5.22 GM 4 FLA-TBL losing

Nikita Kucherov låg bakom det mesta när Tampa Bay Lightning under lördagskvällen kopplade ett järngrepp om matchserien mot Florida Panthers genom att vinna Match 4 med 6-2. Kort därefter klev New York Islanders ut och visade att serien mot Pittsburgh Penguins i allra högsta grad är levande, när man manövrerade ut Penguins med 4-1 och kvitterade matchserien till 2-2. Senare på natten klev Auston Matthews fram i John Tavares frånvaro och ledde Toronto Maple Leafs till en 5-1-seger mot Montreal Canadiens. Även Rasmus Sandin och William Nylander blev målskyttar. Sist men inte minst såg Marc-Andrey Fleury, via 35 räddningar och en nolla, till att ge Vegas Golden Knights matchboll i serien mot Minnesota Wild.

Det var huvudrubrikerna under gårdagens och nattens omgång av Stanley Cup-slutspelet.
Lightning gick in i Match 4 mot Panthers i ledningen med 2-1 i matcher. Och från första pucksläpp märktes det att det var ett lag med stort självförtroende som klev ut på isen inför hemmafansen i Amalie Arena.
Anthony Cirelli gav Lightning ledningen tre minuter in på första perioden när han hittade luckan mellan Sergei Bobrovskys benskydd på ett friläge. Yanni Gourde utökade till 2-0 efter 7:24 när han styrde in ett skott från Nikita Kucherov - ryssens första poäng för kvällen. Jonathan Huberdeau reducerade visserligen till 2-1 efter 8:49, framspelad av Patric Hornqvist, men Ondrej Palat återställde tvåmålsledningen 16:45 in på perioden.

TBL-FLA, M4: Kucherov med ett mål och tre assist

Kucherov noterade sin andra assist för kvällen på Palats mål och fortsatte poängfesten när han spelade fram Alex Killorn till 4-1, 5:41 in på andra perioden i numerärt överläge. Även Victor Hedman stod för en assist - hans sjunde i Stanley Cup-slutspelet. Samme Killorn gjorde sitt andra mål för kvällen efter 7:15. Lightnings femte mål förseglade Sergei Bobrovskys öde och Chris Driedger kom in från Panthers bänk. Carter Verhaeghe reducerade till 5-2 i slutet på andra perioden, men Nikita Kucherov fastställde slutresultatet till 6-2 i powerplay i början på tredje perioden.
- Du kollar på den här matchen och det kanske ser ut som vi var helt utspelade, men så kände inte vi, sade Panthers back Anton Stralman till NHL.com/sv. Jag tycker inte vi tillät särskilt många chanser. Men de vi väl gav upp var för bra helt enkelt.
Såväl Kucherov som landsmannen Mikhail Sergachev utgick skadade i tredje perioden. Kucherov slashades av Panthers forward Anthony Duclair, medan Sergachev tacklades av Patric Hörnqvist.
- Jag har inte kollat på reprisen, sade Lightnings Victor Hedman. Det är inte kul att se killar skadade men vi håller våra åsikter kring det i omklädningsrummet. Vi vet hur vi ska hantera det. Vi är erfarna och vet att det går upp och ner i en serie. Om det var något otillåtet som skedde litar vi på att det kommer granskas av ligan.

Matthews leder Maple Leafs till seger i Match 2

Sandin, Nylander målskyttar för Maple Leafs - Matthews tongivande
Rasmus Sandin och William Nylander stod för varsitt powerplaymål och Auston Matthews bidrog med tre poäng (1+2) när Toronto Maple Leafs besegrade Montreal Canadiens med 5-1 och kvitterade matchserien till 1-1. Segern var Torontos första mot Montreal i slutspelssammanhang sedan 1967.
Jesperi Kotkaniemi gav Canadiens ledning i första perioden, men efter Jason Spezzas kvittering var det Maple Leafs för hela slanten. Matthews tog tag i taktpinnen och gjorde själv 2-1 i andra perioden innan han, tillsammans med Mitch Marner, spelade fram Sandin till dennes första slutspelsmål någonsin. Målet gjordes i powerplay, vilket är samma spelform William Nylander befann sig i när han skickade in 4-1 i tredje perioden - även han framspelad av Matthews. Alex Kerfoot fastställde slutresultatet till 5-1 i tom bur, ett mål Nylander plockade upp sin första assist i slutspelet på.

TOR-MTL, M2: Nylander utökar ledningen i powerplay

Fleury höll nollan när Golden Knights kopplade greppet
Dubbla mål från Nicolas Roy och en perfekt kväll från Marc-Andre Fleury med 35 räddningar på 35 skott bäddade för en 4-0-seger för Vegas Golden Knights mot Minnesota Wild. Golden Knights tar därmed ledningen med 3-1 i matchserien och har matchboll när lagen nu återvänder till Vegas för Match 5.
Mark Stone och Alex Tuch gjorde Golden Knights övriga mål - tredje i slutspelet för båda herrarna - och Mattias Janmark plockade upp sin andra poäng i slutspelet, ytterligare en assist. Keegan Kolesar noterade sina två första poäng i Stanley Cup-sammanhang, båda assist.

Fleury nollar Wild i övertygande 4-0-seger i Match 4

Wahlstrom, Sorokin bakom Islanders seger
I New York stod Oliver Wahlstrom för två poäng (1+1) och Ilya Sorokin räddade 29 av 30 skott när Islanders i Match 4 besegrade Pittsburgh Penguins med 4-1. Matchserien är därmed utjämnad till 2-2.
Första perioden förflöt utan mål och det dröjde till 8:07 in på andra perioden innan Josh Bailey kunde bryta dödläget och ge Islanders ledningen. Backen Ryan Pulock ökade på till 2-0 innan perioden var slut, framspelad av Wahlstrom. Samme Wahlstrom skickade in 3-0 i numerärt överläge 6:04 in på tredje perioden, varpå Jordan Eberle gjorde 4-0 blott 24 sekunder senare. Zach Aston-Reese reducerade i numerärt underläge, men närmare än så kom inte Penguins.

NYI-PIT, M4: Wahlstrom nätar i powerplay