Palat matchvinnare för Lightning i slutet av match 5

Ondrej Palat gjorde det igen. Med mindre än två minuter kvar att spela av match 5 mellan New York Rangers och Tampa Bay Lightning styrde forwarden in 2-1 och tystade Madison Square Garden. Lightning kunde sedan hålla undan och vinna med 3-1, vilket ger dem en 3-2-ledning i Eastern Conference-finalen och en möjlighet att avancera till Stanley Cup-final redan i match 6.

Ja, precis som i match 3 mellan Rangers och Lightning var det 31-årige Palat, från Frydek-Mistek i Tjeckien, som stod för det matchvinnande målet. Och precis som i match 3 tillkom målet med mindre än två minuter kvar att spela av ordinarie tid.
I match 3 var det en perfekt passning från Nikita Kucherov som sveptes in i nätmaskorna av Palat. I match 5 var det en styrning på ett skott från Mikhail Sergachev.
De dubbla matchvinnande målen gör Palat till den första spelaren i NHL-historien att göra två matchvinnande mål under samma slutspel med mindre än två minuter kvar att spela av ordinarie tid.

NYR-TBL, M5: Palat styr in pucken sent i tredje

• Jag brukar ofta säga det; jag försöker spela var och varenda match på samma sätt, sade Palat efter matchen. Ibland ger det utdelning i poängprotokollet, ibland inte. Ibland kan jag göra bra matcher även om jag inte noterar poäng, medan jag ibland har matcher där jag gör poäng utan att spelet i övrigt ser bra ut.
    - Visst, jag har gjort ett par mål nu men jag bedömer inte mig själv utifrån hur många poäng jag gör.
    Rangers tog annars ledningen i match 5, 10:39 in på andra perioden, genom en något oväntat målskytt: Ryan Lindgren. Den defensivt lagde backen skrinnade ner längs sargen för att möta pucken och behålla trycket i offensiv zon, varpå han slungade den mot mål och fick se den segla in bakom Andrei Vasilevskiy.
    Målet var Lindgrens andra för slutspelet.
    Men 17:34 in på perioden klev Mikhail Sergachev fram och såg, med sitt första mål för årets slutspel, till att kvittera till 1-1 för Lightning.
    - Jag har inte gjort särskilt många mål så det var en skön känsla, sade Sergachev. Det är inte raketforskning direkt, det är saker vi tränar ofta. Forwards går på mål, backen kastar in den mot mål. Gör man det tillräckligt ofta får man utdelning och det fick vi ikväll.
    Resultatet stod sig sedan fram till 1:50 återstod av tredje perioden då samme Sergachev kastade in pucken mot mål och Palat återigen fanns där för att frälsa Lightning.
    - Det var ett bra byte från oss, sade Palat. Två minuter kvar av matchen, jag driver på mål och skottet träffar mitt knä... Utmärkt skott från 'Sergie'.

NYR-TBL, M5: Hagel sätter pucken i tom bur

Brandon Hagel fastställde slutresultatet till 3-1 när han skickade in pucken i tom bur, framspelad av Nikita Kucherov.
Lightnings målvakt Andrei Vasilevskiy, som hade det tufft i början av serien, stod återigen för en gedigen insats och räddade 24 av 25 skott för en räddningsprocent på 96,0. Hans motsvarighet och landsman i Rangers mål, Igor Shesterkin, räddade 24 av 26 skott för en räddningsprocent på 92,3.
- Det var en jämn match ikväll, det tycker jag verkligen, sade Rangers tränare Gerard Gallant. Vi spelade bra, rentav bra nog att vinna, men det gick inte vår väg den här gången.
Nu vänder serien tillbaka till Tampa Bay och AMALIE Arena där match 6 lagen emellan spelas natten mot söndagen, svensk tid, med start 02.00 (Viaplay).
Då har Lightning möjlighet att avancera till final. Men Gallant och hans Rangers har andra planer:
- Det känns tungt ikväll, det gör det. Men imorgon hoppar vi på flygplanet och gör oss redo för en match i Tampa Bay. Det kommer bli en rejäl fajt. De är ett bra lag, regerande mästare av en anledning. Vi kommer behöva komma in och spela på toppen av vår förmåga för att tvinga fram en match 7.