MTL-WSH: Vrana förvaltar aggressiv forecheck

Alexander Ovechkin var avstängd för Washington Capitals efter att ha avstått medverkan i den gångna helgens all star-match. I ryssens frånvaro fick andra kliva fram: en fromstark tjeck, till exempel. Jakub Vrana går från klarhet till klarhet i NHL. Den 23-årige tjecken förlängde under natten sin poängsvit till nio raka matcher och var en av grundbultarna som säkrade Capitals fjärde raka seger.

Montreal Canadiens tog visserligen ledningen men Tom Wilson kvitterade i slutet av den första perioden assisterad av Vrana. Travis Boyd gav sedan Caps ledningen i mittperioden innan Vrana gjorde 3-1 med sitt 23:e mål för säsongen. Han är nu ett mål från sitt personbästa på 24, som han satte förra året. Formtoppen är ett faktum, men:
- Det handlar inte bara om mig. Hela kedjan är i form. Vid målet vinner "Kuzzy" pucken och Oshie lägger upp den för mig. Kedjan klickar bra och vi skapar chansen hela tiden.
Dale Weise gjorde sitt första mål för säsongen när han reducerade till 3-2 i slutakten innan Nicklas Backstrom spikade slutresultatet till 4-2 för gästerna, vars målvakt Braden Holtby stoppade 31 skott - 15 i slutperioden.
- Han var fantastisk. Han stod för några enorma räddningar och stängde dörren i den tredje perioden, berömde Vrana.
Vrana har nu gjort 42 poäng den här säsongen. Hans personbästa, även det satt förra året, är 47. Med 32 matcher kvar att spela är den yvige tjecken på väg mot 69 poäng (68,88).
Nedan följer en sammanfattning av måndagens övriga matcher:
Dallas Stars - Tampa Bay Lightning 3-2 (0-0, 1-1, 1-1, 1-0)
Steven Stamkos gav Bolts ledningen i den andra perioden men mål från Denis Gurianov såg till att det stod 1-1 efter 20. Jamie Benn gav Dallas ledningen drygt åtta minuter in i slutakten innan Stamkos blev tvåmålsskytt när han gjorde sitt 20:e mål för säsongen med knappt en och en halv minut kvar att spela. Benn blev även han tvåmålsskytt. Drygt två minuter in på övertiden punkterade han matchen. Stars studsade därmed tillbaka från 0-7 mot Minnesota Wild innan uppehållet. Segern var lagets andra raka mot Bolts - båda har kommit på övertid. Förlusten gör också att Bolts målvakt Andrei Vasilevskiys segersvit stannar på tio raka matcher.

DAL-TBL: Benn avgör på övertid för Stars

Nashville Predators - Toronto Maple Leafs 2-5 (1-2, 0-2, 1-1)
Uppehållet tycks ha gjort gott för Toronto. Leafs skakade av sig de två förlusterna innan allstar-helgen genom att ta en fin skalp i Tennessee. William Nylander inledde målskyttet och Zach Hyman såg till att gästerna hade ledningen i paus efter att Mikael Granlund kvitterat. Rasmus Sandin, som även hade en assist i matchen, blev matchvinnare med sitt första mål i NHL när han gjorde 1-3 i mittakten. Jason Spezza hängde fyran. Viktor Arvidsson reducerade i slutperioden innan Auston Matthews spikade slutresultatet. Leafs forward Kasper Kapanen skadade armen och spelade inte färdigt matchen.

NSH-TOR: Nylander inleder målskyttet på friläge

Ottawa Senators - New Jersey Devils 3-4 STR (1-1, 0-1, 2-1, 0-0, 0-1)
En Marcus Högberg i storform räddade (bokstavligen talat) en poäng åt Senators. Svensken stoppade 50 skott men fick se sig besegrad några gånger. Lagen delade broderligt på målen i den första perioden: Damon Severson inledde målskyttet och hemmalagets Tyler Ennis kvitterade. Kevin Rooney blev ände målskytt i mittperioden. Ses vände på matchen i slutakten genom mål från Vladislav Namestnikov och Chris Tierney. Kyle Palmieri tog matchen till en mållös förlängning. Mål från Nikita Gusev och Jack Hughes säkrade Devils seger på straffar. Noterbart är att tre målvakter har räddat 50 eller fler skott i en match för Senators. Samtliga har varit svenskar och samtliga har förlorat sina matcher efter övertid eller straffar.
San Jose Sharks - Anaheim Ducks 4-2 (2-0, 1-1, 1-1)
Stefan Noesen och Patrick Marleau blev tvåmålsskyttar när Sharks bröt en tre matcher lång förlustsvit. Noesen inledde målskyttet i den första perioden innan Marleau utökade till 2-0. Ondre Kase reducerade för Ducks i mittperioden. Därefter gjorde Marleau sitt tionde mål för året med sitt 3-1-mål. Noesen hängde fyran med sitt fjärde får året i inledningen av tredje peroden. Nick Ritchie reducerade för Ducks,

SJS-ANA: Noesen skjuter direkt

Vancouver Canucks - St Louis Blues 3-1 (0-1, 2-0, 1-0)
Thatcher Demko stoppade 36 av 37 skott när Vancouver Canucks bärgade nionde raka hemmasegern. Gästernas Zach Sanford blev ende spelare att överlista burväktaren med sitt mål i första perioden. Därefter vände Canucks på steken: J.T. Miller gjorde två mål i i mittperioden och Bo Horvat spikade slutresultatet i den tredje perioden. Blues har nu tre raka matcher utan seger (0-2-1)