BUF-OTT: Eichels fyra mål mot Ottawa

Buffalo Sabres form har sviktat betänkligt på senare tid och inför lördagens match mot Ottawa Senators hade man inte vunnit på sex matcher (0-4-2). I svåra tider är det bra om man har en lagkapten som kliver fram - och det gjorde Jack Eichel som blev fyramålsskytt i 4-2 segern mot Senators.

Efter en mållös förstaperiod dröjde det bara 1:28 av mittakten. Sedan smög Eichel förbi på högerkanten och gjorde 1-0 med ett rappt, överraskande skott. Senators kvitterade visserligen genom Anthony Duclair men 9:29 in i perioden var det dags igen. Eichel, denna gång i mitten, följde med snett bakom Victor Olofsson på högerkanten. Olofsson släppte pucken och Eichels stenhårda skott gjorde resten. En tidig kvittering i den tredje perioden (Tyler Ennis) satte viss press på Sabres, men Eichel var inte färdig.
Drygt tolv minuter in i perioden dundrade han in i zon som ett expresståg, skar in från vänster och avlossade ett stenhårt dragskott som gick in vid Craig Andersons högra stolpe. Med 74 sekunder kvar av matchen lyfte han in sitt fjärde mål för aftonen i tom bur. När han efter matchen fick frågan om ha gjort fyra mål i en match tidigare blev svaret:
- Jag vet ärligt talat inte. Jag gjorde det inte för Boston University eller det amerikanska utvecklingsprogrammet. Så om jag gjorde det var det troligen med Junior Bruins. Det var ett tag sedan, sa han och förklarade sin syn på lagets spel:
- För att vi ska (fortsätta att) vinna måste vi spela lite renare men det är skönt att vi har kommit ur det lilla hål vi grävt oss. Vi hittade ett sätt att ta två poäng, sa Eichel efter matchen.
- Han var bra, naturligtvis. Han är svår att kontrollera. Han har fantastisk fart, och obeskrlvligt skicklig, berömde forwarden Jeff Skinner.
Här följer en genomgång övriga matcher som spelades under lördagen:
Tampa Bay Lightning - Winnipeg Jets 3-4 (1-1, 0-2, 2-1)
Steven Stamkos gjorde sitt 400:e mål i NHL när han reducerade till 2-3 i den tredje perioden men det räckte inte till poäng för Bolts vars segersvit därmed stannade på tre raka matcher. Jets har hittat formen och har 6-1-1- på de senaste åtta matcherna. Målskyttar för gästerna blev Mathieu Perrault, Jack Roslovic, Nikolaj Ehlers och Kyle Connor. Victor Hedman (assisterad av Stamkos) och Anthony Pirelli nätade för Tampa Bay. Stamkos nådde 400 mål på 763 matcher, vilket är näst snabbas av alla aktiva spelare bakom Alexander Ovechkin (634 matcher).

TBL-WPG: Hedman utnyttjar en retur

Florida Panthers - New York Rangers 4-3 (2-2, 2-1, 0-0)
Joel Quenneville bärgade sin 900:e seger som tränare när hans Panthers uddamålsbesegrade Rangers. Han blev därmed andre tränare någonsin att nå den milstolpen efter legendaren Scotty Bowman (1244 segrar). Mike Hoffman och Evgenii Dadonov nätade för Cats i den första perioden - Ryan Strome och Artemi Panarin för Rangers. Ryssen förlängde därmed sin poängsvit till elva raka matcher Han assisterade även Tony DeAngelo till Rangers ledningsmål i inledningen av den andra perioden. Hemmalaget vände dock genom mål från Brett Connolly och Dadonovs andra för kvällen.
I Rangers saknades Kaapo Kakko (influensa) för andra matchen i rad.
Minnesota Wild - Carolina Hurricanes 3-4 öt (0-2, 3-1, 0-0, 0-1)
Joel Edmundson och Brock McGinn inledde målskyttet för gästerna. Wild reducerade genom Luke Kunin. Warren Foegele gjorde 1-3 men mål från Zach Parise och Carson Soucy såg till att det var oavgjort inför slutperioden. Den blev mållös och Andrei Svechnikov avgjorde för gästerna 1:33 in på övertiden med sitt nionde mål för säsongen. I och med målet har han nu gjort poäng i fyra raka matcher (3+4).

MIN-CAR: Svechnikov överlistar Dubnyk i förlängning

Los Angeles Kings - Vegas Golden Knights 4-3 (2-0, 1-3, 1-0)
Jeff Carter blev matchvinnare i sin 1000:e NHL-match och 500:e för Kings. Han gjorde 4-3 12:42 in i den tredje perioden. Kings ryckte åt sig 2-0 i den första perioden genom Blake Lizotte och Drew Doughty men gästerna vände till ledning i mittperioden genom mål från Max Pacioretty, Jonathan Marchessault och William Karlsson. Kings Nikolai Prokhorkin gjorde sitt första mål i NHL i samma period. Kings Anze Kopitar noterades för en assist och har nu gjort poäng i sex raka matcher (3+3). Lagkamraten Alex Iafallo noterade för en assist för fjärde matchen i rad (1+4). Jonathan Marchessault gjorde också poäng för fjärde matchen i rad (2+2).

LAK-VGK: Karlsson sätter pucken efter fin passning

Edmonton Oilers - Dallas Stars 4-5 (2-1, 2-1, 0-2, 0-1)
Leon Draisaitl gjorde poäng för tolfte matchen i rad i och med hans mål under kvällen och Connor McDavid noterades för tre assist, men det räckte ändå inte för Oilers. Dallas hämtade upp tvåmålsunderläget inför den tredje perioden, tog matchen till förlängning och avgjorde där. Jamie Benn blev matchvinnare och han noterades även för en assist i matchen. Jason Dickinson, Miro Heiskanen, Blake Comeau och Tyler Seguin nätade även för Stars. I hemmalaget gjorde Jujhar Khaira två mål och Ethan Bear ett, förutom Draisaitl. Stars har nu 10-1-1 på de senaste tolv matcherna, detta efter att man inlett säsongen med 1-7-1. Radek Faksa noterades för en assist hos gästerna och har nu gjort poäng i sex raka matcher (3+4).
Arizona Coyotes - Calgary Flames 3-0 (0-0, 2-0, 1-0)
Arizona Coyotes studsade tillbaka efter 3-2-förlusten mot Minnesota Wild och bärgade tredje segern på fyra matcher. Lawson Crouse gjorde ett mål och en assist för hemmalaget, där även Derek Stepan och Carl Söderberg nätade. Darcy Kuemper stoppade samtliga 37 skott och höll nollan för andra gången den här säsongen. Flames föll för tredje matchen i följd (0-2-1).

ARI-CGY: Söderberg avslutar en spelvändning

Boston Bruins - Washington Capitals 2-3 (1-1, 1-0, 0-1, 0-0, 0-1)
Boston Bruins inkasserade femte förlusten på sex matcher när Washington Capitals hämtade in två underlägen och vann på straffar. Bostons mål gjordes av Charlie Coyle och David Pastrnak, som nu gjort 17 mål i år. I Caps gjorde Travis Boyd sitt första för säsongen och T. J Oshie sitt tionde. Jakub Vrana blev matchvinnare i straffläggningen.
Montreal Canadiens - New Jersey Devils 3-4 (1-1, 2-1, 1-0, 0-1)
Efter att lagen delat på målen i den första perioden - Brendan Gallagher för Habs och Nikita Gusev för Devils - ryckte hemmalaget åt sig en uddamålsledning i den andra perioden. Cale Fleury och Nick Suzuki nätade för Habs och Nico Hischier reducerade för Devils med två sekunder kvar av perioden, Wayne Simmonds kvitterade i slutakten och på övertid gjorde Kyle Palmieri sitt sjunde för året när han blev matchvinnare. Taylor Hall noterades för två assist, Nico Hischier hade förutom sitt mål även en assist. Förlusten gör att Habs segersvit stannade på tre raka matcher. Devils vann andra raka matchen och tredje på de senaste fyra.
Philadelphia Flyers - New York Islanders 3-4 (2-0, 1-0, 0-3, 0-0, 0-1)
Sean Couturier och Oskar Lindblom gjorde ett mål och en assist vardera och Ivan Provorov gjorde sitt fjärde mål för året vilket tog Flyers till en 3-0-ledning i matchen. Men gästande Islanders gjorde tre mål på drygt tio minuter i den tredje perioden - två av Anthony Beauvillier och ett av Mathew Barzal - och tog matchen till förlängning. Den blev mållös och gästerna vann på straffar, där Jordan Eberle blev matchvinnare. Det gör att Islanders nu har tagit poäng i 14 raka matcher (13-0-1). Det är lagets längsta poängsvit sedan man vann 15 raka mellan den 21 januari - 20 februari 1982.

Pittsburgh Penguins - Toronto Maple Leafs 6-1 (2-0, 3-1, 1-0)
Dominik Kahun gjorde två mål och en assist när Pittsburgh studsade tillbaka till vinnarspåret efter två raka nederlag. Jake Guentzel och Evgeni Malkin inledde målskyttet innan Kahuns dubbelsalva gav 4-0 efter 4:32 i mittakten. Jared McCann hängde femman, assisterad av Kahun. Det var McCanns 100:e poäng i NHL. Jason Spezza reducerade för Leafs. Bryan Rust spikade slutresultatet i tredje perioden. För Leafs är det nattsvart. Det här var lagets femte raka förlust. Matchen var den första av sex raka bortamatcher för Toronto.
St Louis Blues - Anaheim Ducks 1-4 (0-2, 1-1, 0-1)
Blues poängsvit tog slut under natten. Den stannade på nio matcher, mycket på grund av ankornas Derek Grant. Han gjorde nämligen sitt första hattrick i NHL under aftonen. Ryan Getzlaf inledde målskyttet innan Grant gjorde 0-2 i den första perioden. Vince Dunn reducerade för hemmalaget men Grant gjorde 1-3 i numerärt underläge. Med 1:39 kvar av matchen gjorde han 1-4 i tom bur. Blues David Perron gjorde sin 800:e NHL-match och 500:e match med Blues.
Nashville Predators - Chicago Blackhawks 2-7 (0-2, 0-2, 2-3)
Predators form fortsätter att svikta. Under lördagen kom lagets fjärde raka förlust när ett högeffektivt Chicago gjorde sju mål på 24 skott. Erik Gustafsson gav gästerna ledningen och Dominik Kubalik utökade densamma i den första perioden. Brent Seabrook och David Kämpf gjorde varsitt i mittakten. Roman Josi gjorde två mål för hemmalaget i slutakten men gästerna gjorde tre i samma period. Alex Nylander gjorde två och Patrick Kane ett. Robin Lehner räddade 39 skott.

NSH-CHI: Nylander sätter pucken från cirkeln

Vancouver Canucks - Colorado Avalanche 4-5 (1-1, 1-2, 2-1, 0-1)
Canucks föll för andra matchen i rad och sjätte matchen på de senaste sju (1-3-3) när Avs blev för svåra under lördagen. Nathan MacKinnon gjorde två mål och en assist för gästerna, där Pierre-Edouard Bellemare inledde målskyttet. Även Nazem Kadri och Andre Burakovsky skrev in sig i målprotokollet. Hos Canucks gjorde Adam Gaudette två mål, Alexander Edler ett mål och en assist, och Brock Boeser ett mål. Quinn Hughes noterades för två assistpoäng.

VAN-COL: MacKinnon och Burakovsky i fint samarbete

San Jose Sharks -Detroit Red Wings 4-3 (1-0, 2-2, 0-1, 0-0, 1-0)
Kevin Labanc låg bakom det mesta för Sharks. Forwarden gjorde två mål och assisterade även till Erik Karlssons 3-2-mål för Sharks. Karlsson spelade i natt sin 700:e NHL-match och fick fira den på bästa sätt. Red Wings hämtade in 2-0 till 2-2 genom mål från Andreas Athanasiou och Taro Hirose i mittperioden. I slutakten gjorde Athanasiou sitt andra för kvällen när han kvitterade till 3-3, vilka var resultatet vid full tid. Labanc blev ende målskytt i straffläggningen, vilket gör att Sharks nu har sex raka segrar.

SJS-DET: Karlsson nätar i sin 700:e NHL-match

SÅ GICK SNACKET:
"Det är en process som gör att vi ska vinna och när vi gör det kommer självförtroendet göra skillnad." - Bruce Boudreau, Minnesota Wild
"Det kändes som att det skulle ske. Jeff är en målskytt och han gör viktiga mål. Det har han gjort i hela sin karriär så jag tror inte att det är någon som är chockad här inne." - Drew Doughty, Los Angeles Kings
"Man föreställer sig aldrig att man ska göra så många mål i NHL. Förhoppningsvis finns det fler att göra. Det hade varit trevligare med en seger men det är skönt att ha det ur vägen och bara kunna fokusera nästa match." - Steven Stamkos, Tampa Bay Lightning
"Jag kände att de kämpade för mig men det stämde inte idag. Det är så klart mycket känslor när man gör sin första match men det är skönt att ha deras stöd och att veta att de kämpar för en in i det sista." - Kasimir Kaskisuo, som debuterade mellan stolparna för Toronto under aftonen.
"Så som vi spelade i den andra perioden fanns det absolut tro och hopp. VI hade momemtum, det var inte så att de spelade ut oss." - Brock Nelson, New York Islanders
"Straffläggning har verkligen inte varit vår styrka. Det brukar vara 50/50 men nu för tiden är det väl 20/80" - David Pastrnak, Boston Bruins
"Det är en lång säsong men varje match är viktig. Man måste se till att kliva fram vid rätt tillfälle för att bärga viktiga segrar." - Sergei Bobrovsky, Florida Panthers