swedish roundup 1217

745, 45, 5. Siffror att ta med sig från nattens möte mellan Montreal Canadiens och det mesta rör gästande Bruins. Matchen var det 745:e grundseriemötet mellan de två Original Six-lagen någonsin. Och det blev en ensidig historia i målprotokollet även om det inte saknades chanser åt något håll. Framåt gjorde Joakim Nordström 1-0 för gästerna redan efter drygt två minuters spel och även om Montreal försökte komma ikapp stod Jaroslav Halak i vägen.

• Vi spelade bra genom 60 minuter. Jag hade inte så mycket att göra under den första halvan och då gäller det att behålla fokus, sa Halak efteråt. Slovaken fick bara fem skott mot sig under den första perioden och noterades totalt för 22 räddningar.
    Boston spelade bra och kunde, genom rookien Colby Cave göra 0-2 i slutet av den andra perioden. I den tredje hängde David Krejci trean redan efter 46 sekunder och Brad Marchand fyran drygt halvvägs in. Jaroslav Halak noterades för sin 45:e nolla i NHL-karriären och Boston Bruins satte ett nytt klubbrekord när man tog femte raka bortasegern mot Montreal Canadiens. Det tidigare rekordet på fyra raka segrar sattes mellan den 11 januari - 21 december 1941. Jaroslav Halak, som inledde sin karriär i Habs, skrev dessutom in sig i historieböckerna i den här rivaliteten: Han blev förste målvakt att hålla i Montreal för såväl Habs som Bruins i möten lagen emellan. Av de tre nollor han hållit i år har två kommit när Boston spelat den andra matchen i en back-to-back. De två har även följt förluster:
    • Jag försöker bara hjälpa till så mycket jag kan. Jag blir 34 år innan den här säsongen är över så jag försöker bara att njuta och ha kul, sa slovaken diplomatiskt efter matchen.
      Här följer en sammanfattning från nattens matcher:
      Columbus Blue Jackets - Vegas Golden Knights 1-0 (0-0, 0-0, 1-0)
      Det skulle bara bli ett måls marginal lagen emellan men det saknades inte chanser i matchen. Malcolm Subban stod för ett par fina räddningar i gästernas mål och Seth Jones träffade stolpen för Columbus. Jones styrde även en puck i egen stolpe i den tredje perioden. Ende spelare att överlista en målvakt blev Blue Jackets Nick Foligno. Sergei Bobrovsky höll nollan för 13:e gången sedan början på säsongen 2016-17.

CBJ-VGK: Bobrovsky stoppar Miller sent i matchen

Ottawa Senators - Nashville Predators
Senators tog en tung seger men det satt långt inne. Hemmalaget öppnade i ett rasande tempo och gick upp till 3-0 genom mål från Max Lajoie, Brady Tkachuck och Ryan Dzingel. Dessutom fick man ett mål bortdömt i den första perioden för hög klubba. Roman Josi reducerade i mittperioden och Craig Smith såg till att det stod 3-2 blott 46 sekunder in i den tredje perioden. Därefter fick Sens ånyo ett mål bortdömt för hög klubba innan Josi kunde skicka in kvitteringen för Predators. Men Sens fick sista ordet när Thomas Chabot förvaltade en spelvändning 21 sekunder in på övertiden. I och med det har rookies gjort 31 av 116 mål för Senators den här säsongen. Det är 26,7% och mest i NHL.

OTT-NSH: Chabot smäller in avgörandet

Colorado Avalanche - New York Islanders 1-4 (0-1, 1-2, 0-1)
Mikko Rantanens poängsvit stannade på 14 raka matcher. Gästande Isles höll honom och stora delar av Avalanche poänglösa när man vann i Denver för första gången sedan den 10 januari 2014. Senast Isles vann under full tid borta mot Avs var den 6 januari 2010. Jordan Eberle, Johnny Boychuck, Anders Lee och Valtteri Filppula nätade för gästerna. Gabriel Landeskog stod för Avalanches enda fullträff för aftonen.

COL-DAL: Styrningsmål ger Avalanche ledningen

Pittsburgh Penguins - Anaheim Ducks 2-4 (2-0, 0-3, 0-1)
Evgeni Malkin och Bryan Rust gav hemmalaget en 2-0-ledning i den första perioden. Efter det höjde Anaheim sitt spel och längst bak spikade John Gibson igen. Adam Henrique reducerade efter drygt två minuter och med 5:33 spelat stod det 2-2 sedan Kiefer Sherwood kvitterat med ett vackert handledsskott. Ondrej Kase gjorde det matchvinnande 3-2-målet för gästerna efter att Ryan Getzlaf fått iväg ett lurigt skott direkt på en tekning. I slutperioden punkterade Getzlaf tillställningen med ett mål i tom bur med 49 sekunder kvar att spela.

PIT-ANA: Kase nätar direkt på tekning

Montreal Canadiens - Boston Bruins 0-4 (0-1, 0-1, 0-2)
Habs kom igång under de avslutande två perioderna men kunde inte dyrka upp Bostons försvar. Tre powerplaymöjligheter gick resultatlösa och Habs föll för andra gången på fyra matcher. Laget är dock 5-2-0 på de senaste sju.

MTL-BOS: Nordström avslutar snabb kombination

SÅ GICK SNACKET:
"Vi behöver skjuta. När det inte går som det ska är det ett enkelt recept. Få pucken på mål och jobba in den Vi måste skjuta mer." - Carey Price, Montreal Canadiens

"Vi visar bra karaktär som kommer ikapp. Det är ingen bra start och jag tar på mig ansvar för mycket av det. Jag var inte bra i den första perioden. " - Roman Josi, Nashville Predators
"Subban var riktigt bra. Tyvärr fick vi inte med oss några poäng idag." - Gerard Gallant, Vegas Golden Knights
"Vi tillät dom komma med fart och de fick diktera villkoren i matchen. När vi började spela mer dump-and-chase fick vi igång vår forecheck och det gav resultat." - Randy Carlyle, Anaheim Ducks