Winnipeg Jets är vidare i Stanley Cup-slutspelet. Jets vann match 5 mot Edmonton Oilers med 4-3 efter att Kyle Connor avgjort 6:52 in i den tredje övertidsperioden. Jets går därmed vidare med totalt 4-0 i matcher.

• Vår mentalitet under hela förlängningen var att få puckarna på mål och ja, det känns ganska bra just nu, säger matchvinnaren till NHL.com/sv.
    Edmonton hade all press på sig i och med underläget med 0-3 i matcher, men hamnade i underläge redan från start. Jets ledde två gånger om i den första perioden. Mark Scheifele gjorde 1-0 och efter att Connor McDavid kvitterat via köksvägen för Oilers satte Mason Appleton 2-1 för hemmalaget.
    I mittperioden lyckades Oilers vända på matchen. Ryan Nugent-Hopkins satte 2-2 efter 3:44 innan Alex Chiasson gav Edmonton ledningen med 3-2 i numerärt överläge. Edmontons ledning stod sig en bit in i den tredje perioden, men Mark Scheifele kvitterade för hemmalaget efter 6:01.
    3-3 stod sig ordinarie tid ut och fortsatt så även under två händelserika övertidsperioder. Det var alltså först i den tredje som matchen kunde avgöras. Jets är vidare till andra rundan med Oilers får ta semester.

Knight hjälte för Panthers
Florida Panthers säsong lever. Laget besegrade i natt Tampa Bay Lightning med 4-1 på hemmaplan och reducerade matchserien i den första omgången av slutspelet till 2-3.
Florida var piskat att vinna match 5 hemma i BB&T Center och gjorde inför matchen en stor förändring i laguppställningen. Coach Joel Quenneville valde att satsa på 20-årige målvakten Spencer Knight som därmed gjorde sin slutspelsdebut. Knight gjorde ingen besviken. Han räddade 36 skott och hjälpte Panthers till seger.
- Jag ser det bara som vilken match som helst, som min första eller andra match, men det är i stort sett detsamma. Jag var lite nervös, men kom ihåg att bara spela hockey. Jag kontrollerade det jag kunde och hade roligt, säger Knight.
Knight fick däremot ingen bra start. Lightning tog ledningen redan efter 53 sekunder av den första perioden genom Ross Colton som gjorde mål på ett två-mot-ett-läge.
I inledningen av den andra kvitterade MacKenzie Weager för Florida. Mason Marchment satte sedan 2-1 och inför den tredje var Panthers i ledning.
I den perioden var det Panthers tur att få en smakstart. Efter bara 35 sekunder satte Patric Hornqvist 3-1 i powerplay. Aleksander Barkov sköt och pucken letade sig in via svensken och in i nät.
Lightning gjorde ett försök att reducera, men Frank Vatrano kunde fastställa slutresultatet 4-1 i tom kasse med 15 sekunder kvar att spela.
Match 6 spelas I Tampa Bay på onsdag.

Wild höll ut mot Golden Knights
Minnesota fick igång sitt målskytte i match 5 mot Vegas Golden Knights och lyckades hålla liv i matchserien som nu är reducerad till 2-3 i matcher. Wild vann match 5 med 4-2 och undvek att slås ut.
Inför match 5 hade Wild bara lyckats göra fyra mål på fyra matcher. I första perioden av det femte mötet gjorde de tre. Mark Stone gjorde visserligen 1-0 för Vegas, men sedan var Minnesota effektiva. Kirill Kaprizov gjorde 1-1 efter 9:06 med sitt första slutspelsmål, Zach Parise satte 2-1 efter 11:57 och efter 16:35 gjorde Jordan Greenway 3-1 för Minnesota som sköt sju skott på mål i den första perioden.
Skottstatistiken i mittperioden slutade hela 22-1 till Vegas. Men Cam Talbot i Wild-kassen stod pall för alla skott utom ett. I den massiva hemmapressen hittade till slut Alec Martinez rätt i numerärt överläge och reducerade matchen till 2-3.
Vegas fortsatte att trycka mot Talbot och Wild, men gästerna höll undan. Nico Sturm satte 4-2 i tom kasse i slutminuten och nu fortsätter serien med match 6 i Minnesota på onsdag.
- Chanserna vi skapade, målen vi gjorde, det var precis det vi pratat om. Vi måste bara tro på det. Killarna fortsatte att köra och det är något som de har i sig, säger Wilds coach Dean Evason.

Talbot och Wild tar hem match 5 mot Golden Knights

Nylander i målstim - Toronto kopplade greppet
William Nylander har prickat målformen. I natt gjorde svensken mål för tredje matchen i rad när Maple Leafs vann med 2-1 på bortaplan mot Montreal Canadiens och tog ledningen med samma siffror i matchserien.
Nylander gav Toronto ledningen efter 7:18 av den andra perioden. Forwarden fick pucken efter en vunnen tekning av Alex Kerfoot och med ett handledsskott hittade svensken rätt för sitt tredje mål i slutspelet.
- Han är en väldigt speciell spelare och han visar det. Jag tycker att han får igång de andra. Alla steppar upp och det gör att alla gör sitt bästa, och "Willie" går i bräschen, säger målvakten Jack Campbell.

MTL-TOR M3: Nylander gör mål från cirkeltoppen

Montreal kvitterade genom Nick Suzuki som satte 1-1 efter 13:56. Men det här var Torontos kväll. Innan den andra perioden var slut satte Morgan Rielly 2-1-målet som till slut också skulle bli matchvinnande.
Montreal pressade i den tredje perioden och tvingade Torontos målvakt Jack Campbell till 14 av sina totalt 27 räddningar i matchen.
- Campbell var fantastisk, säger Nylander. Det jobb han gjort sedan slutspelet börjar visar vad som krävs på den här nivån, säger Nylander.
Match 4 spelas även den i Montreal, på tisdag (01:30, V Sport Hockey).

Nylander och Campbell bakom Torontos seger i match 2

NY Islanders i förarsätet efter suddenseger
New York Islanders vann match 5 mot Pittsburgh Penguins med 3-2 och kopplade grepp om matchserien. Josh Bailey avgjorde 51 sekunder in i den andra övertidsperioden.
- Vi fokuserar bara på uppgiften. Det spelar ingen roll vem som gör målen. Jag tror att alla är glada. En seger är en seger, säger matchhjälten.
Med 2-2 i matcher var det helt öppet inför match 5 i PPG Paints Arena. Hemmalaget tog ledningen med 1-0 genom Evgeni Malkin som satte sitt första mål sedan den 15 mars fram till 1-0 efter 8:20 i powerplay. Första perioden slutade dock 1-1 sedan Anthony Beauvillier kvitterat med 55 sekunder kvar.

Bailey matchhjälte för Islanders i match 5

I mittperioden satte sig Penguins återigen i ledning när Bryan Rust gjorde 2-1 på ett direktskott framspelad av Sidney Crosby. Poängen var Crosbys 191:e i slutspelssammanhang och han är nu ensam sjua i slutspelets poängliga genom alla tider.
Penguins såg dock sin ledning försvinna i den tredje perioden. Jordan Eberle gjorde mål på ett handledsskott efter 8:50, ett mål som tog matchen till sudden.
Den första övertidsperioden slutade mållös, men i den andra tog det bara 51 sekunder innan Bailey bröt en passning från Penguins målvakt Tristan Jarry och hittade rätt med 3-2-pucken.
Islanders kan nu avgöra matchserien i match 6 som spelas i New York på onsdag.