hampus Lindholm, som var tillbaka i spel efter att ha missat de tre senaste matcherna på grund av skada.
Tränaren Bruce Cassidy hade inför matchen kastat om i kedjorna, och det gav resultat:
- Idag handlade det om att komma tillbaka till vad vi nått framgång med.Vi behövde spela bättre i defensiv zon.Haula och (Taylor Hall) svarade upp bra när de spelade med "Pasta". Nu får vi se vad vi hittar på i nästa match
Därmed vänder serien till Raleigh för en sjunde och avgörande match. Boston har, tillsammans med Montreal, flest vinster i match 7: nämligen 15 stycken.

Marchand, Coyle hjälpte Bruins till match 7

Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs 4-3 (e. ÖT)
Ondrej Palat gjorde den första periodens enda mål när han bröt ett Toronto-anfall, for iväg i en spelvändning och överlistade Jack Campbell. I mittperioden gjorde Anthony Cirelli, i numerärt underläge, en snarlik aktion vilket gav 2-0. Men gästerna vände genom en reducering från Auston Matthews, assisterad av William Nylander, innan lagkapten John Tavares stod för två mål inom loppet av 26 sekunder i periodens slutminut - det sista med ny assistpoäng till Nylander.
Tampa Bay tuggade sig tillbaka och Nikita Kucherov tog matchen till förlängning med ett powerplaymål. Där klev Brayden Point, som assisterade till Kucherovs kvittering, fram som matchvinnare när han tryckte in en retur från nära håll med 1:56 kvar att spela av den fjärde perioden.
Serien avslutas med en match 7 i Toronto. Maple Leafs har vunnit 12 av de 25 match 7 man spelat. På hemmaplan är dock facit 7-2. Tampa Bay har vunnit sex av nio sjundematcher.

Points bakom Lightnings suddenseger i match 6

Los Angeles Kings - Edmonton Oilers 2-4
Connor McDavid och Evander Kane såg till att Edmonton kan vända hem för en sjunde och avgörande match mot Los Angeles. Båda gjorde nämligen tre poäng i match 6: Kane två mål och en assist och McDavid ett mål och två assist.
Kane assisterade McDavid till matchens första mål innan han själv dubblade gästernas ledning i mittperioden. Adrian Kempe assisterade Sean Durzi till 1-2 och Carl Grundström kvitterade för Kings som såg ut att ta över matchen i mitten av slutakten.
Med drygt sex minuter kvar att spela drog McDavid igång ett anfall. Pucken hamnade till slut hos Tyson Barrie som hittade rätt fram till 3-2. Med sitt andra mål i matchen punkterade sedan Evander Kane matchen med ett mål i tom kasse. Målet var Kanes sjunde i matchserien.