Pavelski hjälpte Sharks till seger i match 7

San Jose Sharks är klart för final i Western Conference. Sharks vann det sjunde och avgörande mötet med Colorado Avalanche med 3-2, och nu väntar St. Louis Blues i det sista steget innan Stanley Cup-finalen.

Matchen i SAP Center, San Jose, inleddes i ett rasande tempo. Båda lagen ville ta tag i taktpinnen. Det blev hemmalaget som gjorde det. Lagkapten Joe Pavelski var tillbaka i Sharks efter sin sex matcher långa skadefrånvaro, och bidrog direkt. 34-åringen gav Sharks ledningen med en styrning efter 5:57 i den första perioden.
- Gjorde mål med en styrning, har gjort några sådana genom åren. Kom tillbaka till bänken, såg ett par leenden. Vi bara körde, det var match 7, en viktig match och vi fick en bra start, säger Pavelski.
Han assisterade sedan Tomas Hertl till 2-0 efter 11:35 och hemmalaget hade verkligen kopplat grepp om matchen. Hertls mål var hans nionde i årets slutspel.

SJS-COL, M7: Pavelski styr in 1-0

Colorado fick under 15 minuter av första peridoen spela utan Nathan MacKinnon som brakade in i sargen med axeln före. Det gjorde att Avs fick spela med bara tio förwards under merparten av öppningsperioden. MacKinnon skulle dock komma tillbaka, vilket kanske höjde energin något hos hans lagkamrater. Med bara sekunder kvar kom nämligen en reducering från gästerna. Mikko Rantanen blev målskytt och gav självförtroende inför den andra. I den såg det först ut som att Colorado skulle kvittera. Efter 7:49 hittade Colin Wilson rätt, men Sharks coach Peter DeBoer utmanade domslutet och efter videogranskning konstaterades det att Gabriel Landeskog var offside innan målet. Landeskog var inte tillräckligt snabb över sargen vid ett byte.
- Jag var lika förvånad som alla andra. Jag kom ut i båset och tänkte inte på det. Bara undrade varför de inte släppte pucken, säger Landeskog.
- Ett misstag, man måste ut från isen. Om jag kunde gjort något annorlunda hade det varit att snabbt ta mig över sargen.
Istället var det Sharks som lyckades öka på sin ledning. Med 7:23 kvar av perioden satte Joonas Donskoi det avgörande målet. Det var hans första mål sedan den 10 januari, och det blev matchavgörande.
Colorado fick visserligen in en reducering efter bara 51 sekunder av tredje perioden, men Tyson Josts mål blev det sista i matchen.
- Vår säsong är över. Det är jobigt. Vi hade höga förväntningar på oss själva, men nådde inte riktigt hela vägen. Våra spelare jobbade stenhårt varje dag för att försöka nå målet, säger Avalanche coach Jared Bednar.
[Här kan du läsa allt från serien SJS-COL]
- De gjorde en bra serie mot oss. De gjorde så att vi fick jobba, absolut, säger Pavelski.
Sharks ställs nu mot St. Louis Blues i den västra konferensfinalen. Senast de möttes så långt i ett slutspel var 2016. Då vann Sharks matchserien.