backstromP

Passningsgeniet Nicklas Bäckström har checkat av ännu en milstolpe i NHL. I natt nådde han 600 assist när Washington Capitals besegrade Vancouver Canucks med 5-2 på bortaplan.

Nicklas Bäckström har genom åren i NHL gjort sig känd för sitt spelsinne, sina fina handleder och förmåga att kunna hitta sina lagkamrater. I natt visade han alla dem egenskaperna när han passade fram till tre Capitals-mål och passerade milstolpen 600 assist.
- Det hände i kväll. Jag är glad att jag gjorde det, och så fick vi vinna också. Vi spelade bra i dag, tyckte Bäckström efteråt.

VAN-WSH: Bäckström når sin 600:e assist

Svenskens första poäng för kvällen kom efter att han transporterat in pucken i offensiv zon, chippat den på mål där Alex Ovechkin till slut fick pucken över mållinjen. Hans andra kom i powerplay i den tredje perioden. Bäckström spelade pucken till backen John Carlson, som sköt, fick tillbaka pucken och lirade den till Ovechkin som slutförde jobbet fram till 4-2.
Bäckström blev därmed den nionde svensken genom tiderna att ta sig upp över 600-assiststräcket . Han blev dessutom den första spelaren som draftades 2006 att milstolpen.
Som om två assist inte vore nog gjorde Bäckström sin 601:e assist i karriären när han var inblandad i T.J. Oshies 5-2-mål i tom kasse med 1:41 kvar att spela.
- I dag kom vi ut hårt från start. Vi spelade bra i 60 minuter. Det är så vi måste spela. Sen fick vi viktiga mål när vi behövde det, säger Bäckström.
Här är summeringen från nattens matcher:
Philadelphia Flyers - Colorado Avalanche 1-4 (0-1, 0-1, 1-2)
Nathan MacKinnon och Mikko Rantanen förlängde i natt sina poängsviter till nio matcher. Avalanche-duon har därmed gjort poäng i varje match sedan premiären. Tack vare inblandning i Colorados 1-0-mål blev dem spelare nummer sex och sju i klubbens historia att ha en lika lång poängsvit från säsongsöppningen.
Rantanen gjorde 1-0 i powerplay i den första perioden assisterad av MacKinnon och tredjelänken i Avs förstakedja, Gabriel Landeskog .
Landeskog, som förra veckan gjorde sex mål och blev utsedd till veckans stjärna i NHL, ville inte vara sämre och satte själv 3-0 en bit in i den tredje perioden. Landeskog bröt sig loss och la en backhand förbi målvakten Brian Elliott. Den svenske lagkaptenen har nu gjort mål i fyra raka matcher.

PHI-COL: Landeskogs iskalla avslut

Flyers reducerade genom Nolan Patrick och tog ut målvakten i ett försök att komma närmre, men då stängde Rantanen matchen med att sätta sitt fjärde mål för säsongen.
Detroit Red Wings - Carolina Hurricanes 1-3 (0-1, 0-1, 1-1)
Även Sebastian Aho förlängde sin poängsvit från säsongspremiären till nio matcher. Finländaren stor för en assist när hans Hurricanes tog säsongens femte seger. Aho hade en andraassist på Micheal Ferlands 2-0-mål i den andra perioden och blev då den andra spelren i Hurricanes historia med en lika lång poängsvit. Ron Francis har det just nu längsta. Hans sträcker sig över elva matcher och kom under inledningen av säsongen 1984-85.

DET-CAR: Ferland nätar i powerplay

Red Wings reducerade genom Andreas Athanasiou och hade sedan flera heta chanser att kvittera matchen. Men Petr Mrazek, som stötte sitt gamla lag, och Canes-försvaret kunde reda sitt mål. Jordan Martinook fastställde slutresultatet i tom kasse.
Winnipeg Jets - St. Louis Blues 5-4 (1-2, 0-1, 3-1, 1-0)
Trots två underlägen lyckades Jets fortsätta sin fina hemmasvit och ta sin tredje raka seger. Men det krävdes alltså en hel del jobb från hemmaspelarna.
Blues tog ledningen med 0-2 redan i inledningen av den första perioden. Ryan O'Reilly gjorde 0-1 efter bara 47 sekunders spel och Colton Parayko ökade på efter 10:57. Mark Scheifele reducerade via en Blues-backs skridskor och tog Jets tillbaka in i matchen, tillfälligt.
Blues var heta och utökade sin ledning till 3-1 i slutet av mittakten efter mål av backen Vince Dunn.
I den tredje perioden gjorde Ben Chiarot 3-2-tidigt. Ett viktigt mål skulle det visa sig. Det gav Jets luft under vingarna och Mark Scheifele kunde peta in en retur till 3-3 bara några minuter senare.

WPG-STL: Trouba avgör i sudden

Blues svarade igen och tog ledningen genom David Perron bara 1:14 senare. Jets sköt 17 skott på mål i den tredje perioden.
Och med bara minuter kvar etablerade de tryck i anfallszon. De plockade ut målvakten och fick till en kvittering genom Bryan Little med 1:40 kvar på matchuret.. I den efterföljande förlängningen fick Jacob Trouba öppet mål och satte sitt första för säsongen.