CAR-TBL M5: Vasilevskiy håller nollan i match 5

Tampa Bay Lightning är vidare i Stanley Cup-slutspelet. Lightning besegrade Carolina Hurricanes med 2-0 i match 5 och vann serien med totalt 4-1 i matcher.

Tampa vann det femte mötet i PNC Arena i Carolina efter mål från Brayden Point och Ross Colton, samt en hållen nolla från Andrei Vasilevskiy som stod för 29 räddningar i matchen. Vasilevskiy höll därmed nollan för tredje gången i rad i en matchserie-avslutande match. Vasilevskiy nollade Dallas Stars i den sista matchen av Stanley Cup-finalen förra året och han nollade Florida Panthers i den avslutande matchen i första omgången av det pågående slutspelet.
Lightning tog ledningen i powerplay i den andra perioden. Efter 4:06 fick Point pucken av Alex Killorn och lyfte in en backhand bakom Alex Nedeljkovic.
- Jag tror bara att jag gick på reaktion. Jag tror inte att jag tänkte för mycket där, säger Point.
Strax innan målet stoppade Vasilevskiy Vincent Trochek med plocken och såg till att det inte var Carolina som tog kommandot i matchen.
Trots Tampas ledning efter två spelade perioder var det Carolina som ledde skotten med 21-15.
- Vi försökte att stänga en serie, men de spelade fantastiskt bra. Matchen kunde ha gått åt vilket håll som helst. Vi hade turen att få den här matchen, säger Point.

CAR-TBL M5: Point visar prov på kyla i powerplay

I den tredje perioden ökade Colton på Tampas ledning till 2-0 och fastställde slutresultatet. Forwarden fick tag på en lös puck i mittzon och satte sedan ett handledsskott från den högra tekningscirkeln.
- Vi måste bli bättre. De var bättre än oss i många aspekter av den här serien. Det är spelare genom hela laguppställningen, inklusive jag själv som måste spela mer enligt vår system och lite bättre. Vi är där, vi är väldigt nära, men det är ett väldigt bra lag och var bättre än oss, säger Carolinas kapten Jordan Staal.
För Carolina är säsongen slut, men för Tampa Bay fortsätter den med Stanley Cup-semifinal mot antingen Boston Bruins eller New York Islanders. Islanders leder den serien med 3-2 inför match 6 som spelas i natt (01:30 svensk tid).
Tampa har därmed fortsatt chans att försvara sin Stanley Cup-titel från förra säsongen.
VEGAS AVGJORDE I SUDDEN
Vegas Golden Knights tog hem match 5 mot Colorado Avalanche med 3-2. Mark Stone avgjorde matchen i sudden och satte Golden Knights I förarsätet i serien. Vegas leder nu med 3-2 i matcher och kan avgöra hemma i T-Mobile Arena i match 6.
- Det var "vintage" Mark Stone där. Han täckte ett skott i vår zon först och fick ett friläge och satte den med ett perfekt skott. Om det är en spelsekvens som symboliserar honom är det den. Han gjorde skitjobbigt vid vårt mål och sedan avgörandet förr oss, säger Vegas coach Peter DeBoer.

COL-VGK M5: Stone matchvinnare för Vegas i match 5

Efter att Colorado testat Marc-Andre Fleury med en tidig chans i förlängningen, täckte Stone och Max Pacioretty skott i egen zon. Det öppnade upp för Stones friläge där Vegas-kaptenen avslutade med ett distinkt skott precis under ribban hos Phillip Grubauer i Colorado-kassen. Då hade det gått 50 sekunder av förlängningen.
- Det var ett läge att göra mål. Jag täckte några skott innan det. Ibland när backar skjuter så tappar de fart. Jag stack iväg och hade turen att avgöra matchen. Tio sekunder in i sudden skulle det varit slut, men "Flower" gjorde en kanonräddning där, säger Stone.
Vegas fick slita för segern i det sjätte mötet. Colorado var de bättre laget i de två första perioderna, vilket också speglade resultatet i matchen. Brandon Saad gjorde 1-0 med två sekunder kvar av den första perioden med ett skott över Fleurys högra axel från långt håll
I mittperioden pressade Colorado på för ytterligare mål, vann skotten med 11-5, men fick bara med sig en kasse. Efter 16:28 hittade Joonas Donskoi rätt med ett direktskott från slottet fram till 2-0 för Avalanche.

Stone matchhjälte för Vegas i match 5

• Vi möter Presidents Trophy-vinnarna. Tittar man på siffrorna är det ett av de bästa grundserielagen de senaste 15 åren. Vi visste att de kommer pusha oss. Vi gjorde ett bra jobb. Det var inte perfekt hela tiden. Det är svårt att vinna här, men killarna gjorde ett bra jobb, säger DeBoer.
    Golden Knights kom tillbaka i den tredje perioden. Alex Tuch öppnade sitt lags målkonto efter 01:03 när han fick pucken framför mål och slog in den på volley bakom Grubauer. Efter 4:07 kvitterade Jonathan Marchessault till 2-2 efter att William Karlsson stått för assisten.
    - Vi har inte mycket tid på oss att, vi måste baras studsa tillbaka, glömma den här matchen och gå vidare. Vi måste åka till Vegas och vinna en match, så enkelt är det, säger Colorado Avalanches lagkapten Gabriel Landeskog.
    I vegas var Mattias Janmark tillbaka i spel sedan han skadade sig i match 1 efter en tackling. Vegas.-forwarden noterades för en assist i matchen.
    Match 6 spelas i Las Vegas under natten mot fredag svensk tid (03:00).