Backstrom Primary

Svenskarna i NHL blir fler och fler - men hur går det egentligen för dem? I svenskkollen kikar vi varje morgon närmare på de blågulas insatser från nattens NHL-omgång.

Washington Capitals kunde i natt återta ledningen i Metropolitan Division, detta efter en 4-1-seger borta mot New Jersey Devils. I tre av de regerade mästarnas mål var det svensk inblandning. Bland annat nådde Nicklas Bäckström en milstolpe.
Bäckström nådde nämligen i natt 50 assist den här säsongen.
När Tom Wilson satte 4-1 med 6:32 kvar av mittperioden var de efter framspelning från Alex Ovechkin och Nicklas Bäckström. Minst 50 assist är en notering Bäckström nått i var och en av de senaste sex säsongerna. Förra året gjorde han just 50 fördelat på 81 matcher. Bäckström är den 25:e spelaren i NHL:s historia att göra minst 50 assist i sex raka säsonger.
- Vi är i en position där vi måste leverera. Vi kan inte lita på andra lag. Vi måste fortsätta försöka vinna och ta det därifrån. Det här var en bra seger för oss, säger Bäckström.
Andre Burakovsky öppnade målskyttet i matchen när han från vänster i anfallszon hittade krysset med ett välplacerat handledsskott. Målet var Burakovskys 12:e för säsongen vilket gör att han tangerade sina noteringar från de två senaste säsongerna.

NJD-WSH: Burakovsky sprätter upp pucken i krysset

I den andra marcherade Capitals sedan ifrån Devils som kvitterade med en sekund kvar innan den första pausvilan. Brett Connolly gjorde 1-2 sedan han vinklat in skottpassningen från Christian Djoos. Djoos, var tillbaka i Caps laguppställning för första gången sedan den 23 februari. Backen gjorde sin 100:e NHL-match och noterades förutom sin assist för 16:26 minuters speltid. Även Carl Hagelin fick passningspoäng på Connollys mål.
Tack vare segern, samtidigt som NY Islanders förlorade, har nu Capitals två poängs försprång i kampen om förstaplatsen i Metro Division.
ÖVRIGA BLÅGULA RUBRIKER
KLINGBERG UPP PÅ TVÅSIFFRIGT
Dallas Stars tog viktiga poäng i sin slutspelsjakt via 4-2 hemma mot Florida Panthers. En av målskyttarna hette John Klingberg som gjorde 2-1 för Dallas efter 10.38 av den andra perioden. Målet var Klingbergs tionde för säsongen vilket är två fler än de åtta han gjorde under fjolåret då han satte personligt poängrekord (67).
Som mest har Klingberg gjort 13 mål under en och samma säsong i NHL.

DAL-FLA: Klingberg hittar rätt i numerärt överläge

FORSBERG TANGERADE FJOLÅRET
Nashville Predators visade styrka och vann med 3-0 hemma mot Toronto Maple Leafs i natt. Filip Forsberg fastställde slutresultatet i tom kasse när han, framspelad av Viktor Arvidsson, noterades för sitt 26:e mål för säsongen. Forsberg har därmed gjort lika många mål som han mäktade med i fjol. Forsberg har gjort 26 mål eller fler i var och en av hans fem senaste säsonger, som mest har den förre Leksandsforwarden gjort 33 under en säsong (2015-16).
TUNG NATT FÖR SVENSKA MÅLISAR
Två svenska målvakter fick speltid mellan stolparna i natt, men det slutade med förluster för bägge två. New York Islanders föll med hela 5-0 mot Boston Bruins, vilket inte gjorde Robin Lehners kväll särskilt rolig. Lehner stoppade visserligen 34 skott, men Islanders föll och tappade ledningen i divisionen till Capitals.
Rangers föll med 3-2 hemma mot Detroit Red Wings. Henrik Lundqvist vaktade hemmakassen, men fick se sig överlistad två gånger av totalt 29 skott. Red Wings sista mål kom i tom kasse.
Samma match lämnade Jacob de la Rose inför den tredje perioden. Svensken hade förhöjd hjärtrytm och togs till sjukhus för ytterligare kontroller.
- Det är försiktighetsåtgärder, men han åker tillbaka till Detroit för att träffa en specialist, säger Red Wings coach Jeff Blashill.

NYI-BOS: Nordström och Bergeron i samarbete