PIT-OTT: Rusts hattrick lyfter Pens över Sens

Framburna av fyra assist från Evgeni Malkin, tre poäng vardera från Sidney Crosby och Jason Zucker samt NHL-karriärens tredje hattrick från Bryan Rust avslutade Pittsburgh Penguins, med dunder och brak, sin sex matcher långa förlustsvit genom att besegra Ottawa Senators med 7-3 hemma i PPG Paints Arena.

• Alla drog åt samma håll och hjälptes åt där ute, säger Penguins tränare Mike Sullivan. Killarna jagade pucken och gjorde mål på sina chanser. De ska ha allt beröm.
    Pittsburgh gick ifrån till 2-0 redan efter 1:39 av första perioden via mål från John Marino och Conor Sheary. Innan perioden var slut hade Bryan Rust satt sitt första mål för kvällen och gett hemmalaget ledningen med 3-1 - assisterad av Crosby. Crosby gjorde själv 4-1 i slutet av andra perioden innan han tidigt i tredje spelade fram Jason Zucker till 5-1. Matchens andra passningspoäng var centerns 800:e i karriären. Han nådde milstolpen på 980 matcher och blev den 32:a spelaren i ligans historia att nå 800 assist.
    - Det är en fin siffra, säger Crosby. Jag menar, det tog sin tid att ta sig hit. Jag är nöjd att jag nådde dit men nu går jag vidare.
    Senators hämtade ikapp till 5-2 och 5-3 innan Rust såg till att begrava gästernas hopp om comeback när han med mål 26 och 27 för säsongen fullbordade sitt hattrick och fastställde slutresultatet till 7-3.
    - Skönt att se ett par puckar gå in, säger Rust. Vi har träffat en hel del stolpar och missat öppna mål (senaste tiden). När du kan göra hattrick är det inte så att du klagar.
    Nedan följer en summering av omgångens övriga nio matcher:
    Tampa Bay Lightning - Boston Bruins 1-2 (0-1, 1-1, 0-0)
    Toppmötet i Atlantic Division blev en tät historia där försvarsspelet och målvaktsduellen mellan Tuukka Rask och Andrei Vasilevskiy hamnade i fokus. Vasilevskiy räddade 33 av 35 skott medan Rask stoppade 20 av 21. Enkel matematik slår med andra ord fast att Bruins tog hem matchen med 2-1. Brad Marchand öppnade målskyttet 19:05 in på första perioden med sitt 28:e mål för säsongen, varpå Jake DeBrusk utökade till 2-0 halvvägs in på andra perioden. Mitchell Stephens reduceringspuck efter 17:28 av andra perioden blev Lightnings enda mål i matchen.

TBL-BOS: DeBrusk överlistar Vasilevskiy

Chicago Blackhawks - Anaheim Ducks 6-2 (1-0, 4-1, 1-1)
Dylan Strome stod för två mål och en assist och fick god hjälp av unga svenskduon Adam Boqvist (0+2) och Alexander Nylander (1+1) när Blackhawks besegrade Ducks och tog sin tredje raka vinst. Segern innebär att Blackhawks "sveper" säsongsserien mot Ducks genom att vinna alla tre möten lagen emellan. Noterbart är att Blackhawks rookieback Lucas Carlsson noterade sin första NHL-poäng samt att Christian Djoos noterade sin första poäng för Ducks.
Vegas Golden Knights - New Jersey Devils 3-0 (0-0, 1-0, 2-0)
Robin Lehner räddade 27 skott och höll nollan i sin andra match för Golden Knights medan William Karlsson stod för sitt 15:e mål för säsongen. Karlsson nådde därmed milstolpen 100 mål i NHL. Svensken noterade dessutom en assist och klättrade till 44 poäng (15+29) på 60 matcher. För Lehner var nollan hans första den här säsongen.
Minnesota Wild - Nashville Predators 3-1 (2-0, 0-0, 1-1)
För andra gången på 48 timmar förlorade Predators en viktig match i kampen om slutspel i Western Conference. Förlust 8-3 mot Edmonton Oilers igår följdes av förlust 3-1 mot Wild, där begynnande ledargestalten Kevin Fiala gjorde mål för femte matchen i rad. Fiala stod även för en assist och har nu gjort 51 poäng (21+30) på 61 matcher för Wild den här säsongen.

MIN-NSH: Fiala bjuder på delikatess

New York Rangers - St. Louis Blues 1-3 (1-0, 0-1, 0-2)
Ett annat lag som fortsätter tappar mark i slutspelskampen är New York Rangers. Mika Zibanejad gjorde visserligen sitt 33:e mål för säsongen hemma mot Blues, men gästerna kom tillbaka och kunde vinna med 3-1. Förlusten var Rangers tredje raka efter en vinstsvit på fem matcher. Blues tog sin åttonde raka seger.
Winnipeg Jets - Buffalo Sabres 3-1 (2-0, 1-1, 0-0)
Kyle Connor såg till att hålla kvar sitt Winnipeg Jets i slutspelsracet i Western när han sänkte Buffalo Sabres med två mål och en assist på hemmaplan. Målen, hans 34:e och 35:e för säsongen, gör att Connor etablerar ett nytt karriärsbästa för mål under en och samma NHL-säsong. Förra säsongen stannade 23-åringen på 34 fullträffar.

WPG-BUF: Connor slår till i PP, noterar nytt rekord

New York Islanders - Montreal Canadiens 2-6 (0-3, 0-1, 2-2)
Islanders fria fall fortsätter. I och med 6-2-förlusten på hemmaplan mot Canadiens har laget nu gått 2-6-2 under sina tio senaste matcher. Trots det innehar man fortfarande ett wildcard-seed i Eastern Conference.
Dallas Stars - Edmonton Oilers 1-2 ÖT (0-0, 0-1, 1-0, 0-1)
Mikko Koskinens 42 räddningar, Ryan Nugent-Hopkins två poäng (1+1) och Alex Chiassons övertidsavgörande såg till att Oilers tog sin andra seger på mindre än 48 timmar mot en Western Conference-konkurrent. Stjärnduon Connor McDavid och Leon Draisaitl noterade en assist vardera. John Klingberg stod för Stars enda fullträff.

DAL-EDM: Chiasson slår till i powerplay

San Jose Sharks - Toronto Maple Leafs 5-2 (1-0, 1-2, 3-0)
Maple Leafs inkasserade en blytung förlust borta mot bottenlaget Sharks. Efter att ha hamnat i underläge två gånger om men båda gångerna kommit tillbaka kollapsade de blåvita lönnlöven totalt i tredje perioden och gick från ställning 2-2 till 5-2. Auston Matthews och Mitchell Marner noterade Maple Leafs mål medan Evander Kane stod för två fullträffar hos Sharks.

SJS-TOR: Marner står för läcker dragning

SÅ GICK SNACKET:
"Jag älskar den här typen av matcher. Varje räddning är viktig. Publiken var med och jag fick en chans att bidra." - Robin Lehner om säsongens första nolla.
"Han (Rask) var bra när han behövde vara det. Deras målvakt (Andrei Vasilevskiy) var också utmärkt. Det är två Vezina Trophy-finalister som går upp mot varandra om du frågar mig. Det är att räkna med att de ska spela bra." - Bruins tränare Bruce Cassidy om målvaktsduellen.