wash

Med två mål i Washington Capitals 5-2-seger mot Pittsburgh Penguins blev Alexander Ovechkin den 84:e spelaren genom tiderna att passera 1000 poäng i NHL. Hans första mål, det vill säga hans 1000:e poäng, kom redan efter 35 sekunder, när han bröt in från högerkanten i en spelvändning. Ovechkin gjorde en liten toe drag och sköt lågt vid Matt Murrays första stolpe.

När han åter var på bänken fick han stående ovationer från hemmapubliken. Det andra målet för kvällen, hans 21:a för säsongen, var ett klassiskt Ovi-mål; Ett direktskott från den vänstra tekningscirkeln i powerplay. Missilen satt precis under ribban i det bortre hörnet och betydde 2-0 efter 8:06 av den andra perioden. Siffrorna stod sig efter 40 minuters spel men fem mål i den tredje perioden, två från gästande Pittsburgh och tre för hemmalaget, skrev slutsiffrorna till 5-2.
Nattens mest målrika tillställning spelades i Winnipeg där Jets tog emot Montreal Canadiens. Gästerna trampade gasen i botten direkt och tog ledningen genom Phillip Danault redan efter 57 sekunder. Brian Flynn utökade till 2-0 efter 4:19 men Mark Scheifele och Mathieu Perreault såg till att kvittera ledningen drygt åtta minuter efter Flynns mål. Det hjälpte dock inte då Tomas Plekanec gjorde 3-2 till gästerna efter 14:01. Och så fortsatte det. Montreal gjorde 4-2 53 sekunder in i den andra perioden och utökade efter 4:31 innan Jets kunde reducera. I den tredje kom Canadiens första mål efter 4:10 men man han göra ytterligare ett, lagets sjunde för kvällen, innan Jets reducerade än en gång. Segersiffrorna skrevs till 7-4 för gästerna, som vann skotten med 30-27.
Nedan följer en sammanfattning av nattens fyra matcher:
Calgary Flames - San Jose Sharks (1-2, 1-0, 1-0)
Logan Couture och Brent Burns såg till att Sharks ledde efter första men Matthew Tkachuck och Dougie Hamilton såg till att poängen stannade i Calgary. Mikael Backlund noterades för två assist, Tkachuck för ett mål och en assist. Sharks toppar, trots förlusten, Pacific Divsion. Flames befäste sin slutspelsposition i och med segern.
Washington Capitals - Pittsburgh Penguins 5-2 (1-0, 1-0, 3-2)
Förutom Ovis två mål gjorde Lars Eller, Nicklas Bäckström och Justin Williams mål för hemmalaget. Evgeni Malkin och Patric Hörnqvist nätade för gästerna. Tack vare segern har nu Washington två poäng ner till just Pittsburgh och en poäng upp till Columbus.

Winnipeg Jets - Montreal Canadiens 4-7 (2-3, 1-2, 1-2)
Det var en tung förlust i dubbel bemärkelse för Jets. Laget, som är femma i Central Division, ligger visserligen på samma poäng som fyran Nashville men man har nu tre matcher mer spelade. Två poäng bakom jagar sexan Dallas, som har två matcher färre spelade än Jets. Montreal har nu nio poäng ner till tvåan Boston i Atlantic Division.
New York Islanders - Florida Panthers 1-2 (1-1, 0-1, 0-0)
Islanders fortsätter att skjuta mycket men man får inte in pucken. Floridas Roberto Luongo gjorde 29 räddningar när Cats vann i New York. Keith Yandle och Jason Demers gjorde Floridas mål; Nick Leddy gjorde mål för Islanders.

Nattens utropstecken:
Med två mål nådde och passerade Alexander Ovechkin 1000 poäng i karriären. Ryssen står nu på 1001 poäng, 546 av dessa poäng är mål.
Tre stjärnor:
Arturi Lekhonen, Montreal Canadiens, 2 mål, 1 assist
Så gick snacket
"Jag bryr mig inte om hur det kom till. Det spelar ingen roll om det skulle vara ett mål eller en assist. Det var skönt att få det överstökat." Alexander Ovechkin om sin milstolpe.
"Det var egentligen inget som överraskade mig med hans spel ikväll - det skulle väl vara att det bara tog 35 sekunder för honom att göra mål." Nicklas Bäckström om Ovechkins 1000:e poäng.
"Ibland är det inte snyggt, men när man har en spelare som Lou längst bak, som räddar oss gång efter annan måste vi hitta ett sätt att vinna för honom." Florida Panthers Keith Yandle efter lagets 2-1-seger mot New York Islanders
"Det finns inget jag gillar med vår insats ikväll. Ingenting. Vi ska ge allt i varje match och det här ska inte sopas under matttan. Vi ska analysera vad som gick fel idag." Winnipeg Jets tränare Paul Maurice var inte nöjd efter 4-7-förlusten hemma mot Montreal Canadiens.
Vad är på gång?
Under natten mot fredag spelas nio matcher i ligan med start 01:00 då Philadelphia Flyers tar emot Vancouver Canucks. Sista nedsläpp sker 04:30 då Anaheim Ducks gästar Denver och Colorado Avalanche.