SV Recap 5 14

Match 7 stod på menyn i Stanley Cup-slutspelet under natten mot söndagen - och det blev precis som väntat; jämnt, intensivt och känslosamt.

I Carolina klev en oväntad matchhjälte fram i form av Trade Deadline-värvningen Max Domi, som med sina två mål och totalt tre poäng bar sitt Hurricanes till en 3-2-seger över Boston Bruins.
I Toronto föll Maple Leafs i ännu en match 7 - denna gång mot regerande mästarna Tampa Bay Lightning som tack vare två mål från en annan Trade Deadline-värvning, Nicholas Paul, kunde vinna med 2-1.
I Edmonton höll Oilers för trycket och kunde vinna med 2-0 efter två poäng från Connor McDavid (mål, assist), samt en 29 räddningar stark nolla från Mike Smith.
Carolina Hurricanes - Boston Bruins 3-2 (Hurricanes vidare med 4-3 i matcher)
Inför nattens match hade Max Domi spelat 16 matcher i Stanley Cup-slutspelet utan att göra mål. Hans facit var blygsamma tre poäng (alla assist). Men när krutröken lagt sig efter Hurricanes match 7 mot Bruins stod Domi plötsligt på sex poäng (2+4) efter 17 matcher.
Med allt på spel klev nämligen 27-åringen - som noterade totalt sju poäng (2+5) på 19 matcher i grundserien sedan han kom till Hurricanes i samband med Trade Deadline - fram och sköt två mål samt spelade fram till ett tredje.
- Jag känner mig lyckligt lottad att ha kommit till ett lag som detta, sade Domi efter matchen. Jag har inte tagit det för givet. Jag har verkligen haft tur. Det har varit roligt här. Nu känner jag mig acklimatiserad och bekväm här i laget och vilken serie vi gjorde nu.
Hurricanes målvakt Antti Raanta, som tog över jobbet som förstemålvakt från en skadad Frederik Andersen så sent som den 16 april, noterade en räddningsprocent på 92,7% och ett insläppta mål per match-snitt på 2,37 över sex starter i serien.
- Det är alltid tufft när en av ligans bästa målvakter skadar sig, men precis som de gjort hela året gjorde laget ett grymt jobb framför mig (i serien), sade Raanta. Jag försökte bara göra mitt jobb och hjälpa killarna att vinna.
Efter 4-3 i matcher mot Bruins avancerar alltså Hurricanes till andra rundan av årets Stanley Cup-slutspel, där man ställs mot vinnaren i serien mellan New York Rangers och Pittsburgh Penguins.

Två mål från Domi när Hurricanes vinner match 7

Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning 1-2 (Lightning vidare med 4-3 i matcher)
Ännu ett Stanley Cup-slutspel, ännu ett hjärtskärande uttåg i första rundan för Toronto Maple Leafs. Hemmalaget föll dock med flaggan i topp, vilt kämpande mot regerande Stanley Cup-mästarna Tampa Bay Lightning - som vägrade vika undan för hemmalagets stjärnor.
Lightning tog ledningen i slutet av första perioden i form av Trade Deadline-värvningen Nicholas Paul, men Leafs kom tillbaka och kvitterade i andra perioden genom Morgan Rielly - framspelad av Mitchell Marner och Auston Matthews.
Nicholas Paul, som inför nattens match ännu inte gjort mål i årets slutspel, var dock inte klar. Innan andra perioden var över vräkte sig den väldige forwarden in mot mål och snärtade dit 2-1 - ett mål som i slutändan kom att bli matchavgörande.
Lightnings back Victor Hedman, som stod för sju poäng (2+5) i serien, var inte sen att lovorda sitt lag för deras förmåga att hitta sätt att vinna:
- Vi har blivit testade och gått igenom mycket. Även om vi vunnit två raka Stanley Cup tar vi inte detta för givet. Jag har varit i ligan tillräckligt länge för att veta att dessa chanser inte dyker upp särskilt ofta. Man måste ta vara på möjligheten när du har laget och gruppen som vi har - inte låta det gå till spillo.
Lightning ställs nu mot Florida Panthers i Stanley Cup-slutspelets andra runda.
- Vi kan inte blicka bakåt, sade Hedman. Självklart är det vi lyckats åstadkomma de två senaste åren otroligt, men nu när vi har den här möjligheten (att vinna igen) vill man inte sjabbla bort den. Vi har fortfarande ett väldigt bra lag.

Pauls två mål hjälper Lightning avancera

Edmonton Oilers - Los Angeles Kings 2-0 (Oilers vidare med 4-3 i matcher)
Ett lag som däremot drev ut en del slutspelsdemoner och avancerade förbi första rundan för första gången sedan 2017, var Edmonton Oilers.
Framför hemmafansen i ett kokande Rogers Arena klev Oilers superstjärna Connor McDavid fram och noterade sin sjätte (!) flerpoängsmatch i serien mot Kings. McDavid noterade en assist på Cody Cecis matchvinnande 1-0-mål i andra perioden och ordnade sedan 2-0 på egen hand i tredje perioden med en utsökt individuell prestation.
- Det syntes i hans ögon och det märktes varje byte han var ute på isen; det fanns inget scenario där de skulle stoppa honom, eller oss som lag, sade Leon Draisaitl om sin vapendragare McDavid.
Draisaitl själv noterade en assist, trots att han kom till spel uppenbart skadad och utan möjlighet att kunna trycka på för fullt i skridskoåkningen.
Oilers målvakt Mike Smith räddade alla 29 skott han ställdes inför och höll sin andra nolla för årets slutspel.
Edmonton ställs nu mot vinnaren i matchserien mellan Calgary Flames och Dallas Stars i andra rundan.