SubbanLowry

Den sprakande matchserien mellan Jets och Predators tog en ny vändning under torsdagsnatten, svensk tid. De tre tidigare matcherna hade ökat insatserna för lagen som bytt chanser med varandra genom 60 minuter hockey, detta då inget lag egentligen stängt till i mittzonen. Det gjorde Nashville den här gången.

Och det betalade sig.
Jets inledde matchen starkt men det som Predators försvar inte kunde hantera löste den finske målvaktsfantomen Pekka Rinne utmärkt. Rinne, som inte hade en rolig afton i den tredje matchen, var enastående och stoppade skott i alla dess former från Jets anfallare. Istället för ett tidigt hemmamål resulterade istället inledningsperioden i precis tvärtom: Ett sent mål från bortalaget. Nashville tog ledningen med 2:40 minuter kvar när Trade deadline-förvärvet från Chicago, Ryan Hartman, krigade in pucken högt bakom Connor Hellebuyck i Jets-målet. Men minnena från förra matchen satt kvar, då Predators tappade 3-0 på drygt fem minuters spel i den andra perioden. Så blev det inte den här gången:

• Vi ville verkligen spela ett stabilt defensivt spel idag och det gjorde vi. Det var en enastående laginsats och jag tycker att vi gjorde en bra match rakt igenom, menade Rinne, som noterades för 32 räddningar under kvällen.
    Winnipeg Jets tränare Paul Maurice delade inte riktigt den åsikten:
    - Jag tycker inte att vi transporterade pucken tillräckligt snabbt för att bygga den fart vi brukar ha i mittzonen under de avslutande 30 minuterna. Inledningsvis tycker jag att vi gör det bra. Vi skjuter 22 skott på den tiden och vi skapar bra lägen som vi inte kan avsluta ordentligt, menade Maurice som också ansåg att han inte behöver ändra Jets matchplan inför fortsättningen
    Relaterat material: [Predators höll undan mot Jets i match 4]
    - Det var resultatet snarare än deras spel som dikterade den här matchen. Det var det som gjorde att de slutade trycka på framåt och istället sjönk de tillbaka djupt i mittzonen.
    Resultatet Maurice menade var 0-2. Med drygt 14 minuter spelade av mittperioden ökade nämligen Nashville på ledningen i powerplay. Målet gjordes av PK Subban med ett slagskott som överlistade Connor Hellebuyck, detta tack vare god hjälp från två lagkamrater som skymde Jets-målvaktens sikt.
    I den tredje perioden försökte Jets dra upp tempot igen men den solida muren av Predators-spelare i mittzonen gjorde det svårt - men inte omöjligt. Det blev kanske inte riktigt den flygande hockey vi har sett under slutspelet men det gav utdelning - om än försent. Rinnes landsman Patrik Laine överlistade honom med knappa minuten kvar att spela av matchen. Målet var Laines första i serien - detta trots att han skjutit 19 skott på mål innan han hittade nätet.
    - Jag har inte direkt sett honom frustrerad utåt. Vi har haft några spelare som inte har gjort mål i serien men det har inte synts på deras spel, tycker jag. Men samtidigt kan frustration vara en bra grej, det kan driva dig. Inte alla negativa känslor är nödvändigtvis dåliga, berättade Maurice.
    En solid insats av Nashville har utjämnat serien som nu vänder söderut igen. Likt Rinne var det fler som var nöjda med försvarsinsatsen i Predators:
    - Det viktigaste är att vi var fokuserade på vår defensiv genom hela laget. När pucken inte studsade vår väg jobbade vi ut den ur zonen. Vi lyckades få in puckarna djupt och vi forechekade när vi behövde det. Vi missade inga detaljer i vårt spel, menade matchvinnaren PK Subban.

Hans tränare Peter Laviolette hävdade att det var något i luften, han hade på känn att laget skulle spela bra idag, och efteråt var han nöjd:
- Det kändes redan på morgonvärmningen och mötena. Jag tycker att vi kämpade lite hårdare. Vi spelade smartare överlag men jobbade lite hårdare. Vi gick in i den här matchen med helt rätt attityd.
Huruvida något ligger i luften nu eller inte återstår att se. Men helt klart är att två av ligans bästa lag den här säsongen inte kommer att vika sig en tum:
- Målet är alltid att sno med sig en på bortaplan. Vi gjorde vårt jobb i Nashville, de gjorde sitt jobb här. Det finns en anledning till att de här lagen slutade etta och tvåa i Western Conference i år, förklarade Connor Hellebuyck sakligt efter matchen.
- Det är bara att inse att det här kommer att vara en strid hela vägen.
En trevande förstamatch, två explosiva matcher på det och sedan en försiktigare fjärde match. Den här serien har än så länge visat sig från alla möjliga sidor. De två bästa lagen möts i en femte match under natten mot söndag, svensk tid. Nashville står för värdskapet och nedsläpp sker 03:30.