Thomas Vanek Frans Nielsen Detroit Red Wings

Matchen mellan Tampa Bay Lightning och Detroit Red Wings i Amalie Center i Tampa Bay innebar inte bara seriepremiär. Det innebar också den första grundseriematchen med gänget för de spelarna som bytt lag under sommaruppehållet.
I Detroit debuterade österrikaren Thomas Vanek och dansken Frans Nielsen och hamnade bägge två i målprotokollet.

Vanek, i tröjnummer 62, matchades tillsammans med Gustav Nyqvist och centern Darren Helm i Detroits tredjekedja och man kan väl säga att Vanek i sin första match för sitt nya lag stod för precis det som Detroit värvat honom för, nämligen målskytte.
Den 32-årige österrikaren gjorde matchens första mål när han satte 0-1 redan efter 3.12 i den första perioden. Målet var kanske inte ett av hans snyggaste i karriären, han tryckte i stort sett in pucken bakom Ben Bishop efter att Henrik Zetterberg och Frans Nielsen stått för förarbetet. Men målet kom i powerplay efter att Braydon Coburn fått två minuter för fasthållning och just i den spelformen lär Vanek få en betydelsefull roll i Red Wings.
Hans andra mål var desto snyggare. Gustav Nyquist snodde pucken från Tampa-backen Nikita Nesterov och serverade Vanek med en backhandpassning. Vanek tog emot och satte pucken på Bishops plockhandssida från nära håll.
I sin debut för Detroit registrerades Vanek för 15.07 speltid, sköt fem skott på mål och var plus ett i plus/minus-statistiken.

• Han är en bra spelare och har varit med länge. Han vet hur man gör mål, han vet var han ska vara på isen och det såg vi ikväll, sa Henrik Zetterberg till Red Wings hemsida efter matchen.
    Premiären slutade med en 6-4-förlust för Red Wings och Vanek var såklart inte så munter trots sina mål efter matchen.
    - Första perioden var bra men efter det gjorde vi för mycket misstag och tog för mycket utvisningar. Lightning är det bästa laget i öst tycker jag och vi gav dem alldeles för många lägen och de utnyttjade det till sin fördel, sa Vanek till nhl.com.
    Förutom assisten till Vaneks 1-0-mål noterades även Frans Nielsen för ett mål i sin första match för Red Wings. Nielsen skrev den 1 juli på för Detroit efter att ha spelanderat de senaste 10 säsongerna på Long Island och i New York Islanders. Han är tänkt som en ersättare för Rysslands-flyttade Pavel Datsyuk och matchades omgående i Detroits förstakedja tillsammans med Henrik Zetterberg och Thomas Tatar av tränaren Jeff Blashill.
    Nielsen, 32, spelade 15.34 i matchen men var minus två i plus/minus-statistiken. Hans mål, som betydde 3-1 för Rangers, kom i mitten av den andra perioden. Nielsen följde upp ett Detroit-anfall och var framme och slog in returen som Bishop släppte på Mike Greens skott från blålinjen.
Nielsen-Wings 10-6

Detroits tredje nyförvärv som kom till spel i premiären, Steve Ott, matchades i fjärdekedjan tillsammans med Luke Glending och Drew Miller och noterades för 9.28 minuters speltid.
Debuten och premiären är avklarad och för Detroit, som av många tippas missa slutspelet för första gången på 25 år, gav förlusten till trots några positiva besked. Deras värvningar under sommaren har börjat betala av sig.