Rinne_save

Nashville Predators förlorade den första matchen i bäst av sju i Stanley Cup-finalen mot Pittsburgh Penguins.
Detta efter att Penguins vunnit med 5-3, trots att Nashville långa stunder varit det spelmässigt bättre laget.
Predators vann skotten i matchen med och under den andra perioden tilläts inte Penguins att skjuta ett enda skott på Nashvilles mål. Det var hela 37 minuter av sysslolöshet för Nashvilles målvakt innan han överlistades av Jack Guentzels handledsskott med drygt tre minuter kvar av den tredje perioden.

Rinne fick 11 skott på sig i matchen och fyra av dem gick in innan Nick Bonino satte det sista målet i öppen kasse.
Räddningsprocenten på 0,636 är den sämsta i en hel playoff-match sedan 1967.
- Det är synd att det ska bli så i en final. Jag kan göra en bättre prestation personligen, sa Pekka Rinne efter matchen. Men det som är bra med slutspelshockey är att det kommer en ny chans bara någon dag senare. Jag ser fram emot att spela bättre på onsdag
Under dagens träning var dock lagkamraterna i Predators tydliga med att svackan i den första finalmatchen inte påverkar förtroendet för den 34-åriga keepern från Kempele i Norra Österbotten.

• Sedan första dagen jag kom till Nashville har han funnits där för oss och varje kväll varit lagets bästa spelare, säger Ryan Ellis. Pekks är en av de bästa målvakterna i ligan, om inte den allra bästa. Framförallt under mina första säsonger med laget var han den avgörande spelaren hela tiden.
    - Han är en fantastisk kille utanför isen också, fortsätter Ellis. Han är en ledare i vårt omklädningsrum och jag förväntar mig att han kommer att studsa tillbaka i match 2. Han är en fantastisk målvakt och han var varit vår MVP hela året.
    Ryan Ellis får medhåll av lagkamraten Filip Forsberg, som också tar sin målvakt i försvar.
    - Jag tycker faktiskt att det inte är mycket han kan göra åt målen vi släpper in, säger Forsberg. Jag menar att det var ett par riktigt jobbiga studsar och annat som gick emot. Det är klart att om man tittar på statistiken i den här enskilda matchen så ser det givetvis inte bra ut. Men ser man över hela slutspelet så har han helt klart varit vår bästa spelare.
    - Ser jag tillbaka på över de senaste åren som jag varit en del av det här laget, så har han varit vår bästa spelare i den största delen av matcherna vi spelat. Vi har lika stor tillit till Pekks nu som vi alltid har haft. Jag ser fram emot att se honom spela i nästa match igen, säger Forsberg.
    Inte heller i lagledningen finns några tvivel om att Rinne kommer att studsa tillbaka i match 2 på onsdag.
    - Pekka är en tävlingsmänniska och han kommer att vara redo, säger Nashville Predators head coach Peter Laviolette. Han var redo förra matchen och han kommer att vara redo i nästa match också. Vi har inga tvivel om vad han kan göra och han är det här lagets ryggrad.
    Predators ligger nu för första gången under i en matchserie i årets playoff. Laviolette menar dock att det inte finns någon anledning att låta sig stressas av det.
    - Vad gäller lagets spel tycker jag vi spelat på en konstant hög nivå under hela slutspelet. Jag tycker inte att match 1 var något undantag. Jag sa efter matchen att vi hatar slutresultatet i den matchen, men det betyder inte att jag inte gillade sättet vi spelade, säger coach Laviolette.
    Match 2 i finalserien spelas också den i PPG Paints Arena i Pittsburgh, natten mot torsdag.
    Pucken släpps klockan 02:00 svensk tid.