Hurricanes vidare efter seger i match 6

Nattens två matcher i Stanley Cup-slutspelet avgjordes båda i förlängning. Carolina Hurricanes vann mot Nashville Predators och avancerade till andra rundan, medan Montreal Canadiens håller liv i sin serie mot Toronto Maple Leafs.

Hurricanes är klart för runda 2 efter 4-2 i matcher mot Predators. Match 6 avgjordes i sudden efter att Sebastian Aho styrt in det avgörande 4-3-målet efter 1:06.
I Bridgestone Arena i Nashville hade hemmalaget Predators pressen på sina axlar, en seger var ett måste för att hålla säsongen vid liv. Och det började bra för Predators. Nick Cousins fixade 1-0 efter 1:44 och de 14 000 hemmafansen på läktarna fick något att jubla över. Ledningen höll i sig till 4:21 när Brock McGinn kvitterade för Carolina efter att ha brutit sig in framför mål och satt pucken bakom Juuse Saros.
\[De senaste nyheterna från serien mellan Hurricanes-Predators\]
Nästa mål i matchen kom efter 1:13 av mittperioden. Den här gången var det Mikael Granlund som var framme och gav hemmalaget ledningen. Ryan Johansen ökade sedan på ytterligare i powerplay, och Predators hade skaffat sig ett bra utgångsläge inför avslutningen.
- Nashville var bra, men vi var inte riktigt där i de två första perioden. En otrolig insats i den tredje perioden och i sudden, säger Sebastian Aho.
Aho klev fram och reducerade i powerplay efter 13:34 av den andra perioden och i den tredje ordnade Dougie Hamilton 3-3 efter 13:59. Målet kom till efter en tekningsvariant från Carolina. Hamilton smög upp på den bortre stolpen och stötte in Jaccob Slavins precisa passning till 3-3. Carolina var det bättre laget under hela den tredje och vann skotten med 16-5.

NSH-CAR M6: Aho styr in pucken och avgör match 6

I den efterföljande förlängningen hann det bara gå 1:06 innan Ahos avgörande kom. Finländarens femte mål i slutspelet kom på en styrning sedan Slavin avlossat ett handledsskot från blålinjen efter en tekning. Det var fjärde raka matchen mellan lagen som gick till övertid.
- Det var en grym serie, en grym kamp. Det är ett väldigt bra lag. Vi förlorade de två första i förlängning. De förlusterna sög, men vi vände på det i Raleigh. Vi hade mer självförtroende i dag för att vi hade erfarenheten att vinna i sudden, säger Aho.
För Carolina väntar nu regerande Stanley Cup-mästaren Tampa Bay Lightning i nästa runda.
Suzuki hjälte för Montreal
Montreal Canadiens håller liv i matchserien mot Toronto Maple Leafs i Stanley Cup-slutpelet. Canadiens vann match 5 med 4-3 efter att Nick Suzuki avgjort i förlängning.
Canadiens låg under med 1-3 i matcher inför match 5 i Toronto och var alltså piskade att vinna för att säsongen inte skulle ta slut. Avgörandet kom efter bara 59 sekunder in i förlängningen när Suzuki utnyttjade ett 2-mot-0-läge, sedan Alex Galchenyuk tappat pucken för Toronto. Suzuki och Cole Caufield kom ensamma mot Torontos målvakt Jack Campbell från egen blålinje och väggspelade sig fram till ett skottläge för Suzuki.
\[De senaste nyheterna från serien mellan Maple Leafs-Canadiens\]
- Ibland är sådana lägen lite svårare. Vissa killar tvekar på att skjuta, men vi trodde på det och jag hade turen att göra mål, säger Suzuki.
Att mycket stod på spel visade Montreal inledningsvis. I den första perioden blev Joel Armia tvåmålsskytt. Båda målen kom efter intensiv forecheck från gästerna som i mittperioden också utökade till 3-0 genom Jesperi Kotkaniemi. Toronto ordnade en reducering innan andra pausvilan efter att Zach Hyman hittat rätt efter 6:32.
I den tredje vann Maple Leafs skotten med 16-6 och efter två mål från Jake Muzzin var hemmalaget ikapp.

TOR-MTL M5: Suzuki avgör i sudden

• De var desperata och vann många närkamper, vi var inte riktigt redo för det. Vi kom tillbaka, men det räckte inte ikväll, säger Muzzin.
    William Nylanders målsvit på fyra matcher tog slut, men svensken låg bakom båda Muzzins mål och noterades för två målgivande passningar.
    Match 6 spelas I Montreal mellan lördag och söndag (start 01:30). Då väntas Montreal få ha 2 500 personer på läktarna,. Det blir i så fall första NHL-matchen med fans i Kanada sedan den 11 mars 2020.