SWE_SUI_513

Köpenhamn - Patric Hörnqvist och Viktor Arvidsson gjorde sina första VM-matcher och hjälpte Sverige besegra Schweiz med 5-3 i Royal Arena under söndagskvällen.
- Vi gör en fruktansvärt bra match. Första 35 minuterna har de ingen chans där ute, säger Hörnqvist till nhl.com/sv.

Ja, Sverige fortsätter att ånga på i VM-hockeyn i Danmark. Mot Schweiz satte de blågula full fart från första nedsläpp och gjorde det anförda av Hörnqvist och Arvidsson som bara timmar tidigare landat i den danska huvudstaden. Men de visade inga tecken på "jetlag" och det dröjde inte länge förrän Hörnqvist hade hittat nät för första gången i turneringen. Med matchuret på 9:25 bjöd Elias Pettersson, Mikael Backlund och slutligen Hörnqvist på klappklapp-spel i numerärt överläge. Hörnqvist fick pucken i slottet och svepte in 2-0 för Sverige.
- Det var inte de bästa förutsättningarna men då kan man koppla bort hur man känner och bara gå ut och kriga. Mina lagkompisar gav mig energi och jag försökte bara bidra med det jag kunde, säger Hörnqvist.
Fyra minuter tidigare hade John Klingberg visat varför han är en a NHL:s bästa offensiva backar när han gjorde 1-0, även det i powerplay. Målet var Dallas Stars-backens första i turneringen.

• Det var skönt, jag har haft mina chanser så det var bra att få utdelning idag. Jag har egentligen haft strul att göra mål hela året så det var skönt att den gick in, säger Klingberg.
    Sverige var klart bättre än Schweiz under första 20 minuterna och var så även stora delar under mittperioden. Mikael Backlund fick in 3-1 via en schweizisk klubba efter bara 1:14 och bland annat hade både Arvidsson och Pettersson chanser att utöka, men utan framgång.
    - Jag tyckte jag kom in mer och mer i matchen och skapar lägen eftersom. Jag var kanske lite trög i första perioden och stod lite för stil, säger Arvidsson var klubbor var kvar i Chicago vilket tvingade honom att spela med andra.
    - Det var lita annorlunda.
    Under periodens slutskede såg Schweiz mer tid i anfallszon och efter en medstuds fick backen Ramon Untersander iväg ett skott som blev otagbart för den svenska målvakten Anders Nilsson. Direkt efter målet hade dessutom Kevin Fiala en bra chans att kvittera, men Nilsson redde ut skottet från nära håll och Sverige gick till pausvila i ledning.
    VISSA PROBLEM I TREDJE
    Avståndet krympte däremot efter 4:26 av den tredje perioden när lagkaptenen Raphael Diaz fick fri yta i skottsektorn och skickade in 3-2 precis under ribban hos Nilsson. 3-3 hängde sedan i luften under ett schweiziskt powerplay bara minuten efter reduceringspucken, men Nilsson löste de rödvitas försök och Sverige kunde sakta men säkert hitta tillbaka till spelet igen.
    - De börjar tredje ganska bra. Men över 50 minuter är vi det klart bättre laget och det ser man på tavlan också efter 60 minuter, menar Hörnqvist.
    Adam Larsson kunde sedan dundra in 4-2 efter 12:59 från blålinjen efter passning från Backlund och skymning från Hörnqvist. Med 5:24 kvar fick Schweiz ett powerplay och förbundskaptenen Patrick Fischer plockade då ut målvakten. Men istället för mål framåt fick de se Magnus Pääjärvi sätta spiken i kistan fram till 5-2.
    Schweiz putsade till siffrorna till 5-3 i slutminuten, men Sverige är fortfarande obesegrade i turneringen.
    - Det känns bra nu. Det ska bli skönt att duscha, käka och sedan vila, säger Hörnqvist.
    TRÅKIGA BESKED
    Efter matchen meddelade landslagsledningen att både Vancouver Canucks-draftade Elias Pettersson och Chicago Blackhawks Erik Gustafsson inte kommer spela mer i turneringen. Båda två bröt varsin tumme under matchen.
    - Jättetråkigt för spelarna såklart, säger förbundskapten Rikard Grönborg.
    Sverige spelar sista gruppspelsmatchen mot Ryssland på onsdag (kl.2015). Då lär Nashville Predators Filip Forsberg och Mattias Ekholm vara redo för spel.
    Detta hände mer under VM-dagen:
    Tjeckien hängde på i den absoluta toppstriden av grupp A genom att besegra Frankrike med hela 6-0 i Köpenhamn under eftermiddagen. David Pastrnak, nyligen ansluten från Boston Bruins, gjorde tjeckernas två första mål och har nu fyra plus en assist på sina två första VM-matcher.
    Stora siffror blev det också mellan USA och Norge. Amerikanerna, som leder grupp B, vann med 9-3. Patrik Kane blev ensam tvåmålsskytt i laget och Charlie McAvoy stod för två nya poäng och har totalt sju på sina två första VM-matcher. Norge måste nu vinna sin sista match mot Korea för att undvika att bli sist i gruppen, där just Korea nu ligger.
    Tyskland överraskade i grupp B genom att slå Finland med 3-2 efter förlängning i Herning. Matchjälte blev Markus Eisenschmid som satte pucken efter två minuter i sudden death. Finland ledde med 1-0 innan tyskarna vände i den andra perioden. Med två minuter kvar att spela kvitterade sedan Sebastian Aho vilket tog matchen till förlängning. Finland ligger tvåa i grupp B, tre poäng efter USA och två poäng före Danmark.