CBJ-OTT: Bemström trycker in retur och avgör

Efter en åtta matcher lång svit utan full pott (0-5-3) fick Columbus Blue Jackets äntligen uppleva känslan av att vinna en hockeymatch igen när man besegrade Ottawa Senators med 4-3 på övertid hemma i Nationwide Arena. Segern blev dock dyrköpt då hemmalaget förlorade såväl Riley Nash som succémålvakten Elvis Merzlikins till skador.

I Senators utgick Anthony Duclair efter att ha fått ett skott på foten.
Matchens första två perioder utvecklades till en duell mellan Blue Jackets kapten Nick Foligno och Senators Logan Brown. Foligno gav hemmalaget ledningen 4:10 in på första perioden efter att Gustav Nyquist dumpat in pucken, själv hämtat den och spelat fram Pierre-Luc Dubois som i sin tur hittade Foligno. Brown kvitterade 10:48 in på perioden i samband med en läcker bakåtpassning från Chris Tierney i samband med att han gled runt bakom mål. En ställd Elvis Merzlikins hann inte reagera innan Brown skickat upp pucken i nättaket. Brown gav sedan Senators ledningen 9:55 in på andra perioden i numerärt överläge, varpå Foligno omedelbart svarade genom att raka in 2-2 efter 12:32 - fint framspelad av Boone Jenner.
- Vi hängde i och krigade, säger Foligno till NHL.com/sv. Jag är stolt över killarna för det. Vi hittade ett sätt att ta oss igenom den här matchen, men vi måste spela bättre framöver.

CBJ-OTT: Foligno slår till för andra gången

Innan andra perioden var över tvingade Merzlikins utgå skadad efter en kollision med Anthony Duclair. In kom Joonas Korpisalo, som gjorde sin första match sedan knäskadan mot Chicago Blackhawks den 29 december.
- Det var inget jag direkt förberett mig på, säger Korpisalo. Riktigt tråkigt att något sådant händer Elvis. Jag såg inte vad som hände riktigt, men vet att det inte kan ha varit roligt.
Colin White överlistade nytillkomna Korpisalo och gav Senators ledningen med 3-2 9:16 in på tredje perioden, men återigen var Blue Jackets snabba med att svara. Stefan Matteau styrde in 3-3-kvitteringen endast 29 sekunder därefter, assisterad av bland annat Kevin Stenlund.
- Det målet var otroligt viktigt för oss, att komma tillbaka direkt, säger Korpisalo. Efter det tyckte jag vi fick bättre fart under skridskorna och kontrollerade matchen, inklusive övertiden.
Övertidsavgörandet lät dock vänta på sig. Endast halvminuten återstod av den fem minuter lång tre-mot-tre-perioden när Boone Jenner, Zach Werenski och Emil Bemström drev upp längs isen i ett flygande anfall. Werenski skickade en puck mot mål som burväktare Marcus Högberg räddade, varpå pucken studsade rakt ut i banan och Emil Bemström kunde skicka in det förlösande segermålet för Blue Jackets. Jublet visste inga gränser varken på isen, bänken eller bland publiken i Nationwide Arena.
Med segern slår Columbus vakt om den åttonde och sista slutspelsplatsen som andra wildcard. Klubben har två poäng ner till Carolina Hurricanes - dock med tre matcher mer spelade. Senators är fortsatt nästjumbo i Eastern Conference, dock med 20 poäng ner till Detroit Red Wings.