Karlsson

Stämningen var på topp på bland de 34 000 åskådarna på Lansdowne Park i Ottawa då hemmalaget Senators och gästande Montreal Canadiens, genom rök och fyrverkerier vandrade in mot rinken för att spela 2017 Scotiabank NHL100 Classic.
Matchen högtidlighöll den allra första NHL-matchen som spelades i december 1917 och den ramades in med sedvanlig pompa och ståt.

Militärflygplan svepte över arenan, country-sångaren Tim Hicks spelade under spelarentrén, kanadensiska rocksångerskan Serena Ryder sjöng kanadensiska nationalsången innan legendarerna i sina respektive lag Guy Lafleur och Daniel Alfredsson släppte varsin puck i ett ceremoniellt nedsläpp
Därefter kunde matchen komma igång och det såg inledningsvis ut som om båda lagen behövde ett par byten för att få upp värmen igen efter den långdragna match-introduktionen i omkring 13 minusgrader.
Det var därefter en hafsig förstaperiod lagen bjöd på och det bjöds inte på några hetare målchanser. Med 3:51 kvar av perioden drabbades Montreal av matchens första utvisning då Byron Froese delade ut en slashing på Erik Karlsson. Hemmalaget hade pucken i offensiv zon under powerplayet men kunde inte komma till några vettiga avslutslägen och Canadiens kunde hålla undan tämligen enkelt.
Skotten i den första perioden blev 15-8 i Ottawas favör och målvakterna Carey Price och Craig Anderson hade en ganska okomplicerad första period.
- Jag tycker ändå att det var en helt OK period från oss, sa Sens Matt Duchene i Hockey Night in Canada efter den första perioden. Vi hade en hel del skott på mål, men vi måste se till att få in lite mer folk och skymma deras målvakt. Isen riktigt bra, bättre idag än igår och det brukar ta en period för lagen att vänja sig vid arenan. Det känns som om vi kan vässa till det här ytterligare i den andra perioden.
Ottawa inledde den andra perioden med ett tidigt powerplay och hade ett bitvis bra tryck mot Montrealmålet, men Price kunde stå emot igen med ett par fina räddningar.
Sju minuter in i den andra perioden stoppades spelet för en ceremoni där NHL-fansens största ögonblick under de första 100 åren.
Priset gick till Pittsburgh Penguins-legenden Mario Lemieux för bedriften den 21:a december 1988 då han gjorde fem mål på fem olika sätt: spel fem mot fem, i numerärt överläge, powerplay, straff och öppen kasse.
Lemieux tog emot utmärkelsen från Guy Lafleur.
Därefter fortsatte matchen utan att något av lagen kunde koppla något tydligt grepp händelserna. Ottawa hade fortsatt mycket av puckinnehavet men de skott som avlossades kunde Price hantera.
Relaterat material: [Ottawa besegrade Montreal, spökena och kylan]
Men när Tom Pyatt med fem minuter kvar av den andra perioden rasade pucken bakåt till Erik Karlsson kunde skott-passa som pucken till Jean-Gabriel Pageau som styrde in 1-0 till Ottawa. Det var Pageaus fjärde mål för säsongen och Karlssons 19:e assist.
Ottawa hade därefter en stor chans att utöka till 2-0 då Matt Duchene hade ett fint avslut, men Price kunde avvärja efter en lång sidledsförflyttning.
1-0 till Senators efter den andra perioden efter totala skotten 29-16.
- Vi har inte alls fått till något spel i deras zon och de trycker tillbaka oss ganska ordentligt, sa Montreals Brendan Gallagher efter att Bryan Adams stått för pausunderhållning inför den tredje perioden. Price har hållit oss kvar i matchen och vi måste se till att börja få ner lite puckar på djupet och jobba därifrån.
Också i den tredje perioden fick Senators inleda med ett tidigt powerplay efter att Max Pacioretty fått Erik Karlsson på fall.
Åter kunde Montreal stänga ner Ottawas powerplay på ett bra sätt och när de åter var fulltaliga kunde jakten på en kvittering tas upp igen.
Chansen till en utjämning kom också sex minuter in i perioden då Thomas Chabot drog på sig en tvåminutare för fasthållning.
Canadiens hade ett par bra lägen men hade inte tillräckligt mycket folk på mål för att sätta Anderson på några svårare prov i Ottawa-kassen.
Med 2:58 var det istället Ottawa som kunde utnyttja ett slarv av Montreal och göra 2-0.
Jonathan Drouin dribblade som sista man och blev av med pucken till Bobby Ryan som ensam med Price kunde lyfta in sitt tredje mål för säsongen.
Montreal satsade på att plocka målvakten direkt och kunde skapa visst tryck ner mot Anderson. Pacioretty hade bland annat en puck i stolpen.
Det skulle dock bli Senators som satte ytterligare en puck då Nate Thompson satte 3-0 i öppen kasse med tio sekunder kvar av matchen.
Craig Andersson räddade 28 skott och höll sin andra nolla för säsongen och Erik Karlsson spelade 32:55 minuter i matchen, vilket är nytt rekord i en utomhusmatch.
- Det var definitivt kallt idag, men vi spelare hade det säkert varmare än alla som satt upp på läktarna, sa Erik Karlsson efter matchen. Vi har inte spelat på det sätt vi velat den senaste tiden, men nu har vi kommit tillbaka och vunnit två raka framför våra hemma-fans, det tror jag kan betyda mycket för oss.