NYR-WSH: Zibanejad gör fem mål, avgör på övertid

Nattens spelare i NHL heter Mika Zibanejad. Svensken gjorde fem (!) mål när New York Rangers besegrade Washington Capitals med 6-5 efter förlängning i Madison Square Garden.

• Otroligt skönt att vi fick vinna, självklart kul för ens egen del. En kväll man aldrig kommer vinna, säger Zibanejad till reportrar efter matchen.
    Under ledning av Mika Zibanejad tog New York Rangers två mycket viktiga poäng i jakten på en slutspelsplats. Laget är nu bara två poäng efter New York Islanders som ligger på Eastern Conference andra wildcard-plats. Det var första gången Mika Zibanejad gjorde fem mål i en och samma match, och efter nattens uppvisning står han nu på 38 mål den här säsongen.
    Zibanejad inledde sitt målfyrverkeri med att styra in 1-1 i powerplay efter 9:01 av den första perioden. I inledningen av den andra perioden smällde han in 2-1 från den vänstra tekningscirkeln under en avvaktande utvisning.
    Efter bara 12 sekunder av tredje perioden tryckte han in 4-3 från nära håll och fullbordade sitt hattrick. Han satte 5-4 på en sargretur efter 18:18. Matchen gick till förlängning efter att Alex Ovechkin kvitterat till 5-5 sitt andra mål i matchen med bara 43 sekunder kvar att spela.
    I sudden dröjde det inte längre än 33 sekunder förrän Zibanejad slet sig fri och lyfte in en backhand bakom Ilya Samsonov.
    - Pucken följde mig i dag. I dag var jag på rätt ställen. Jag är väldigt mycket gladare för att vi vann, men jag kommer minnas det här länge, säger Zibanejad.
    - Det var bara att luta sig tillbaka och titta för det var en speciell match på väldigt många sätt för honom och för oss, att vi kunde vinna, säger Rangers coach David Quinn.
    Zibanejad blev den sjunde spelaren sedan 1994-95 att göra sju mål i en och samma match. Senast det hände var när Patrik Laine satte fem kassar den 24 november 2018. Genom historien har nara två andra Rangers-spelare klarat bedriften.
    - Han är nog en av de mest underskattade spelarna i ligan. Inget ögonblick är för stor för honom och det är en väldigt sällsynt egenskap i den här ligan, säger lagkamraten Ryan Strome.
    Här är en koll på resten av nattens matcher:
    Philadelphia Flyers - Carolina Hurricanes 4-1 (1-0, 1-0, 2-1)
    Flyers segertåg fortsätter. Nattens seger hemma i Wells Fargo Center var lagets åttonde raka. Nu delar Flyers ledningen i Metropolitan Division tillsammans med Capitals. Flyers var starkare i varje perioden. Ivan Provorov och Michael Raffl gjorde varsitt mål i de första två perioderna. I den tredje lyckades Nicolas Aube-Kubel och Sean Couturier göra mål med 26 sekunders mellanrum, vilket avgjorde matchen.

Justin Williams gjorde gästernas enda mål. Carolina har nu förlorat fyra matcher i rad och är tre poäng ifrån ett wildcard i öst.
Nashville Predators - Dallas Stars 2-0 (1-0, 1-0, 0-0)
Predators tog två mycket viktiga poäng hemma i Bridgestone Arena. I den tighta Western Conference ligger laget nu på samma poäng som Vancouver Canucks, Winnipeg Jets och Arizona Coyotes. Alla fyra lag slåss om ett av wildcarden från konferensen.
Predators inledde målskyttet i den försa perioden. Filip Forsberg bröt sin måltorka på 17 matcher genom att hitta rätt powerplay från den högra tekningscirkeln. Senast svensken gjorde mål var den 30 januari. Hemmalagets andra mål i matchen kom även det numerärt överläge. I mitten av den andra perioden styrde Matt Duchene in Calle Järnkroks skott fram till 2-0.
Segern var Nashvilles första på tre matcher. Juuse Saros nolla var hans tredje för säsongen och tionde under NHL-karriären. Dallas har nu förlorat fyra raka matcher.
Buffalo Sabres - Pittsburgh Penguins 2-4 (1-2, 0-1, 1-1)
Patric Hörnqvist gjorde två av målen när Penguins tog sin andra raka seger. Hörnqvist gjorde båda sina mål ifrån röriga situationer framför Sabres-kassen. Svenskens mål betydde 1-0 i första perioden och viktiga 3-1 till Penguins i den andra. Kassarna ökade på hans måltotal till 17 den här säsongen.
Efter Hörnqvists 3-1 reducerade Marcus Johansson till 3-2 för hemmalaget med sitt nionde mål för säsongen. Hans kasse kom i inledningen den tredje perioden, men hoppet om att komma i kapp släcktes av Sidney Crosby som fixade 4-2 till Penguins efter 6:02.
Penguins är trea i Metropolitan, tre poäng efter Flyers och Capitals. Jonas Johansson vaktade Sabres kasse och räddad 28 puckar.
Tampa Bay Lightning - Montreal Canadiens 4-0 (2-0, 1-0, 1-0)
Victor Hedman blev i natt tvåmålsskytt för Lightning. Det hjälpte Tampa att ta en komfortabel 4-0-seger hemma mot Montreal. Hedman både öppnade och avslutade målskyttet för Lightning, som gått 1-5-0 på sina sex tidigare matcher.

MTL@TBL: Hedman nets two goals in 4-0 win

Hedman öppnade målskyttet med ett välplacerat handledsskott från slottet efter bara 49 sekunder av matchens. Hans andra mål, och elfte för säsongen, kom med 1:03 kvar att spela. Från ungefär samma position överlistade han Carey Price med ett lågt slagskott. Hedman har gjort minst tio mål i var och en av sina sju senaste säsonger.
Andrei Vasilevskiy höll i sin tredje nolla för säsongen.
Florida Panthers - Boston Bruins 1-2 öt (0-0, 1-1, 0-0, 0-1)
Torey Krug såg till att extrapoängen hamnade i Bruins poängbank. Krug avgjorde tillställningen mot Panthers efter 52 sekunder av förlängningen i BB&T Center. Boston har nu vunnit fyra raka matcher och behåller sin niopoängs-ledning över Tampa Bay i Atlantic Division.

FLA-BOS: Krug dunkar in matchvinnaren på övertid

Florida gjorde matchens första mål. MacKenzie Weegar satte 0-1 efter 6:55 av den andra perioden. Patrice Bergeron kvitterade fyra minuter senare genom att göra sitt 30:e mål för säsongen fram till 1-1.
Florida är fem poäng efter Toronto Maple Leafs i kampen om tredjeplatsen i Atlantic.
Chicago Blackhawks - Edmonton Oilers 4-3 (1-0, 3-1, 0-2)
Ale DeBrincat gjorde två mål och Adam Boqvist två assist när Chicago höll undan mot Edmonton och tog sin fjärde raka seger. Det var andra matchen i rad som rookie-backen Boqvist stod för två assist i samma match.
Boqvist hade en andra-assist på Jonathan Toews 2-0 och på DeBrincats 3-0-mål i den andra perioden. Det var också i den som DeBrincat sedan satte sitt andra för kvällen fram till 4-1. Trots sin tremålsledning fick hemmalaget kämpa för sin seger. Edmonton kom tillbaka starkt i den tredje och reducerade två gånger om. Först genom Josh Archibald och sedan genom Kailer Yamamoto. Men närmare än så kom inte gästerna.
Chicagos två poäng gör att de nu tagit 70 poäng den här säsongen och bara är fyra ifrån en wildcard-plats. För Edmonton sved förlusten, men de är fortsatt tvåa i Pacific Division.
Los Angeles Kings - Toronto Maple Leafs 1-0 e str. (0-0, 0-0, 0-0, 0-0, 1-0)
Bara ett mål föll Staples Center dit Toronto tagit sig. Det var hemmalaget Kings som gjorde det, straffläggning. Anze Kopitar och Adrian Kempe gjorde mål på sina straffar samtidigt som Jonathan Quick höll nollan.

LAK-TOR: Kempe, Kings straffbesegrade Maple Leafs

En poäng var viktig för Maple Leafs som behåller sitt fempoängs-avstånd till Florida Panthers i Atlantic Division.
San Jose Sharks - Minnesota Wild 2-3 (1-1, 0-2, 1-0)
Minnesota tog över der första wildcardet från Western Conference efter 3-2 borta mot San Jose. Zach Parise och Ryan Suter gjorde ett mål och en assist vardera matchen där också Alex Galchenyuk blev målskytt.
Minnesotas ryck kom i den andra perioden när både Galchenyuk och Parise nätade. Med sina 75 poäng är nu Wild före Canucks, Predators, Jets och Coyotes i kampen kring wildcarden
Ottawa Senators - New York Islanders 4-3 (1-1, 2-1, 1-1)
New York Islanders slutspelsjakt går lite trögt för tillfället. I natt inkasserade laget sin femte raka förlust. De har fortfarande ett av wildcarden i Eastern Conference, men skuggas av Rangers som är två poäng efter.
Mot Senators hade Islanders ledningen både med 1-0 och 2-1, men tappade båda gångerna. Senators gjorde tre raka mål, från 1-2 till 4-2, i den andra och tredje perioden vilket avgjorde till deras fördel. Målvakten Craig Anderson räddade 37 skott för hemmalaget som studsade tillbaka efter 3-7 mot Pittsburgh Penguins senast.