Kempe Tarasenko 5 10

Fyra lag tog i natt kommandot i sina respektive serier av Stanley Cup-slutspelets första omgång. St. Louis Blues, Toronto Maple Leafs, Carolina Hurricanes och Los Angeles Kings är nu bara en match ifrån avancemang.

Här är nattens action av slutspelshockey.
Edmonton Oilers - Los Angeles Kings 4-5 efter sudden (2-3 i matcher)
Adrian Kempe gjorde två mål, inklusive det avgörande i sudden, och en assist när Kings vann med 5-4 mot Oilers i Rogers Place, Edmonton.

Kempe tvåmålsskytt för Kings

Kempe avgjorde det femte mötet när han tryckte sig in framför mål och rundade Mike Smith efter 1:12 av förlängningsperioden.
- Han har varit grym hela serien, hela säsongen, han visade upp sin fart och kraft där på målet. Han är en All-Star, säger Kings Phillip Danault till Sportsnet.
Kempe gjorde sitt första mål i matchen efter 9:29 av den andra perioden när han satte 2-1 till Kings. Svensken spelade sedan fram Danault till 4-2 i den tredje efter att Connor McDavid först kvitterat för hemmalaget.
Oilers gav sig dock inte och både reducerade och kvitterade genom Leon Draisaitl innan tredje perioden var slut. Tysken kvitterade i numerärt underläge efter 12:33 innan han tryckte in 4-4 i powerplay på passning från McDavid efter 15:08. Draisaitl stod för två mål och en assist medan McDavid noterades för ett mål och två assist.
Efter Kempes mål i förlängningen har Kings nu chansen att ta sig vidare. Match 6 spelas i Los Angeles natten mot fredag svensk tid.
Minnesota Wild - St. Louis BLues 2-5 (2-3 i matcher)
Vladimir Tarasenko gjorde ett äkta hattrick för Blues, som nu leder serien mot Wild. Forwarden slog till tre gånger i rad i den tredje perioden av match 5 vilket gjorde att Blues gick från 2-2 till slutresultatet 5-2.

Tarasenko med äkta hattrick i match 5

• Jag är glad över seger och såklart glad över att göra mål, men mer glad över segern, säger Tarasenko.
    Tarasenko satte ledningsmålet 3-2 efter 1:03 av slutperioden efter att fått en backhandpassning av Pavel Buchnevich från bakom mål. Han utökade Blues ledning med ett skott från den högra tekningscirkeln efter 2:31 innan han satte slutresultatet 5-2 i tom kasse efter 18:27.
    Kirill Kaprizov gjorde två mål för Wild, som nu måste vinna nästa match för att undvika att åka ur redan i den första omgången av slutspelet.
    Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning 4-3 (3-2 i matcher)
    William Nylander gjorde ett mål och två assist, men det var Auston Matthews som kunde kalla sig matchhjälte för Toronto efter match 5. Maple Leafs vann med 3-2 efter Matthews avgörande 13:54 in i den tredje perioden.

Maple Leafs kom tillbaka och vann match 5 med 4-3

Matthews stötte in en retur från Lightnings målvakt Andrei Vasilevskiy, och Maple Leafs är nu bara en seger ifrån att avancera.
- Det var en stor seger för oss men det är fortfarande en hel del jobb kvar att göra. Men det var en bra kväll, att vi kunde komma tillbaka från två underlägen, att vi aldrig tappade hoppet utan bara fortsatte att tävla och jobba… det var bra, säger Matthews.
Steven Stamkos och Victor Hedman såg till att Lightning kunde ta en 2-0-ledning i den första perioden. Men sedan började vändningen. Tavares styrde in Nylanders skott till 2-1 i inledningen av den andra perioden. Målet var Tavares första i slutspelet.
I den tredje gjorde Morgan Rielly 2-2 efter 3:01 innan Nylander placerade in 3-2 efter 4:14 med sitt tredje slutspelsmål. Gästerna kvitterade igen genom Ryan McDonagh, men sedan sköt Matthews segermålet för Toronto.
Carolina Hurricanes - Boston Bruins 5-1 (3-2 i matcher)
Seth Jarvis blev tvåmålsskytt för Carolina som leder serien mot Boston efter fem spelade matcher. Tony DeAngelo och Vincent Trocheck stod för ett mål och två assist, medan Teuvo Teräväinen noterades för tre målgivande passningar.
Rookien Jarvis gjorde både 3-0 och 4-0 för Carolina. I mittperioden slog han in en retur bakom Bruins-målvakten Jeremy Swayman och i den tredje petade 20-åringen in sitt andra för kvällen.

Jarvis tvåmålsskytt när Carolina vann match 5

• Man älskar att se det från en ung spelare som kommit in och förtjänat sin plats i ligan och förtjänat mer i alla delar av spelet, säger Carolinas coach Rod Brind'Amour.
    Bruins enda mål i matchen gjordes av Connor Clifton. Boston måste nu vinna nästa match för att inte åka ur.
    - Vi gjorde inte tillräckligt, sett över hela laguppställningen. Vi måste få ut lite mer av alla, oavsett om det är att jobba hårdare för att få pucken från vårt mål, täcka skott eller avsluta tacklingar, säger Bruins coach Bruce Cassidy.
    Match 6 spelas I Boston natten mot fredag.