Blues slår ut Sharks, avancerar till final

St.Louis Blues är klart för Stanley Cup-final. Detta efter att de vunnit match 6 i den västra konferensfinalen mot San Jose Sharks med klara 5-1.
- Otroligt skön seger. Det ska bli skitkul, säger Alexander Steen till
NHL.com/sv
.

All press låg på San Jose Sharks inför det sjätte mötet. Det var vinna eller försvinna-läge, samtidigt som Blues i ledning 3-2 i matcher kunde spela lite mer avslappnat. Och det gjorde hemmalaget. Matchen i Enterprise Center hann bara bli 1:32 gammal innan första målet kom. David Perron tillskrevs målet efter att han styrt in Sammy Blais skott. Blues kändes tyngre än ett skadedrabbat Sharks som saknade Joe Pavelski, Tomas Hertl och Erik Karlsson i matchen. Blues ökade också på ledningen efter 16:16 när Vladimir Tarasenko hittade rätt med ett handledsskott från den vänstra tekningscirkeln i numerärt överläge.
[Här kan du läsa allt från serien SJS-STL]
Blues hade bud på mer i den första perioden, samtidigt var Sharks inte var helt ofarliga i sina anfallsförsök. Men hemmamålvakten Jordan Binnington bjöd på ett par viktiga räddningar som gjorde att hemmalaget hade en tvåmålsledning efter första 20.
Sharks fick visst hopp i mittperioden. Efter 6:40 reducerade Dylan Gambrell med sitt första NHL-mål, både grundserie och slutspel inräknat, på en kontring. Det var dock det enda målet Sharks skulle mäkta med. I powerplay kunde sedan Brayden Schenn bryta sin 14 matcher långa måltorka när han satte 3-1 efter 12:47.
- Jag tyckte vi fokuserade helt rätt i dag. Det var bara det innan för sargen vi kunde fokusera på. Det går ju mycket snack utanför hallen, men vi höll oss fokuserade och bestämde hur vi ville spela. Jag tyckte vi började väldigt bra, sedan i tredje får de en bra push men Binnington håller tätt. Vi spelar bra, säger Steen.
Sharks satte allt på ett bräde i den tredje perioden. De vann skotten med 10-3, men det var Blues som gjorde målen. Tyler Bozak och Ivan Barbashevi tom kasse assisterad av Oskar Sundqvist, gjorde varsitt under periodens andra halva vilket säkrade Blues första Stanley Cup-finalplats sedan 1970. I finalen väntar Boston Bruins, match 1 spelas på måndag.

STL-SJS, M6: Schenn håller sig framme i powerplay

• Det är exalterade. En lättnad efter allt hårt jobb. Det har varit en lång väg, men det är kul att få dela det med alla i laget, säger Blues-lagkaptenen Alex Pietrangelo.
    För San Jose Sharks är säsongen slut.
    - Vi tävlade hårt, precis som vi förväntade oss att vi skulle göra. Vi förväntade oss att de 20 som var ombytta skulle tävla hårt, och det gjorde vi. Jag tycker inte resultatet spelade matchbilden, säger Sharks-veteranen Joe Thornton som ännu en gång missade en chans att spela om Stanley Cup.