WPG-OTT: Laine slår till tre gånger om i powerplay

Patrik Laines första tre säsonger i NHL gjorde han sig känd för sitt fruktade skott och fenomenala förmåga att hitta nätmaskorna. "Ovechkins arvtagare", sade någon. Den här säsongen har han för första gången noterat fler assist än mål och i mångt och mycket sett ut som en mer komplett spelare. I nattens möte mot Ottawa Senators såg dock Winnipeg Jets-forwarden till att påminna om hur dödligt hans skott kan vara. Tre gånger om klappade han till direkt i numerärt överläge och tre gånger om tändes den röda lampan bakom Senators-målet. Finländarens åttonde hattrick i NHL var ett faktum och en 5-2-seger för Jets bärgad.

• Det är alltid roligt att spela powerplay, men ännu mer när du gör mål förstås, säger Laine till NHL.com/sv. Jag hade bra flyt idag. Vi fick en del studsar med oss ikväll och vi lyckades utnyttja dem. Förhoppningsvis ger det här vårt powerplay en knuff i rätt riktning och lite mer självförtroende framöver.
    Laine har nu gjort 51 poäng (23+28) på 54 matcher den här säsongen. Hans bästa notering i karriären är 70 poäng (44+26), etablerat 2017-18.
    Nedan följer en summering av omgångens övriga elva matcher:
    Washington Capitals - Philadelphia Flyers 2-7 (1-1, 0-3, 1-3)
    På förhand hade det mesta handlat om huruvida Alex Ovechkin skulle nå 700 mål i NHL. Flyers hade dock inget intresse av att spela birollen i den historien, utan klev istället in i Capital One Arena och krossade hemmalaget till tonerna av 7-2. Claude Girox noterade tre poäng och klev därmed upp på totalt 800 i NHL-karriären.
    New Jersey Devils - Los Angeles Kings 3-0 (0-0, 3-0, 0-0)
    Mackenzie Blackwood räddade alla 37 skott han ställdes inför och noterade därmed sin tredje nolla för säsongen. Devils tre mål gjordes av Blake Coleman, Kyle Palmieri och Nikita Gusev.

NJD-LAK: Blackwoods tredje nolla för säsongen

• Ibland har du tur men jag tyckte det var en rejäl lagseger ikväll, säger Blackwood. Vi höll skyttarna till utsidan och killarna var duktiga på att täcka skott. Alla här spelar för varandra och bryr sig om varandra. Det får mig att vilja kriga ännu mer
    Columbus Blue Jackets - Colorado Avalanche 1-2 (0-0, 1-0, 0-2)
    Blue Jackets och målvakten Elvis Merzlikins såg ut att ta ytterligare en fin skalp när de med åtta minuter kvar att spela av tredje perioden skyddade en 1-0-ledning, målskytt Seth Jones. Men då gjorde sig Avalanche fruktade offensiv påmind genom mål från först Nazem Kadri och sedan Nathan MacKinnon, vilket gjorde att Merzlikins missade att notera både sin nionde raka vinst och tredje raka nolla.
    Tampa Bay Lightning - New York Islanders 3-1 (0-0, 1-0, 2-1)
    Två olika sviter förlängdes under natten mot söndagen. Tampa Bay tog sin sjätte raka seger och målvakten Andrei Vasilevskiy tog poäng i sin 18:e raka match. Vasilevskiy har gått 16-0-2 sina senaste 18 matcher och har redan etablerat ett nytt målvaktsrekord i Lightnings organisationen.
    Montreal Canadiens - Toronto Maple Leafs 2-1 ÖT (0-0, 0-0, 1-1, 1-0)
    Ilya Kovalchuk blev hjälte i detta klassiska rivalmöte när han satte det matchavgörande målet 1:43 in på övertidsperioden. Dessförinnan hade John Tavares och Marco Scandella satt fart på tillställningen i tredje perioden med varsitt mål, i en i övrigt mållös tillställning.

MTL-TOR: Kovalchuk slår till på retur

Boston Bruins - Arizona Coyotes 4-2 (0-0, 3-1, 1-1)
Tuukka Rask noterade 29 räddningar och plockade poäng i sin 18:e raka hemmamatch (nytt Bruins-rekord) när Boston slog Arizona med 4-2. Vinsten var Bruins sjätte raka. Patrice Bergeron noterade tre poäng (1+2) och har nu gjort 46 poäng (23+23) den här säsongen. Phil Kessel gjorde ett av Coyotes mål. Det var forwardens blott tolfte mål den här säsongen.
Edmonton Oilers - Nashville Predators 3-2 (0-1, 1-1, 2-0)
I underläge 2-1 inför tredje perioden tog Leon Draisaitl tag i matchen för Oilers. Tysken noterade två mål - hans 30:e och 31:a för säsongen - och tog Edmonton från underläge till seger. Connor McDavid noterade en assist, men hade också en otäck incident i andra perioden då han såg ut att slå i knät i sargen. Han stannade dock i matchen. Tränare Dave Tippett meddelade dessutom efter match att det endast ska ha rört sig om ett blåmärke.
Vancouver Canucks - Calgary Flames 2-6 (2-2, 0-1, 0-3)
Canucks hade inte mycket att säga till om när gästande Flames kom in i Rogers Arena och krossade hemmalaget med 6-2. Dillon Dube noterade tre poäng (1+2) och vinsten avslutade en tre matcher lång förlustsvit för Flames. Som salt i såren för Vancouver tvingades dessutom Brock Boeser utgå skadad
Florida Panthers - Pittsburgh Penguins 2-3 (1-2, 1-1, 0-0)
Kris Letang slog till med ett mål och en assist (nu 12+24 på säsongen) och Penguins fick 33 räddningar från Tristan Jarry när Panthers kämpades ner med 3-2 på bortaplan. Det matchavgörande målet noterade dock kapten Sidney Crosby i powerplay - hans tionde mål och 30:e poäng för säsongen.

FLA-PIT: McCann spelar fram Crosby

St. Louis Blues - Dallas Stars 2-3 ÖT (2-1, 0-1, 0-0, 0-1)
Matchen mellan Blues och Stars utvecklades till en duell mellan Colton Parayko och Roope Hintz. Den kanadensiske backen och finske forwarden stod för två mål vardera; för Parayko hans femte och sjätte för säsongen, för Hintz hans 16:e och 17:e. Hintz fick dock sista ordet då han var den som avgjorde matchen till Stars fördel på övertid.
Vegas Golden Knights - Carolina Hurricanes 5-6 STR (2-1, 1-0, 2-4, 0-0, 0-1)
Mötet mellan Golden Knights och Hurricanes blev en svängig historia. Golden Knights hade kommandot efter två perioder och ledde med 3-1, varpå Hurricanes kom tillbaka med fyra mål på 14 minuter i tredje. Golden Knights svarade dock och kunde ta matchen till övertid via ett sent mål från Cody Eakin. Övertiden passerade utan mål varpå straffläggningen vägde över till gästernas fördel efter mål från Andrei Svechnikov och Justin Williams.