Wild

Kampen om slutspelsplatserna i Western Conference rasar vidare. Calgary Flames fick med sig två poäng från efter att man bortabesegrat Ottawa Senators med 2-1. Samma segersiffror gällde för Dallas Stars som övervann Anaheim Ducks på hemmaplan, detta efter att man vänt ett 0-1-underläge med två powerplay-mål i den tredje perioden - en match där John Klingberg nådde den magiska gränsen 50 assistpoäng under en och samma säsong. Anaheim blev därmed kvällens förlorare - laget har nu 80 poäng på 69 spelade matcher. Skuggande Los Angeles ligger en poäng bakom, precis utanför wildcard. Men man har två matcher till godo.

I Vancouver svarade Minnesota Wild upp mot Dallas hot och besegrade Canucks med klara 5-2. Pånyttfödde Eric Staal gjorde sitt 37:e mål för säsongen och ser, i skrivande stund, ut att vara på väg mot 82 poäng. Det vore i så fall första gången sedan 2007-08 som Staal snittar minst en poäng per match under hen hel 82 matchers säsong.
Här följer en genomgång av nattens fyra matcher:
Columbus Blue Jackets - Detroit Red Wings 3-2 (1-1, 2-0, 0-1)
Seth Jones dubbelsalva i den andra peridoen räckte för att Blue Jackets skulle hålla Red Wings stången. Efter att lagen delat på målen i den första perioden, Matt Calvert i numerärt underläge för hemmalaget och Darren Helm för Red Wings, klev Jones in handlingen. Alex Wennberg noterades för assistpoäng på Calverts mål.
Han blev därmed den tredje backen i Columbus historia att göra matchvinnande mål i två matcher i rad. Först ut var Nikita Nikitin den 1 och 3 mars 2012 innan Zach Werenski gjorde samma sak den 11 och 14 november 2017. Segern innebar att Blue Jackets (36-28-5) klättrade förbi New Jersey Devils (34-26-8). Man har nu den första wildcardplatsen i öst och ligger två poäng bakom Philadelphia Flyers (34-23-11).
Red Wings reducerade i den tredje perioden genom Andreas Athanasiou.

Ottawa Senators - Calgary Flames 1-2 (0-1, 0-0, 1-1)
När veteranen Matt Stajan, då i Toronto, debuterade i ligan redan 2003, nätade han mot Ottawa Senators. När Sam Bennet gjorde sin debut i NHL 2015 nätade även han mot Ottawa Senators. Inatt stod duon för varsitt mål när Calgary kämpade ned Senators och plockade viktiga poäng i slutspelskampen. Bennett inledde målskyttet när han kämpade in en retur efter en tilltrasslad situation framför mål. I den tredje perioden styrde Stajan in det matchvinnande målet från på en fin passning från Curtis Lazar. Även Johnny Gaudreau noterades för assist på det målet. Det var Gaudraus 57:e assistpoäng den här säsongen, vilket är den högsta noteringen för en Flames-spelare sedan Alex Tanguay gjorde 59 assist 2006-07. Segern var Flames 20:e på bortaplan, och med det blev man tredje lag i väst att nå den gränsen i år (Kings och Predators är de övriga).
Jean-Gabriel Pageau reducerade för hemmalaget.

Dallas Stars - Anaheim Ducks 2-1 (0-1, 0-0, 2-0)
Ryan Getzlaf gav gästerna ledningen i den första perioden och det gjorde att han nådde 50 poäng under en säsong för elfte gången i karriären. Men det var hemmalaget som fick sista ordet. Tyler Seguin assisterade till såväl Devin Shores 1-1-mål som till det matchavgörande 2-1-målet, signerat Jamie Benn. Det var hans 27:e och 28:e assistpoäng för säsongen. John Klingberg noterades för en assist och nådde därmed 50 assistpoäng för säsongen. Det är första gången han når dit i karriären.

Vancouver Canucks - Minnesota Wild 2-5 (1-1, 1-2, 0-2)
Sju svenskar var på isen när Vancouver och Minnesota drabbade samman. Totalt blev det två poäng från svenska klubbor under kvällen. Daniel Sedin assisterade Jussi Jokinen i den andra perioden, ett mål som betydde 2-2. Borås-sonen Gustav Olofsson noterades även han för en assist: Till Marcus Folignos 5-2 mål. Dessförinnan hade Zach Parise, Matt Cullen, Eric Staal och Charlie Coyle nätat för Wild. Michael Del Zotto gav hemmalaget ledningen redan efter 53 sekunder men blott 49 sekunder senare hade Wild kvitterat.

Så gick snacket:
"Nu går puckarna in. Ibland kommer man i sådana här stim men sen kan det gå 15-20 matcher utan att man gör en poäng. Det är så hockeyn är." - Seth Jones, Columbus Blue Jackets
"Jag tycker att han var riktigt bra. När jag ser tillbaka på några av hans matcher tycker jag att han har spelat riktigt bra. Vi har inte gjort mål framåt." - Senators Guy Boucher om Mike Condons facit på 0-6-1 över de senaste sju.
"Vi gjorde en bra match ikväll. Vi transporterade pucken och spelade hårt. Det var ett bra gensvar från laget men vi är naturligtvis inte glada med matchens utgång." - Travis Green, tränare Vancouver Canucks.