Svenskarna i NHL blir fler och fler - men hur går det egentligen för dem? I svenskkollen kikar vi varje morgon närmare på de blågulas insatser från nattens NHL-omgång.

Det har känts som en smärre evighet, men nu är det äntligen över.
Efter tre dagar helt utan NHL-matcher på schemat var världens bästa hockeyliga tillbaka under natten mot fredagen. NHL:s återkomst från juluppehållet innebar även att Elias Pettersson återigen fick möjlighet att skapa magi.
Som vi har längtat.
Vancouver Canucks ställdes mot Connor McDavid och Edmonton Oilers i en tuff bortamatch. Inte för att det tycktes besvära Pettersson nämnvärt. McDavid bidrog med assist på båda de mål Oilers fick till i matchen, men Pettersson skulle visa sig vara ett snäpp större i den här matchen.

EDM-VAN: Pettersson överlistar Koskinen

Han inledde med att 6:25 in på den första perioden spela fram radarpartnern Brock Boeser till Canucks 2-0-mål - en passning som tog hans assisttotal till 20 för säsongen. När Ryan Nugent-Hopkins bara minuter senare såg till att Oilers kröp närmare genom att reducera till 2-1 bestämde sig Pettersson för att det var dags för ett mål. 3-1 tillkom efter att Nikolay Goldobin positionerat sig vid sarghörnet på vänster sida av isen varpå han hittade Pettersson, i fart, med ett snabbt instick mot mitten. Pettersson i sin tur slösade ingen tid utan avlossade ett kvickt, välriktat handledsskott som hittade in bakom Mikko Koskinen i Edmontons målbur. Matchen slutade 4-2 till Canucks fördel.
Målet var Petterssons 18:e för säsongen vilket gör att han nu står på 38 poäng på 34 matcher.
Att svenskens 3-1-mål mot Oilers räknas som matchvinnande gör att han som andra Canucks-rookie genom tiderna nu gjort sex matchvinnande mål på en och samma säsong. Den första att uppnå bedriften? Pavel Bure som gjorde just sex mål av den digniteten säsongen 1991-92.
Återstår att se när Elias Pettersson slår även det rekordet.
\\*
ÖVRIGA BLÅGULA RUBRIKER
Blågul derbytillställning i Kalifornien
Brent Burns må ha gjort sin 1000:e match - och det matchvinnande målet - i Sharks hemmaseger (4-2) mot ärkerivalen Anaheim Ducks, men inledningsvis tillhörde matchen lagens svenskar. Jakob Silfverberg gav Ducks ledningen med 1-0 med sitt tionde mål för säsongen, halvvägs in på den första perioden. Mot slutet av densamma svarade Melker Karlsson med att sätta dit 1-1, läckert framspelad av Joonas Donskoi. Målet var Karlssons fjärde för säsongen.

SJS-ANA: M. Karlsson, Donskoi i samarbete

Men det var inte slut där.
Tidigt in på den andra perioden vräkte sig Marcus Sörensen fram och tryckte in 2-1-pucken för Sharks, hans sjunde mål för säsongen. I tredje perioden höll sig sedan svenskarna undan medan mål från Kiefer Sherwood i Ducks och Brent Burns och Tomas Hertl i Sharks fastställde slutresultatet till 4-2.
Gustafsson på hugget när Blackhawks vann igen
Chicago har långsamt, långsamt börjat vända på skutan efter att ha seglat i ilfart mot ett isberg under första halvan på säsongen. Den som leder vägen just nu är Patrick Kane som i nattens 5-2-seger mot Minnesota Wild slog till med ett hat trick. Målen gör att Kane nu noterats för tio poäng (fem mål, fem assist) de senaste sex matcherna.
- Vi har spelat betydligt bättre de senaste 15 matcherna eller så, även om vi inte fått med oss poäng alla gånger, säger Kane till NHL.com/sv.
En som hjälper Kane att dra lasset framåt är Erik Gustafsson. Mot Wild blev det två nya assist för backen som nu står på 20 poäng (åtta mål, tolv assist) efter 37 matcher. De senaste åtta matcherna har det blivit sju poäng för svensken (tre mål, fyra assist) som utöver att vara Blackhawks poängbäste back även befinner sig i ligatoppen sett till antal mål gjorde av en back.

CHI-MIN: Femte hat tricket i karriären för Kane

Första målet på en månad för Hörnqvist
Patric Hörnqvist hade all anledning att jubla då han mot Detroit Red Wings satte dit sitt 13:e mål för säsongen. Inte nog med att målet betydde säkrad ledning med 4-2 för Penguins efter att Red Wings nyligen reducerat till 3-2, det var dessutom Hörnqvists första mål sedan han stod för ett hat trick den 4 december.
Till hjälp hade han Marcus Pettersson som registrerades för en assist. Poängen var backens första i Pittsburgh-tröjan sedan han anlände i en bytesaffär från Anaheim Ducks.
Segern för Penguins var lagets fjärde raka och med Hörnqvist tillbaka på banan och firma Sidney Crosby, Evgeni Malkin, Phil Kessel på krigsstigen kan det bli en rolig vår för de revanschsugna pingvinerna.