Rangers Panthers 5 11

Washington Capitals och Pittsburgh Penguins såg ut att ha tagit kommandot mot Florida Panthers respektive New York Rangers i nattens matcher.

Men skenet bedrar i årets Stanley Cup-slutspel.
Panthers hämtade upp ett tremålsunderläge och vände och vann mot Capitals, medan Rangers gjorde detsamma med ett tvåmålsunderläge mot Penguins - i en match där Sidney Crosby utgick skadad.
På annat håll kopplade Calgary Flames greppet om serien mot Dallas Stars i ännu en tät, defensiv drabbning. Ett mål och en assist från Mikael Backlund var i allra högsta grad en avgörande faktor för Flames - som vann med 3-1 på hemmaplan och därmed gick upp i ledning 3-2 i matchserien.
New York Rangers - Pittsburgh Penguins 5-3 (2-3 i matcher)
Rangers var piskade att vinna i underläge 1-3 i matchserien. Trots det var det Penguins som inledde bäst i Madison Square Garden. Mål från Jake Guentzel i första perioden samt Kris Letang i andra såg till att Penguins höll en tvåmålsledning drygt halvvägs in på matchen.
Men med fem minuter kvar att spela av andra perioden vaknade Rangers.
Genom tre snabba mål av Adam Fox (15:11), Alexis Lafreniere (16:41) och Jacob Trouba (17:53) hade hemmalaget vänt på matchen. Guentzel kvitterade visserligen med 18:06 på klockan, men Rangers hade fått blodvittring.
En rivstart i tredje perioden med mål från Filip Chytil efter 2:53 var allt Rangers behövde för att behålla kommandot och laget kunde lämna matchen som vinnare efter att Ryan Lindgren fastställt slutresultatet i tom bur med 16 sekunder kvar att spela.
Serien vänder nu åter till Pittsburgh där Penguins får ännu en chans att eliminera Rangers.
Penguins lagkapten Sidney Crosby utgick skadad i andra perioden av matchen och återvände inte till tredje.
- Man vill aldrig se någon skada sig och 'Sid' är självklart en viktig spelare för oss, sade Penguins forward Teddy Blueger. Men vi har gjort det bra utan honom och vi kämpar på när spelare är skadade, så det kommer inte sänka oss.

Rangers bjuder på vändning mot Penguins

Florida Panthers - Washington Capitals 5-3 (3-2 i matcher)
T.J. Oshie gav Capitals ledningen med 1-0 när han styrde in ett skott från John Carlson i powerplay, i matchens första period. Gästerna såg ut att koppla ytterligare grepp om matchen (och serien) när man gjorde såväl 2-0, genom Justin Schultz, och 3-0, genom Oshie igen, tidigt i andra perioden.
Men Panthers - och då framförallt Carter Verhaeghe - ville annat.
Verhaeghe satte själv Panthers första reducering, spelade fram Patric Hornqvist till lagets andra (svenskens första mål för årets slutspel) och sedan Sam Reinhart till kvitteringen.
Lagen gick in till tredje perioden vid likaställning 3-3. Då passade Verhaeghe på att göra sitt andra mål för matchen efter 3:04 och placera hemmalaget i förarsätet. Med 4:05 kvar att spela av perioden spelade han sedan fram Claude Giroux som satte 5-3 för Panthers.
Hela fem poäng för Carter Verhaeghe, som efter denna match klättrar till tio poäng (5+5) på fem matcher för Panthers. Gustav Forsling noterade en assist för Panthers, backens andra poäng i serien.
- Det kändes som att vi gav bort den här matchen helt och hållet, suckade Capitals center Nicklas Backstrom efteråt.
Serien vänder nu till Washington där Capitals måste vinna för att undvika att eliminerade från slutspelet.

Calgary Flames - Dallas Stars 3-1 (3-2 i matcher)
Den notoriskt defensiva och målsnåla serien mellan Flames och Stars fortsatte på samma sätt i match 5, där hemmalaget drog det längsta strået och kunde ta ledningen i matchserien.
I underläge 0-1 inför tredje perioden kom Flames ut och stod för en gedigen avslutning på matchen, där bland annat Mikael Backlund (1+1) och Andrew Mangiapane (1+1) utmärkte sig.
- Det kändes kanon ikväll, sade Backlund. Det är alltid härligt att näta på hemmaplan, speciellt i slutspelet. Det finns ingen bättre känsla än att vinna. Jag har inte gjort så många mål senaste tiden här, så det var verkligen en härlig känsla att se pucken gå in - speciellt när målet var så viktigt.
Även Elias Lindholm noterades för en assist - svenskens första assistpoäng i årets slutspel. Forwarden har sedan tidigare tre mål.
Flames får sin första möjlighet att avancera till andra rundan i match 6, som spelas i Dallas.