Devorski-talk 2-5

BOCA RATON, Florida - NHL-seurojen toimitusjohtajat pohtivat tiistaina paitsiosäännön muuttamisen mahdollisia vaikutuksia hylättyjen maalien määrään. Yksityiskohtiin pureutumisen ja tilastojen analysoinnin jälkeen he päättivät pitää säännön ennallaan.
- Meistä paitsiosääntö toimii sellaisena kuin se on, Edmonton Oilersin GM Peter Chiarelli sanoi.

Ennen päätöstään NHL-managerit puivat nykyistä, kaudelta 1929-30 peräisin olevaa sääntöä, jonka mukaan paitsio vihelletään myös silloin, kun pelaajan luistin on ilmassa, mutta siniviivan päällä. Kyseinen tilanne voidaan tarkistaa valmentajan haaston jälkeen videolta, mutta tiistaina selvisi, että ratkaisu saadaan harvoin ja vielä harvemmin tilanteen jälkeen tehty maali hylätään.
NHL:n tilastojen mukaan tällä kaudella pelatuissa 972 ottelussa valmentajan haaston takia on tarkistettu 29 maalia paitsiotilanteessa. Noista 29 maalista vain 9 hylättiin.

ref-cross-check

Tällä kaudella paitsio on vihelletty noin 5 700 kertaa.
- Minusta se ei ole mikään merkittävä juttu. Sääntö on ollut voimassa iät ja ajat. Minusta mitään ei tarvitse muuttaa, Colorado Avalanchen GM Joe Sakic kommentoi.
Tilastojen lisäksi toimitusjohtajat perustelivat säännön ennallaan pitämistä kahdella muullakin seikalla. Tuomari tekisi edelleen henkilökohtaisen ratkaisun luistimen sijainnista ja uusi sääntö saattaisi kannustaa pelaajia irrottamaan luistimensa jäästä. Se puolestaan voisi vaarantaa pelaajien turvallisuuden.
- Luistimen terä voi tehdä pahaa jälkeä, joten haluamme luistimien pysyvän jäässä, Minnesota Wildin GM Chuck Fletcher mainitsi.
Toimitusjohtajat myös päättelivät, ettei paitsion ja maalivahdin häirinnän videotarkistuksiin kulu liian paljon aikaa.
Haaston takia tehtyyn paitsion videotarkistukseen kuluu keskimäärin 2.18 minuuttia, alkaen siitä kun valmentaja pyytää tarkistuksen ja päättyen tuomarin julkistamaan päätökseen. Viime kaudella keskiarvo oli 2.35 minuuttia. Maalivahdin häirinnästä tehdyn haaston käsittely vei viime kaudella keskimäärin 2.27 minuuttia, tällä kaudella 2.05.

Referee

Keskiarvoaikoihin ei ole huomioitu aikaa, jonka valmentaja käyttää miettiessään mahdollista haastoa. GM:t olivat sitä mieltä, että valmentajille pitää antaa riittävästi aikaa tehdä päätös, koska kyseessä on kuitenkin niin tärkeä asia kuin maali. Heistä prosessia voisi vauhdittaa sillä, että tuomarit eivät kävisi erikseen selittämässä kummallekin valmentajalle päätöksen taustoja.