hedman

Stanley Cups-slutspelets första runda fortsatte under lördagen med fyra matcher.

I de två första drabbningarna var det målvakterna som spelade huvudrollerna. Darcy Kuemper gjorde det för Arizona Coyotes som reducerade matchserien mot Colorado Avalanche. Och i Boston Bruins seger mot Carolina Hurricanes gjorde Jaroslav Halak 29 räddningar i Tuukka Rasks frånvaro.

De två sena matcherna slutade med segrar för Tampa Bay Lightning och Vegas Golden Knights. Victor Hedman gjorde mål för Tampa som nu leder serien mot Columbus Blue Jackets. Och William Karlsson nätade för Vegas som bara är en seger från att gå vidare till den andra omgången.

Här är summeringen från lördagens matcher:

Columbus Blue Jackets - Tampa Bay Lightning 2-3 (2-1 i matcher till TBL)

Tampa Bay spelade till sig fördel mot Columbus genom att vinna match 3 med uddamålet. Victor Hedman och Brayden Point gjorde mål i den andra perioden, vilket räckte till seger.

Efter att Blue Jackets utjämnat matchserien i det andra mötet var en seger i match 3 betydelsefull. Lightning kom ut och tog tag i taktpinnen per omgående. De vann skottstatistiken med totalt 34-17, varav 16-4 i den andra och 10-3 i den tredje perioden.

Det var också Tampa som tog ledning i matchen. Efter 15:48 av öppningsperioden gjorde Alex Killorn 1-0 med en backhand i en två-mot-en-situation.

Seger för Lightning i match 3 mot Blue Jackets

De andra perioden inleddes med att Riley Nash kvitterade för Blue Jackets. Han lyckades överlista Tampas målvakt Andrei Vasilevskiy med ett handledsskott på plocksidan för sitt första mål i årets slutspel. Men med sitt spelövertag kom Tampa tillbaka in i handlingen.

Brayden Point utökade sin poängsvit i slutspelet till sex matcher när han gjorde 2-1 till Lightning efter 14:16. Point har under slutspelet gjort fyra mål och tre assist. Victor Hedman gjorde sedan 3-1 till Tampa med sitt första mål i årets slutspel. Hedman följde med upp i anfall efter en spelvändning och från skottsektorn hittade han rätt med ett handledsskott. Målet visade sig att bli Lightnings sista i matchen, och därmed matchavgörande.

Blue Jackets reducerade i inledningen av den andra genom Eric Robinson. Men mycket mer än så skapade inte laget under resten av perioden. Tampa Bay tillät inte Columbus skjuta fler än ytterligare två skott i matchen, och resultatet 3-2 stod sig speltiden ut.

Historiskt sett har de lag som vinner match 3 efter att det stått 1-1 i matchserien gått vidare 67 procent av gångerna. Om Lighting gör det återstår att se. Match 4 i serien spelas i Toronto, Eastern Conference hubstad, på måndag 21:00 (VSport Hockey/Viaplay).

Chicago Blackhawks - Vegas Golden Knights 1-2 (3-0 i matcher till VGK)

Vegas Golden Knights vann även det tredje mötet med Chicago Blackhawks och är nu bara en seger ifrån att svepa Blackhawks och ta sig vidare till Stanley Cup-slutspelets andra omgång. Segersiffrorna skrevs till 2-1 efter att William Karlsson inlett målskyttet för Vegas.

Karlssons andra mål i årets slutspel kom efter 4:12 av den första perioden. I numerärt underläge lyfte han in en backhand bakom Corey Crawford fram till 1-0. Karlssons mål banade väg för Vegas som ökade på till 2-0 sent i den andra perioden. Patrick Brown presenterade sig då med att göra sitt första slutspelsmål i karriären. Brown högg på en retur med matchuret på 15:23.

William Karlsson målskytt när Vegas vann match 3

I den tredje perioden lyckades Blackhawks reducera genom Olli Määttä, men närmare än så lyckades de inte ta sig.

Vegas vilade under matchen målvakten Robin Lehner som ersattes av Marc-Andre Fleury. Fleury spelade stabilt i kassen och räddade 26 skott. Det var hans första match sedan den 6 augusti.

Golden Knights har nu matchboll i serien, och kan avgöra den redan under kvällen. Match 4 spelas mellan söndagen och måndagen (00:30 VSport Hockey/Viaplay). De lag som har en 3-0-ledning i en bäst-av-sju-serie har historisk sett tagit sig vidare i 97,9 procent av gångerna.

Arizona Coyotes - Colorado Avalanche 4-2 (2-1 i matcher till COL)

Målvakten Darcy Kuemper såg till att Arizona Coyotes vann match 3 i bäst-av-sju-serien i den första slutspelsomgången. Arizona vann med 4-2 och reducerade matchserien till 2-1.

Störst del till segern hade Kuemper som räddade 49 skott i matchen och begränsade Avalanche till bara två mål. Kuemper var med den insaten bara två räddningar ifrån Avalanche/Quebec Nordiques klubbrekord på 51 (Nikolai Khabibulin, 1996).

Lagen möttes i Rogers Place, Edmonton för andra gången på lika måna dagar. Och precis som i match 1 och 2 var det Avalanche som var det spelförande laget.

Colorado vann skotten med 51-23, men tack vare Kuemper dröjde det till lagets 31:a skott innan Coyotes-målvakten släppte en puck förbi sig. Efter 13:12 i den andra perioden hittade Andre Burakovsky rätt i powerplay med sitt tredje mål i slutspelet, och andra på två dagar. Senast Burakovsky gjorde tre mål i ett slutspel var 2017, då med Washington Capitals.

Matchens första mål gjordes av Coyotes-forwarden Derek Stepen i den första perioden. Efter 6:29 tog han plats lågt i slottet och tryckte in assisten från Clayton Keller med ett direktavslut.

Coyotes 2-1-mål kom med 34 sekunder kvar av mittperioden. Brad Richardson gjorde det med ett handledsskott från den vänstra tekningscirkeln. Colorado jagade kvittering i den tredje och testade Kuemper flera gånger om. Men målen uteblev och när Avalanche-målvakten Pavel Francouz plockades ut i gjorde Taylor Hall 3-1 med 1:20 kvar.

ARI-COL, M3: Richardson sätter pucken högt

Avalanche reducerade när 57 sekunder återstod genom Mikko Rantanen och fortsatte ha Francouz i båset. Men istället för kvittering gjorde Lawson Crouse 4-2 i tom kasse till Coyotes.

Matchserien fortsätter på måndag med det fjärde mötet (23:30 VSport Hockey/Viaplay) i serien.

Carolina Hurricanes - Boston Bruins 3-1 (2-1 i matcher till BOS)

Boston Bruins spelade till sig fördel mot Carolina Hurricanes. Bruins vann match 3 med 3-1 och har nu ledningen med 2-1 i bäst-av-sju-serien.

Bruins kom till spel utan målvakten Tuukka Rask som under lördagen meddelade att han lämnar slutspelet på grund av personliga skäl. Jaroslav Halak vaktade målet istället för finländaren och räddade 29 av 30 skott. Bruins saknade också forwarden David Pastrnak för andra matchen i rad. Bruins får inte specificera anledningen till hans frånvaro enligt NHL:s riktlinjer.

I den första perioden var det Carolina som var närmast att göra 1-0. Teuvo Teräväinen träffade stolpen i powerplay redan efter 1:17. Med bara 2:20 kvar hade Hurricanes också en puck på mållinjen, det krävdes video för att bestämma att den inte passerade linjen helt och hållet.

Första målet kom istället bara 14 sekunder in i den andra perioden, men då var det Bruins som fick jubla. I powerplay satte Charlie Coyle 1-0 på volley, assisterad av Brad Marchand och David Krejci.

Carolina saknade inte chanser mot Halak och med drygt fyra minuter kvar av mittperioden fick Sebastian Aho chansen mitt i slottet, men precis som för Teräväinen i första perioden var målramen i vägen.

CAR-BOS, M3: Kuraly styr in Coyles skott

Den tredje perioden började som den andra: med ett tidigt Bruins-mål. Sean Curaly gjorde 2-0 i numerärt underläge med en styrning på Coyles skott efter 1:16. Schweizaren Nino Niederreiter reducerade för Carolina efter 6:30 efter att han plockat ner ett rensningsförsök från Halak framför offensiv målbur. Niederreiter fick helt öppet mål och lade enkelt in sitt första mål i årets slutspel.

Bruins lyckades repa sig efter reduceringsmålet och höll sedan tätt matchen ut. Brad Marchand petade in slutresultatet med 31 sekunder kvar i tom kasse.

Med 4:38 kvar att spela lämnade Andrei Svechnikov isen efter en situation framför offensiv målbur där han såg ut att skada sitt högra ben.

Match 4 spelas under natten mellan måndag och tisdag (02:00 VSport Hockey/Viaplay).