Sweden-Wins-Bronze

Ostrava/Trinec - Slutsignalen har ljudit för JVM i Tjeckien. För tredje gången de senaste sex åren stod Kanada överst på prispallen, detta efter en finalseger mot Ryssland.

De vann en näst intill galen final som Ryssland ledde med 3-1, men som slutade 4-3 till Kanada. Finalen, ja hela JVM, sprakade ännu en gång.
När turneringen rundandes av under söndagen gjorde den det med Kanada överst på pallen och med Sverige som bronsmedaljörer. Efter att ha gått rent i gruppspelet och slagit ut Tjeckien i kvartsfinal tog guldjakten slut i semin mot Ryssland för Juniorkronorna. Men svenskarna lyckades samla sig och besegra Finland med 3-2 i bronsmatchen. Medaljen, det första bronset på tio år, gladde dock de svenska spelarna.

• Det har varit otroligt roligt. Jag har fått komma hit och spela med massa gamla kompisar och otroligt duktiga hockeyspelare. Vi har kommit ihop som grupp och det har varit en otroligt rolig resa, säger Sveriges Rasmus Sandin.
    Kanada etta, Ryssland tvåa och Sverige trea. Så blev medaljordningen det här året. Kazakstan får lämna turneringen efter att ha förlorat kvalet mot Tyskland i bäst av tre matcher. Turneringen, där framtidens stjärnor föds, hade som så många gånger förr allt. USA, en guldfavorit, åkte ut redan i kvartsfinal. Det bjöds på mål av högsta klass och på rejält svettiga räddningar. Ni minns säkert Hugo Alnefelts räddning med klubban i semin mot Ryssland?
    173 490 åskådare har sett mästerskapet i stålstäderna Ostrava och Trinec. På en presskonferens inför medaljmatcherna sammanfattade turneringsstyrelsens ordförande Frank Gonzales turneringen:
    - Vi har haft väldigt mycket fans både i Ostrava och Trinec och är väldigt nöjda.
    Tjeckien lämnar nu över värdskapet till Kanada och Edmonton som arrangerar turneringen över nästa jul- och nyårshelg. Börja ladda redan nu.
    Här är fem minnen och tankar från turneringen:
    SVERIGE BRA - MEN RÄCKTE INTE HELA VÄGEN
    Den svenska truppen kom till Tjeckien med hopp om att ta revansch efter förra årets kvartsfinaluttåg mot Schweiz. Juniorkronorna stegrade formen ju längre turneringen led. De drygade ut sin segersvit till 52 matcher och har ännu inte förlorat en gruppspelsmatch sedan nyårsafton 2006. I kvartsfinalen stod de för imponerande insatser mot både Tjeckien i kvartsfinal och mot Ryssland i semi, även om de inte räckte till hela vägen. Bronset blev pricken över i:et på en sammantaget stark turnering.
    SVENSKA BACKDOMINANSEN
    Den stora snackisen i det svenska laget inför turneringen var backsidan, som skulle vara en av turneringens bästa. Och de levererade där efter. Rasmus Sandin gjorde tio poäng (3+7), blev utsedd till turneringens bäste back och tog en plats i turneringens All Star-team. Fyra av hans poäng kom i semin mot Ryssland där han dominerade isen.

Nils Lundkvist gjorde sju poäng, ett mål och sex assist, och visade precis som han gjort under säsongen i Luleå att New York Rangers kan ha en god framtid att se ram emot i den svenska backen.
En tredje svenskback som imponerat är Victor Söderström. Att han inte var uttagen i Tomas Monténs första trupp syntes knappast. Sex poäng kom från den Arizona Coyotes-draftade högerskytten som stegrade ju längre turneringen led.
UNGDOMARNAS ARTISTERI
En stor del av ett JVM handlar om att se de unga, kommande stjärnorna släppa loss och bjuda på sevärdheter. Spelarna i det här mästerskapet gjorde knappast någon besviken. Det började direkt. Redan i Sveriges första gruppspelsmatch, mot Finland, gjorde Nils Höglander turneringens snyggaste mål när han "Zorrade" in pucken bakom Justus Annunen. Målet fick publiken i Trinec att tappa hakorna, och blev naturligtvis en snackis över hela världen.
- Jag vet att jag har gjort det förr och jag litar på att jag kan göra det. Det var kul att det lyckades igen, säger Höglander.

Höglander var inte ensam om att trolla med pucken i turneringen. I USA hade Trevor Zegras spelsinnet i trim och gjorde nio passningspoäng innan semifinalförlusten mot Finland. Flertalet av hans passningar var med extra finess och många gånger var det bara för hans lagkamrater att hålla klubborna i isen.
Den på förhand mest hajpade spelaren, Alexis Lafreniere, började turneringen starkt. Han gjorde fyra poäng redan första matchen när Kanada besegrade USA med 6-4. En skada stoppade honom sedan från att slutföra gruppspelet, men i kvartsfinalen var han tillbaka. Tillsynes opåverkad. Lafreniere ledde Kanadas offensiva väg. Han är favorit att väljas först i sommarens draft och under JVM visade han varför.
KANADA BÄST IGEN
2015 i Toronto. 2018 i Buffalo. 2020 i Ostrava. Så ser Kanadas senaste guldhistorik ut. Ännu en gång levde kanadensarna upp till sitt favoritskap. Enda riktiga plumpen var 6-0-förlusten mot Ryssland i den andra gruppspelsmatchen. Och vändningen mot samma motstånd i finalen var häftig att uppleva på plats.
NÄSTA, EDMONTON
Tredjeplatsen i turneringen är något att bygga på för Sverige till nästa års turnering som går av stapeln i Edmonton och Red Deer. Bronset var Juniorkronornas första sedan turneringen 2010 i Buffalo och andra medalj sedan hemma-turneringen 2014.
Det är ett lag som kommer se annorlunda ut, men framgångar föder framgångar och för de som eventuellt får vara med även nästa år kommer känslorna från semifinalförlusten garanterat göra att de vill ha betydligt mer på kanadensisk mark.