Islanders fullbordar sin svep mot Penguins

New York Islanders är klara för slutspelets andra runda. Detta efter att de besegrat Pittsburgh Penguins i den fjärde matchen med 3-1 och svept matchserien.

Penguins inledde bäst, och redan efter 35 sekunder hade Jake Guentzel spräckt nollan på Robin Lehner. Men drygt en och en halv minut senare, med 2.09 på klockan, kvitterade Islanders genom Jordan Eberle som nätade i en spelvändning assisterad av Matt Barzal. Eberle har gjort mål i varje match i serien.

PIT-NYI, M4: Eberle överlistar Murray efter kontring

Knappt två minuter före periodpaus bröt Islanders dödläget. Josh Bailey checkade högt och vann pucken bakom Penguins mål. Därifrån serverade han Brock Nelson som bara hade att stöta till pucken från nära håll; 2-1 för Isles.
- Efter Brocks mål tycker jag att vi spelar bra. De får ett tidigt mål och vi vet att de kommer att pusha men vi kommer in i det, sa Anders Lee.
Målet var typiskt för Islanders spel och det var inget man inte visste om i Penguins:
- Vi visste vad vi kunde vänta oss. De ville utnyttja våra misstag och ta tillvara på dem. Samtidigt gör vi inte mål på chanser som brukar vara givna för oss. Vi missar öppet mål och träffar stolpen, sa Sidney Crosby efteråt.
[Här kan du läsa allt från serien NYI-PIT]
Och så var det.. Penguins öste på med allt de hade och stod inte Robin Lehner i vägen gjorde målramen det. Stolpen räddade en - för stunden - överspelad Lehner när just Crosby fick ett gyllene läge från nära håll i mittperioden. Lehner visade klassen i slutperioden också med några fantastiska räddningar. Och var han inte där så fick han hjälp av utespelarna: Scott Mayfield stod för en räddning likt en handbollsmålvakt när Jake Guentzel fick öppet läge. Kort därefter kunde Eberle ha punkterat tillställningen men hans rappa skott klingade i Matt Murrays högra stolpe. Istället blev det Josh Bailey som satte spiken i kistan för så väl matchen som Pittsburgh Penguins säsong när han med 38 sekunder kvar skickade pucken i tom bur från hela isen.
Lehner räddade totalt 32 skott och utsågs till matchens första stjärna.
- Det blev lite nervöst i slutet men vi höll ihop. De spelade bra. Det är ett bra lag och de har några riktigt bra spelare, men vi lyckades hantera deras toppar och det var nyckeln. När de tryckte på som mest lyckades vi störa dem och göra dem frustrerade, sammanfattade Robin Lehner insatsen.

PIT-NYI, M4: Lehner stoppar Guentzels kanonskott

• De spelar bra och de försvarar bra. Vi kanske slarvade med pucken ibland men jag tycker att vi spelade bra under de sista matcherna. Det kommer att bli en lång sommar och det här kommer att göra ont ett tag, sa Pens Jake Guentzel efter matchen.
    Nu siktar Islanders vidare:
    - Att nå slutspelet var ett mål. Att vinna en runda var nästa mål. Nu siktar vi vidare. Alla vill ha cupen. Vi tror på oss själva och håller ihop, avslutade Matt Martin.
    Islanders har inte svept en bäst av sju-serie sedan Stanley Cup-finalen 1983 mot Edmonton Oilers. Islanders kommer nu få ett par dagars vila innan de möter vinnaren mellan Washington Capitals och Carolina Hurricanes i den andra rundan.