pettersson

Han har gjort det igen. Elias Pettersson stod under söndagen för en ny fantastisk uppvisning i kombinationen spelglädje och effektivitet. Mot St Louis Blues stod det svenske pucksnillet för hela fem poäng när Canucks vann med 6-1 i Enterprise Center.

Redan efter 2:31 hade Pettersson gjort kvällens första poäng. Han serverade Brock Boeser till dennes första av tre mål för aftonen. Boeser sköt högt över men pucken studsade tillbaka ner från plexiglaset och via målvakten Jake Allen in i mål. 2-0 gjorde Pettersson själv när han placerade in ett lågt skott vid Jake Allens vänstra stolpe. Och 80 sekunder senare, med 14:06 spelat av öppningsperioden, var det dags igen. Pettersson drev upp ett anfall och serverade Boeser till 3-0 för Canucks.
- Jag försöker skapa så mycket yta som möjligt varje gång jag får pucken. Ibland går det bra och ibland går det inte lika bra. Men idag kändes det bra.
I mittperioden gjorde Bo Horvat 4-0 innan Pettersson med en vacker direktpassning serverade Nikolay Goldobin till femman. Jordan Kyrou reducerade visserligen för hemmalaget efter drygt åtta minuter av den tredje perioden men arena-speakern hade knappt hunnit annonsera målet förrän Brock Boeser spikade såväl slutresultat som sitt eget hattrick - framspelad av Pettersson, förstås.

STL-VAN: Ett mål och fyra assist från E.Pettersson

• De har gjort ett bra jobb för oss. De gör många poäng och många mål. Jag klagar inte. De är bra grabbar. Det är det som vi behöver och de har blivit belönade för mödan. De skapar chanser i varje match och det är enormt för oss, berömde målvakten Jacob Markström efter matchen.
    Här följer en sammanfattning från nattens matcher:
    Winnipeg Jets - Philadelphia Flyers 7-1 (2-1, 3-0, 2-0)
    Lagen delade på skotten(35 vardera på mål) men Jets var det effektivare och vann stort i en match som Flyers annars inledde bäst. Jets gjorde tre mål i powerplay genom Josh Morrissey, Dustin Byfuglien och Bryan Little. Kyle Connor gjorde 1-0 i fem-mot-fem och Brandon Tanev och Tyler Myers nätade även i den spelformen. Blake Wheeler gjorde mål i numerärt underläge. Jakub Voracek gjorde gästernas enda mål. Nikolaj Ehlers och Patrik Laine stod för två assist vardera. Mark Scheifele stod för tre. Josh Morrissey gjorde, förutom målet, även två assist och Tyler Myers hade en assist förutom sin fullträff.
    Ottawa Senators - Boston Bruins 1-2 (1-0, 0-1, 0-0, 0-1)
    Mycket handlade om Boston i den här matchen men nästan lika mycket handlade om Ottawas Mike McKenna som stod för en fenomenal insats. Med 42 räddningar satte han nytt personligt rekord i NHL. Mark Stone nätade för Sens i den första perioden men gästerna kom tillbaka. Brad Marchand kvitterade i mitten på den andra perioden och på övertid låg Marchand bakom Torey Krugs 2-1-mål. Bruins har kommit tillbaka i form och har nu två raka segrar efter tre raka nederlag.

OTT-BOS: Krug förvaltar Krejcis framspelning

Chicago Blackhawks - Montreal Canadiens 2-3 (1-2, 1-0, 0-1)
Max Domis heta form håller i sig och han gjorde gästernas första mål efter drygt sex minuters spel - det var Domis femte poäng på lika många matcher. Shea Weber och Tomas Tatar nätade även för Habs. Tatar hade en puck i stolpen i mittperioden också. Patrick Kane gjorde Blackhawks båda mål och har nu nio poäng på de senaste åtta matcherna. Chicago kom till spel utan Gustav Forsling som placerades på skadereserven under söndagen med en axelskada.
Anaheim Ducks - New Jersey Devils 6-5 (3-3, 0-1, 2-1, 0-0, 1-0)
Matchen inleddes explosionsartat. Efter 2:47 stod det 2-1 till Ducks efter 13:39 stod det 3-3. Den före detta Anaheim-spelaren Kyle Palmieri gjorde gästernas två första mål. Damon Severson, Brett Seney och Marcus Johansson gjorde övriga tre. Ondrej Kase stod för ett mål och två assist i Ducks där övriga målskyttar hette Jacob Silfverberg, Pontus Åberg, Kiefer Sherwood och Brandon Montour. Ryan Getzlaf satte den avgörande straffen. Segern blev dock dyrköpt då målvakten Ryan Miller klev av skadad under matchen.

ANA-NJD: Åbergs chansning går hem

Vegas Golden Knights - Dallas Stars 4-2 (1-1, 2-0, 1-1)
Vegas studsade tillbaka efter förlusten mot Kings för två dagar sedan. Segern var lagets nionde på de tolv senaste matcherna (9-3-0). Men det var gästerna som spräckte nollan genom Martin Hanzal, men Ryan Carpenter kvitterade innan periodpaus. William Karlsson och Alex Tuch såg till att hemmalaget kopplade greppet i mittperioden. Dallas reducerade genom Esa Lindell i början av den tredje men närmre än så kom man inte. Reilly Smith spikade slutresultatet i tom bur med 28 sekunder kvar.
Edmonton Oilers - Calgary Flames 1-0 (1-0, 0-0, 0-0)
Connor McDavid gjorde matchens enda mål när han drog igång en Oilersvändning. Ett samarbete med Leon Draisaitl och Alex Chiasson gav till slut McDavid öppet mål. Därmed tog Oilers sjunde segern på tio matcher med nye coachen Ken Hitchcock (7-2-1). För Flames del innebar förlusten att lagets segersvit stannade på fem raka matcher. McDavids matchvinnare var hans 22:a i karriären. Bara Wayne Gretzky gjorde fler vid 22 års ålder.

EDM-CGY: McDavid direktskjuter in Chiassons passning

St Louis Blues - Vancouver Canucks 1-6 (0-3, 0-2, 1-1)
Lördagens seger mot Jets kunde ha varit ett trendbrott för Blues men Canucks satte punkt för det redan i matchinledningen. Tre mål på sex skott gjorde att Jake Allen fick lämna isen. Trots att Blues vann skotten med 22-21 föll man alltså tungt. Bland det positiva fanns dock Jordan Kyrous första NHL-mål någonsin.
SÅ GICK SNACKET:
"Varje match är kritisk för oss, oavsett var vi spelar eller vem vi möter. De har ett bra lag. Vi förlorade. Vi släppte in sju mål. Det är naturligtvis inte ett bra resultat men på onsdag är det en ny match. Vi måste fokusera på det." - Jakub Voracek, Philadelphia Flyers