LehnerPrimary

New York Islanders skulle bygga på senaste hemmasegern och sin fina form med fyra segrar på de fem senaste genom att slå Ottawa Senators med 6-3 under fredagen.

Men gästerna inledde bäst och gick till första pausvila med en uddamålsledning (Mark Stone). När Isles Josh Bailey, assisterad av Matt Barzal, nätade drygt tre minuter in i mittperioden hade redan Matt Duchene gjort gästernas andra. Och när Cody Ceci hängde trean efter 6:11 fick Barry Trotz nog. Thomas Greiss lämnade isen till förmån för Robin Lehner.
- Jag tycker att Thomas kunde ha varit lite skarpare. Detsamma gäller vår bänk, sa Isles tränare Barry Trotz efteråt.
Skärpan infann sig onekligen. Lehner var felfri i mål där han stoppade tio av tio skott. Och i andra änden av isen började offensiven att klicka. Anders Lee reducerade med 2:32 kvar av mittperioden och i den tredje var det bara Islanders. Johnny Boychuck kvitterade knappt tre minuter in. Barzal pricksköt 4-3 i Mike McKennas vänstra kryss från målvaktens vänstra tekningscirkel efter 4:51. Knappt åtta minuter senare, med 12:21 på klockan plockade Barzal fram den stora kanonen när han med mycket yta från i princip samma position prickade McKennas högra stolprot, något som Barry Trotz uppskattade:
- Jag älskar när han tänker skott före passning. När han hittar de ytor han gjorde är han väldigt, väldigt effektiv, sa tränaren. Själv var Barzal mer diplomatisk:
- Om jag har läge för att skjuta så gör jag det. Jag har två bra kedjekamrater och de kan också göra mål. Vi har haft en bra kemi på sistone.
Casey Cizikas spikade slutresultatet med 54 sekunder kvar att spela. Robin Lehner vann därmed sin sjunde match av tio spelade mot Ottawa (7-0-3) - den klubb som draftade honom till NHL.
Här följer en sammanfattning från nattens matcher:
Columbus Blue Jackets - Toronto Maple Leafs 2-4 (1-2, 0-1, 1-1)
En svit skulle spricka och det blev Blue Jackets, vars segerrad stannade på fem raka matcher. Leafs vann å sin sida sin femte raka match genom nattens seger. Mitch Marner stod för ett mål och två assist och John Tavares nätade två gånger om för gästerna. Frederik Gauthier gjorde gästernas fjärde mål - och nätade för andra matchen i rad - när han efter starkt förarbete av Pär Lindholm lyckades få in pucken bakom Sergei Bobrovsky. Nick Foligno och Artemi Panarin nätade för hemmalaget. Panarins direktskott betydde 2-4 och var hans 100:e mål i karriären. Patrick Marleau spelade sin 1613:e match i karriären. Han passerade därmed Ray Bourque och är nu ensam tia på listan över flest matcher i ligan genom tiderna.

CBJ-TOR: Rakt upp i nättaket från Tavares

Florida Panthers - Montreal Canadiens 3-5 (2-2, 0-0, 1-3)
Med målvakten Carey Price borta med en underkroppsskada vände sig Canadiens till finländaren Antti Niemi. Och Habs inledde starkt: Tomas Tatar gjorde 0-1 redan efter 35 sekunders spel och 0-2 följde redan efter 2:51 när Nicolas Deslauriers överlistade Roberto Luongo. Men Henrik Borgström och Denis Malgin såg till att det stod 2-2 efter 20 minuters spel, även om gästernas Jesperi Kotkaniemi kom ytterst nära ett ledningsmål - men pucken tog i ramen. En mållös mittperiod gav nytt fyrverkeri i slutakten. Tatar spräckte dödläget i powerplay knappt halvvägs in i perioden och Artturi Lekhonen gjorde 2-4 med drygt fyra minuter kvar. Mike Hoffman serverade sedan Keith Yandle - Hoffmans andra assist för aftonen - till 3-4 innan Jonathan Drouin stängde matchen med ett mål i tom bur. Niemi stod för flertalet starka räddningar i slutet av matchen och noterades totalt för 23 räddningar. Nu väntar ytterligare två bortamatcher de kommande tre dagarna för Habs.

FLA-MTL: Shaw till Lehkonen till utökad ledning

New York Islanders - Ottawa Senators 6-3 (0-1, 2-2, 4-0)
Senators öppnade starkt och målen från Mark Stone, Matt Duchene och Cody Ceci var alla fina prestationer som kom efter hårt arbete. Men i takt med att Islanders reste sig sjönk gästerna och man orkade inte stå emot offensiven i slutperioden. En slutperiod där man fick spela utan rookien Thomas Chabot, som ådrog sig en överkroppsskada i mittperioden. Chabot kommer inte att spela mot Washington i kväll.

NYI-OTT: Barzal nätar och ger sitt lag ledningen

SÅ GICK SNACKET:
"Jag tycker att vi var stabila. Vi började starkt och kontrollerade matchen. Vi gav dem två mål och när man gör det ger man motståndaren liv." - Guy Boucher, Ottawa Senators
"Jag är bara här för att spela. Jag vill vara bra överallt och göra mål på de chanser som uppstår. Skapa lägen och vara svår att försvara emot." - John Tavares, tvåmålsskytt för Toronto Maple Leafs under natten
"Jag tycker att det här var vår bästa match på de senaste fyra. Deras målvakt var bra. Vi får berömma dem lite men många av våra chanser resulterade i skott bredvid mål." - John Tortorella, Columbus Blue Jackets
"Jag tycker inte att det har varit jobbigt. Vi har vunnit. Det är en laginsats varje kväll och det spelar ingen roll vem som gör målen." - Tomas Tatar, som spräckte en sju matcher lång måltorka