fi column

Boston Bruins slutspelsrutin lös igenom när de tog en övertygande 7-2-seger över St. Louis Blues i Enterprise Center natten till söndag. Bruins leder nu bäst av sju-serien med 2-1 i matcher.
Det var ett enormt tryck inne i Enterprise Center med en förväntansfull publik som skulle få se sitt Blues spela sin första hemmamatch i en Stanley Cup-final sedan 1970. De hoppades även få se laget ta sin första finalseger på hemmais någonsin. Bluesfansen får dock fortsätta att vänta efter att sett sina hjältar åka på en riktigt tung förlust.

Bruins har ett gäng spelare i truppen som var med och vann 2011, och många av dem spelade stora roller i segern i match 3. Tränaren Bruce Cassidy förväntade sig att ledargruppen med veteranerna Zdeno Chara, Patrice Bergeron, Tuukka Rask, och Brad Marchand skulle komma ut starkt efter att man förlorat den förra matchen hemma i TD Garden. Och det gjorde de.
- Vi var redo att spela, sa Cassidy till NHL.com/sv. Jag känner att vi var det på grund av de killarna som vi har som varit med och gjort det (vunnit Stanley Cup) förut, då de brukar studsa tillbaka bra efter en förlust.
St. Louis inledde matchen på ett positivt sätt och skapade en handfull chanser under de inledande fem minuterna. Men sedan så slog Bruins till genom Patrice Bergeron som styrde in ledningsmålet i powerplay efter ett skott från Torey Krug då klockan stod på 10:47. Innan perioden var över så hade gästerna en 3-0-ledning efter mål från Charlie Coyle och Sean Kuraly.
Bergeron pratade efter storsegern om betydelsen av ha varit med förr och att han och de andra veteranerna kan använda rutinen som ett redskap för att hjälpa de yngre spelarna i laget.
- Jag tror att du lutar dig lite på rutinen för att försöka hjälpa de yngre killarna att förbereda sig, men jag tycker att de hanterade situationen på ett bra sätt. Vi visste att det skulle vara högljutt.
Dominansen för Bruins fortsatte i den andra då David Pastrnak utökade ledningen till 4-0 efter 41 sekunder. Blues reducerade genom Ivan Barbashev efter 11:05, men relativt omgående slog Bruins tillbaka efter ett mål av Torey Krug som hade en riktigt stark kväll med ett mål och tre assists.

STL-BOS, M3: Pastrnak visar kyla i PP

Brad Marchand sa efter matchen att han tror att rutinen är ett plus för han och hans lagkamrater i ett scenario som detta, men att det inte är den mest avgörande faktorn till att de är där de är just nu.
- Jag tror att det kan vara ett plus ibland, sa Marchand till NHL.com/sv. Men jag tror att den stora grejen är att vi varit med om så mycket tillsammans detta året och att vi litar på varandra i obekväma situationer och tar oss igenom dem som en grupp.
Bruins fortsatte att gnugga på i den tredje perioden, och efter att Colton Parayko reducerat till 5-2 så skickade man först in 6-2 i tom bur från Noel Acciaris klubba och sedan 7-2 genom Marcus Johansson.

STL-BOS, M3: Johansson gör sent PP-mål

Boston var kliniska i spel i numerärt överläge och gjorde mål på samtliga fyra försök i match 3. De är nu 50-procentiga i powerplay på bortais i årets slutspel (14 mål på 28 försök).
Rask stod för 27 räddningar, och sa efteråt på presskonferensen att det faktum att man har killar i laget som varit med och vunnit förr är en fördel när det kommer till matcher som denna.
[Här kan du läsa allt från serien BOS-STL]
- Jag tror säkert att det spelar en roll, sa Rask. Vi blir inte panikslagna. Saker händer, lag kommer få chanser. Vi kommer få chanser och det andra laget kommer att få chanser. Det handlar bara om att hålla pucken ur ditt nät tidigt och sedan låta det rulla på. Det var stort och jag tror att när du har veteraner där ute och dödar utvisningar och spelar tunga minuter så spelar det en stor roll.
Match 4 spelas på måndag natt (nedsläpp 02:00 Viasat Hockey/Viaplay) i Enterprise Center.