CBJ-DET: Merzlikins stoppar Filppula med stöten

Columbus Blue Jackets fortsätter att rada upp segrar - och Elvis Merzlikins fortsätter att rada upp räddningar - och nollor. Under natten, svensk tid, stod stjärnorna rätt för alltihop när Blue Jackets 2-0-besegrade Detroit Red Wings.

Detroit fick inte iväg mer än 16 skott på mål mot Columbus Blue Jackets men Elvis Merzlikins stoppade samtliga och höll nollan för andra matchen i rad och femte gången på åtta matcher. Därmed skrev han in sig i historieböckerna. Merzlikins blev nämligen den sjätte målvakten sedan framåtpassningar blev tillåtna i alla zoner (1929-30) att stå för den bedriften.
- Det är positivt för mig och för laget. Det är det anda som betyder något, sa målvakten till NHL.com/sv efter matchen.
25-åringen från Riga bärgade också sin åttonde raka seger, vilket är ett rekord för en rookie i Blue Jackets. Framåt slogs ytterligare ett klubbrekord: Zach Werenski gjorde nämligen sitt 17:e mål för säsongen när han bröt dödläget i mittperioden, vilket är klubbrekord för antal mål från en back. Boone Jenner spikade slutresultatet i tom bur med knappt en och en halv minut kvar att spela av matchen.
Kort dessförinnan räddade Merzlikins ett skott från nära håll från Valtteri Filppula när gästerna spelade powerplay - till ovationer från hemmafansen:
- De är otroliga. De hjälper inte bara mig. De hjälper hela laget. Det är enormt när vi försöker vinna matcher.
Det lyckas man onekligen med nu. Blue Jackets tog tredje raka segern och har 9-0-1 på de senaste tio matcherna.
Här följer en sammanfattning av lördagens övriga matcher:
Dallas Stars - Minnesota Wild 2-3 (1-0, 1-2, 0-1)
Joe Pavelski gjorde sitt fjärde mål, och sin femte poäng, på fyra matcher, när han inledde målskyttet för hemmalaget i den första perioden. Denis Gurianov utökade i mittperioden, där för övrigt målvakten Ben Bishop noterades för en assist. Men mål från Joel Eriksson Ek och Ryan Donato gav 2-2 inför tredje. Där avgjorde Eriksson-Ek för gästerna. Wild tog därmed sin tredje raka seger och fjärde på de senaste fem. Stars har nu två raka utan seger.

DAL-MIN: Dubnyk glider över och gör fin räddning

New York Rangers - Buffalo Sabres 2-3 (0-1, 0-1, 2-1)
Zemgus Girgensons gav gästerna ledningen i den första perioden och Sam Reinhart utökade i mittperioden, assisterad av forne Rangers-spelaren Jimmy Vesey. Vesey blev sedan matchvinnare med sitt 0-3. Detta eftersom Rangers studsade tillbaka med två mål genom Mika Zibanejad och Chris Kreider. Det här var Sabres enda bortamatch på ett spann av tio matcher mellan den 28 januari och 16 februari. Laget har dock vunnit tre av sina fyra senaste på bortaplan. Chris Kreider har gjort 4+3 på de fem senaste, Mika Zibanejad har 4+6 på de senaste sex matcherna.

NYR-BUF: Reinhart går högt med backhand

Toronto Maple Leafs - Anaheim Ducks 5-4 (1-1, 2-0, 1-3, 1-0)
Jack Campbell debuterade mellan stolparna för Toronto sedan trejden från L.A. Kings och stoppade 26 skott. Framåt inledde Andreas Johnsson målskyttet för hemmalaget innan Nicolas Deslauriers kvitterade. John Tavares och Auston Matthews gjorde var sitt mål i mittperioden - Matthews gjorde sitt 40:e för säsongen och tangerade därmed sitt personbästa. Men Ducks kom tillbaka i slutakten med mål från Max Jones och Adam Henrique. Jason Spezza gav Leafs ledningen på nytt men Derek Grant kvitterade. Tavares avgjorde i förlängning. William Nylander ströks sent från matchtruppen. Han kommer inte spela Leafs match mot Montreal under lördagen heller. Gästernas Erik Gudbranson utgick med en överkroppsskada efter åtta minuters spel. Även Derek Grant matchade sitt personbästa för antal mål under en säsong - 13 fullträffar.

TOR-ANA: Matthews når 40-målsgränsen

SÅ GICK SNACKET:
"Vi måste bli mer konsekventa som grupp. Det är inte tillräckligt bra på en daglig basis." - David Quinn
"Jag var lite nervös i den första perioden men jag var mest exalterad." - Jack Campbell
"De bara kastar puckarna mot mål. De är ett lag som får in folk framför. De gillar att jobba lågt, skicka in den i mitten och krascha på mål." - Jimmy Howard